• Varga Bernadett
Hozzászólások 0

Társasházhoz tartozó telek értékesítésének áfája

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tevékenységi körébe tartozóan új lakásokat tartalmazó lakóházakat saját ingatlanberuházása keretében eladás céljára épít és értékesít. A lakóépületek társaságunk kizárólagos tulajdonát képező beépítetlen telekre épülnek. A telket több évvel ezelőtt vásároltuk egy cégtől, és a vételár 27 százalék áfát tartalmazott. Az új lakásokat a beruházás alatt értékesítjük. A lakások társasház részeként fognak jogilag nyilvántartásba kerülni, mivel társaságunk a társasházat a földhivatalba még az albetétesítést megelőzően bejegyezteti. A lakások adásvételi szerződésében a lakásokat a társasházi közös tulajdonból hozzájuk tartozó eszmei hányaddal együtt értékesítjük. A közös tulajdon része a lakóház alatti telek is, mivel az a társasház tulajdonába áfaÁFA alá esik. A fentiek alapján a lakások vételára a telek egy részét is magába foglalja. Kérem tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy az új lakások értékesítése során a telekre jutó vételárrészre milyen mértékű áfát kell alkalmaznunk? Amennyiben az új lakás helyrajzi száma a lakás területén kívül található pincét, tárolót is tartalmaz (például emeleti lakás plusz földszinti tároló), abban az esetben a tárolóra, pincére jutó vételárra is 5 százalékos vonatkozik? A társaságnak van 28 telke, amit magánszemélytől vásárolt nettó értéken. Itt családi lakóházakat kívánunk építeni és értékesíteni, ezen új lakások telekjeinek értékesítése milyen áfakulcs alá fog esni? Köszönöm.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close