102 találat a(z) telek cimkére

Támogatás Kérdés

Tisztelet Szakértő! Cégünk belföldi áfa alanya, vásárolt egy telket. A vásárlás után megállapodást kötöttünk egy közhasznú alapítvánnyal, amelyben vállaltuk, hogy a telekre lakóingatlant és egy kápolnát építünk saját költségen, majd amikor ezek elkészültek, térítésmentesen átadjuk az alapítványnak 10 éves használatra közhasznú céljai megvalósítására. A kivitelezéshez az alapítvány 8 millió forinttal hozzájárul, azt támogatásként átutalja nekünk. A közüzemi díjakat (víz, gáz stb.) a megállapodás szerint mi fizetjük a használat alatt. A kérdésem, hogy van-e ennek az ügyletnek cégünkre vonatkozóan adóvonzata? A kivitelezés, építkezés költségei elszámolhatóak? Azok áfatartalmát visszaigényelhetjük? Kell-e áfát, esetleg egyéb adókat fizetnünk a kapott 8 millió forint hozzájárulás után?

Lakáscélú támogatás telek esetén II. Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_8_14_lakascelu_tamogatas_telek_eseten_ygy Kedves Surányi Imréné! Fenti kérdésemre adott válaszát nagyon szépen köszönöm. Azt szeretném még megkérdezni, hogy amennyiben a telek vásárlására nyújtott hitel lakáscélú hitelnek minősül, úgy a támogatás folyósítását (hiteltörlesztés) követő második év április 15-éig ebben az esetben is be kell mutatni a szükséges igazolásokat, például lakcímkártyákat? Tehát addigra be kell, hogy fejeződjön az építkezés? Köszönettel: Vágner Emília

Telek- és ingatlanérték meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Kft. vásárol egy raktárépületet. Az adásvételi szerződésben nincs kikötve, hogy mennyi a telek és mennyi az ingatlan értéke. Létezik hivatalos állásfoglalás NAV vagy bármely szakmai szervezet részéről, hogy milyen módon kell megállapítani a telekértéket (mivel az nem képezi az értékcsökkenés alapját)? Az adott kerületre jellemző építési telkek négyzetméterárát kell figyelembe venni, vagy százalékos arányt kell nézni vagy bármilyen más megoldást tud javasolni? Köszönöm válaszát előre is!

Lakáscélú támogatás telek esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló telek vásárlásához hitelt szeretne felvenni és ennek törlesztéséhez kap(na) a munkaadótól adómentes lakáscélú támogatást. Lehetséges-e telekvásárlásra felhasználni ezt a konstrukciót? Véleményem szerint problémás a méltányolható lakásméret igazolása! Köszönettel: Vágner Emília

Telek társasházi közös tulajdonba adása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Gazdasági társaság (kft.) a tulajdonába álló telken 16 lakásos társasházat épít. Az alapító okirat szerint a telek a társasház közös tulajdonába kerül. Hogyan kell a telek értékét a kft. könyveiből kivezetni, van-e ennek bármiféle, adó-, illetékvonzata? Válaszukat köszönöm.

Magánszemély ingatlanértékesítése Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Ha egy magánszemély 2013 áprilisában vásárolt egy telket lakóingatlannal, melyet lebontott és új lakóingatlant épített, melyre még nincs használatbavételi engedély, mi számít szerzési időpontnak ingatlan értékesítése esetén? A 2013. áprilisi időpont, vagy az új ingatlan elkészülte? Ha 2018. évben értékesíti, akkor alkalmazható-e rá az szja törvény 62. § (4) 5. pontja (0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.)? Illetve ez a pont mikortól alkalmazható, 2018. január 1-től, vagy 2018. áprilistól? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Telekértékesítés számlázása Kérdés

Kedves Szakértő! Egy telekértékesítésről készített számla teljesítési idejének meghatározásáról szeretnék kérdezni. Először is, mikor kell elkészíteni a számlát? Mindjárt az adásvételi szerződés aláírásakor, vagy lehet, mikor az összeget átutalják? A szerződésben csak annyi van, hogy 30 nap áll rendelkezésre a teljes vételár megfizetésére. A másik problémám a teljesítési dátum meghatározása. Ha konkrét szerződést nézzük, a hozzájárulás a jogbejegyzéshez: "(5) pont Eladó feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy a teljes vételár megfizetését követően az adásvétel tárgyát képező ingatlanra adásvétel jogcímén Vevő tulajdonjoga – a bejegyzési nyilatkozat benyújtását követően – bejegyzésre kerüljön." A birtokba lépés dátuma: "(9) pont Eladó az ingatlan birtokát a teljes vételár megfizetését követő 5 napon belül ruházza át a Vevőre, Vevő pedig a birtokátruházás napjától húzza annak hasznait és viseli terheit." A szerződés dátuma a megoldás, vagy a számla kiállítása, melyet akkor is kiállíthatok, mikor a számlára megérkezik az összeg? Nagyon köszönöm a válaszát!

Illetékkel kapcsolatos kérdés Kérdés

Ha vásárolok egy olyan belterületi épitési telket, amelyen egy épület alapja és falai állnak, nyílászárók sincsenek beépítve, az illeték elbirálásnál ez teleknek minősül-e? Ugyanis valaki azt állitja, hogy a NAV egy ellenörzésnél ezt nem teleknek fogja minősíteni. Várom segitő válaszukat

Devizás telekbeszerzés Kérdés

Adott egy tavaly alakult építőipari „A nevű” Kft., amely 918.000 kanadai dollár értékben vásárolt Magyarországon telket egy kanadai állampolgártól. Az ellenértéket a „B” nevű társult vállalkozása fizette ki, melyet tagi kölcsönnek minősítettek. A „B” nevű vállalkozás el is utalta a 918.000 CAD-ot, melynek forintosított értéke 192.144.726 forint lett. Az adásvételi szerződés napján érvényes árfolyam alapján az „A” cég könyveiben a telek, mint áru 192.302.640 forinttal lett figyelembevéve. A „B” cégnél nem keletkezett árfolyamkülönbözet, mert a forintosított értéket határozták meg tagi kölcsönnek. Az „A” cégnél akkor az árfolyamkülönbözet összegét a telek értékére rá kellene számolnom? Vagy hogyan kellene könyvelnem? Sajnos csak beruházáshoz találtam erre állásfoglalást, viszont nálam a telek áru lesz, mert erre épített lakásokat eladásra.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. bérel egy telket, olyan bérbeadótól kapja a számlát, aki áfakötelessé tette a bérbeadást. Milyen számlát kell kapjon? Áfás számlát, vagy fordítottan adózó számlát? Melyiknél hogyan alakul a levonás kérdése? Ezt a telket bérlő továbbadja (albérletbe), de ő nincs bejelentkezve az áfakörbe. Kérdésem: mikor teheti meg, csak év végén? Ha csak jövőre, akkor fordított áfás számlát kell adnia? Mindkét szereplő áfaalany. Kérdésem továbbá, az áfássá tételt befolyásolja-e a telek besorolása, például építési telek esetében, van-e speciális kitétel? Köszönettel

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Egy telken lévő családi ház bérbeadása esetén az értékcsökkenést hogyan lehet meghatározni, ha az adásvételi szerződésben csak egy összeg szerepel? Nem lehet tudni, hogy mennyi a telek, és mennyi a ház értéke? Köszönöm.

Raktárépület vagy építési telek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy raktárépületet vett az adásvételi szerződésen egy magánszemélytől 2016-ban. A későbbiekben a raktárépület lebontása után társasház épülne a telken. Az építkezést szeretné az társasház építésére időközben létrehozott kft.-ben elkezdeni. Kérdésem a következő, ha nem jelentkeztünk be áfakörbe a lakóingatlannak nem minősülő egyéb ingatlan, illetve egyéb beépítetlen ingatlan esetén, a szóban forgó raktárépületet mentesen továbbszámlázhatja? A további kérdésem, ha a tulajdonos lebontja a raktárépületet, megcsinálja a tereprendezést, és így adja tovább a társasház építő cégnek, akkor így már építési teleknek minősül, és áfásan kell továbbszámláznia? Milyen ismérvek alapján döntöm el, hogy ez építési telek-e? Ha az utóbbi mellett dönt, akkor a vásárló telekáfáját levonhatja? Ha esetleg apportként vinné be a másik cégbe a telket, akkor keletkeztet-e áfafizetési kötelezettséget? Köszönöm a válaszát!

Különös szabály az szja-törvényben átminősített termőföld eladására Cikk

Olvasói kérdés hívta fel a figyelmet a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény különös szabályára, amely az általánosnál szigorúbb adókötelezettséget ír elő a termőföldből átminősített ingatlan átruházásából származó jövedelemre.

Telek-áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. építési telket vásárolt, melyen lakásokat épít és azokat magánszemélyeknek fogja értékesíteni. Kérdésem, hogy a telek áfája visszaigényelhető-e, valamint a telket készletek vagy befektetett eszközök között kell-e kimutatni?

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem ingatlant értékesített, mely épületből és a hozzá tartozó telekből áll. Az értékesítéskor a nyilvántartási értéket a könyvelésben a 8-ason kivezettem. Most a társasági adóbevallást készítem. Az adóalap-növelő és -csökkentő tételben a telek nyilvántartási értékét belevegyem-e, mert a telek után nem számolhatunk értékcsökkenést. Válaszukat köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close