102 találat a(z) telek cimkére

Társaság tulajdonában álló lakás értékcsökkenése Kérdés

Ingatlanok esetén kötelezettség van arra, hogy az ingatlant megbontsuk telekre és felépítményre. Mi a helyzet a társasházi lakásokkal? Jól gondolom, hogy itt is osztani kell telekre és lakásra, attól függetlenül, hogy az adásvételi szerződésen nincsenek elkülönítve?

Telek értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk (áfakörösek vagyunk) magánszemélytől vásárolt egy telket, amin a tervek szerint egy társasház épül. – Amennyiben ezt a telket továbbértékesítjük egy az egyben, akkor azt áfásan kell-e tennünk, és ha igen, akkor milyen mértékű áfával? – Amennyiben a telekre felépítjük a társasházat és a lakásokat fogjuk értékesíténei bizonyos telekhányaddal, akkor milyen áfakulcsot kell alkalmaznunk? Van-e különbség, hogy magánszemélynek vagy cégnek adjuk el? – Az építkezés költségszámláinak áfáját levonhatjuk-e? Segítségét köszönöm!

Ingatlanvásárlás Kérdés

Egy kft. telephelynek vásárol egy lakóingatlant magánszemélytől. Az adásvételi szerződésben kivetett lakóingatlan, udvar 1000 négyzetméter van feltüntetve x összegért. Amikor tárgyi eszközként aktiválom a telephelyet, a telket is külön aktiválnom kell, de ennek az értékét, hogy határozom meg? Válaszukat előre is köszönöm!

Ajándékozás szja-vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesapánktól egy ingatlant (lakóépület nagy telekkel) örököltünk. Az egyik testvéremnek a telekrészt, ami nem volt külön értékkel meghatározva, elajándékoznánk. A telekmegosztás megtörtént, de az ajándékozási szerződést édesanyám és én még nem írtuk alá, mert azt tudjuk, hogy az egyenesági rokonok között az ajándékozás illetékmentes, de szeretném megtudni, hogy a megajándékozott testvéremnek, vagy bárkinek kell-e szja-t fizetnie a telek után.?

Társasházépítés, telekelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk társasház építésbe kezdett. Ehhez megvásárolt egy raktárépületet, az ahhoz tartozó telekkel, az épületet lebontotta, és megkezdte az építkezést. Kérdésem: a megvásárolt raktárépület+telek beszerzési ára hova kerüljön elszámolásra? Több mint egy évig lesz a tulajdonunkban, de ha megépül a társasház, a lakásokkal együtt eladásra kerül. Kérem iránymutatásukat az előzőekkel kapcsolatban. Előre is köszönöm!

Magánszemély sorozat jellegű ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbiakban szeretném kérni a segítségét. Egy magánszemély több ingatlannal, telekkel rendelkezik . Ezeket mind korábbi megtakarításaiból vásárolta, nincs közte olyan, melyet örökölt volna. Ezek az ingatlanok nem új építésűek (használtak), így ezen ingatlanok értékesítése esetén vonatkozik-e az áfa sorozat jellegű értékesítésére vonatkozó szabály? Vagy a használt ingatlanra nem kell alkalmazni csak a telekre? Mielőbbi válaszát várva Tisztelettel A kérdező

Csok – áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési telek "alappal együtt" lett megvásárolva. Építkezés céljára lett természetesen megvéve, szeretnék a csok és áfa-visszatérítést igénybe venni. Kérdésem, hogy az új lakás meghatározásánál ugye az van, hogy alapozástól indulva számít csak új építésű háznak, így az, hogy az alappal lett megvásárolva a telek problémát okozhat? Nem lesznek így jogosultak a csokra, áfa-visszaigénylésre? Van rá valamilyen megoldás? Köszönettel: Fazekasné Móni

Telek maradványértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves állásfoglalását szeretném kérni az alábbi témában: egyik cégünk számviteli politikájában azt határozta meg, hogy a telkek esetében is maradványértéket szerepeltet és miután nincs értékcsökkenés, ezért a maradványérték megegyezik a bekerülési értékkel. Véleményem szerint az Sztv. a maradványérték meghatározásakor figyelembe veszi, hogy értékcsökkenést számolok el, de a várható hasznos élettartam végén marad egy érték, ami vagy eléri azt az értéket, amit a maradványérték számítása során figyelembe veszek és akkor van maradványérték, vagy nem éri el, és akkor nem mutatom ki a maradványértéket. Kérem szíves állásfoglalását, hogy a cég kérése a számviteli törvényből levezethető-e, vagy van olyan indok, ami feleslegessé teszi a telkek maradványértékének a felvezetését! Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Telekáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk saját tulajdonú ingatlan adásvételével, illetve építéssel foglalkozik, általános szabályok szerint adózik. Magánszemélytől áfamentesen vásároltunk teleket, majd erre egy 9 lakásos társasházat építettünk, a lakásokon még nincs használatbavételi engedély. Többen szeretnének a lakásra CSOK-ot felvenni, viszont a bank kéri, hogy a telehányadot tüntessük fel külön a számlán. Kérdésem: Hány százalékos áfát számítsunk fel a telekrészre? Illetve, ha a bank eltekint a külön feltüntetéstől akkor hány százalékos az áfa? "Megúszhatjuk-e" bármilyen módon az áfamentesen vásárolt telek fizetendő áfáját? 2. kérdésem: Ha cégünk magánszemélytől vásárol telket továbbértékesítésre, tehát nem csinálunk semmit a telken csak megvásároljuk majd továbbértékesítjük, akkor milyen áfakulccsal kell ezt tennünk? Van-e jelentősége, hogy magánszemélynek vagy cégnek értékesítjük tovább? Válaszát köszönöm szépen!

Ingatlannal kapcsolatos költségek tovább számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 2006-ban vásárolt magánszemélyektől belterületi, művelés alól kivett beépítetlen területet, melynek elkezdte a közművesítését. Majd 2008-ban értékesítette leányvállalatának a telkeket, a közműfejlesztést viszont továbbra is ő maga finanszírozta. Az évek során 100 millió forint nagyságrendben gyűlt össze különféle költség, nemcsak közműfejlesztési hozzájárulás. Most értékesített a leányvállalat egy kisebb darabot a telkekből. Kérdésem az lenne, hogy ha az anyavállalat az értékesített telek nagyságával arányosan szeretne a leányvállalattal a költségeiből megtéríttetni, akkor azt áfásan vagy fordított áfásan teheti-e meg? Mindkét társaság belföldi adóalany, mindkét társaság adókötelessé tette ingatlan értékesítését.

Megosztott telek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély több mint 10 éve építési telket vásárolt. A vásárolt építési telket felosztotta 9 db építési telekké. A telkeket 2018-ban szeretné értékesíteni. Ebben az esetben, hogyan kell meghatározni a megszerzésre fordított összeget? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés, beruházás, áfa Kérdés

Kedves Szakértő! Egyik cégünk építési telket szeretne vásárolni. Az eladó be van jelentkezve az ingatlanértékesítés áfája alá. Ha jól tudom ebben az esetben, hogy be van jelentkezve, és építési telekről van szó, így egyenes áfás lesz a számla, amit kiállít cégünk számára. A kérdésem az lenne, hogy a mi cégünk, amely viszont nincs bejelentkezve az ingatlanértékesítés áfája alá, levonhatja-e az ingatlanberuházás számlájának az áfatartalmát? Elvégre amikor eladja majd az ingatlant, akkor nem fogja megfizetni az áfát, és mint köztudott az állam nem szereti, ha levonunk áfát olyanra, amire később sem fizetjük meg. Illetve abban sem vagyok biztos, hogyha mondjuk elszámolom csak költségnek a beruházást és nem vonom le az áfát, hogy ez esetben az ingatlanon végzett további beruházás, felújítás áfája levonható-e? Vagy ilyenkor, telek esetében ha ráépít és elválaszthatatlan részét képzi az ingatlannak, akkor vonható, de ha csak egy konténert tesz le, amit bármikor odébb tehet másik telekre az vonható mint ingatlantól független beruházás? Javasoltuk az ügyfélnek, hogy jelentkezzen be az ingatlan áfa alá, mert akkor biztosan vonhatja és megfizeti. Ezzel kapcsolatban viszont felmerült, hogy most szeretne eladni egy másik ingatlant, aminek az áfáját a vételkor nem vonta le. Ilyen esetben az eladáskor be kell fizetnie az áfát, ha időközben most bejelentkezik? Kérem segítsen nekem ebben kacifántos kérdésben, hogy megfelelően tudjunk eljárni! Segítségét előre is köszönöm!

Telekapport Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja apportként vinne be telket a kft.-be. A telekre autószerelő műhelyt szeretne építeni. Hogyan kell kezelni a könyvekben majd a telket és a rá megépülő műhelyt? Kérem részletes válaszát! Tisztelettel.

Magánszemély és az ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, gyakorlatban előforduló kérdésekre szeretnék megnyugtató válaszokat kapni Önöktől! 1. Ha egy magánszemély a több mint 5 éve megszerzett építési telekre egy többlakásos társasházat épít, akkor a felépítményre kell illetéket fizetnie? 2. Ha az 1. pontban lévő ingatlant (többlakásos társasház) nem a telektulajdonos magánszemély, hanem egy cég építi fel, és a felépítmény a cég nevére kerül nyilvántartásba véve (a telek tulajdonosa a magánszemély marad), akkor a cégnek keletkezik-e illetékfizetési kötelezettsége? 3. Egy magánszemély a tulajdonát képező társasház lakásait –magánszemélyként, adóazonosító jellel – bérbe adja. Elszámolhatja-e költségként a társasház teljes bekerülési értékét értékcsökkenési leírásként? 4. A 3. pontban szereplő magánszemély a társasházra felvett hitel(ek) után fizetendő kamatok összegeit elszámolhatja-e költségként, az ingatlan bérbeadásból származó bevételeivel szemben? Segítségüket előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kft.-nk értékesíti a saját tulajdonát képező irodaépületét az egyszemélyes tulajdonosa részére, amely egy német cég. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy számlázhatunk-e áfamentesen, valamint, hogy az adásvételi szerződésben és a számlán különválasztva kell-e feltüntetni az épület és a telek értékét? A teljesítés időpontja az adásvételi szerződés aláírásának időpontja lesz, valamint forintban kiállíthatjuk-e a számlát? Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás egyéni vállalkozó szülése II.

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Munkaerő-közvetítés áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kapcsoltsága

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close