15 találat a(z) szolgáltató cimkére

MNB-engedély Kérdés

Kötbér továbbhárítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk (mint szolgáltatást igénybe vevő) ez év elején felmondta X telekommunikációs szolgáltatóval korábban megkötött telefon- és internetszolgáltatási szerződését, és Y szolgáltatóval kötött szerződést. Mivel a szerződés megszüntetésére az X szolgáltatótól vásárolt telefonkészülékre vállalt hűségidő lejárati időpontját megelőzően került sor, ezért az X szolgáltató kötbér megfizetésére kötelezte cégünket. A kötbér összegéről X szolgáltató - helyesen - nem számlát, hanem ún. kötbérértesítőt (számviteli bizonylatot) állított ki, és küldött meg részünkre. A kötbér nem tartozik az áfatörvény hatálya alá, ezért sem számla kiállítása nem, sem áfa felszámítása nem szükséges. Y szolgáltató a megkötött szerződésben vállalta, hogy átutalja a kötbér összegét cégünk bankszámlájára az általunk Y szolgáltató nevére kiállított és megküldött számla alapján, hogy ebből rendezni tudjuk az X szolgáltató felé fennálló kötbér jellegű tartozásunkat. Helyesen értelmezzük, hogy a kötbér továbbhárítása már az áfatörvény hatálya alá tartozó ellenértéknek minősül, ezért megfelelően járunk el, ha a kötbér „továbbhárítása” érdekében számlát állítunk ki Y szolgáltató felé a kötbér 27 százalékos áfávalval növelt összegéről? Vagy cégünknek is egy számviteli bizonylatot kellene kiállítania a kötbér összegéről áfa nélkül? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Sz. Bea

Óvadék címén visszatartott összeg Kérdés

Egy megrendelő szerződést kötött egy szoftver bevezetésére, fejlesztésére egy szolgáltatóval. Megállapodtak, hogy x millió forintot a jótállási időtartam alatt óvadék jogcímen visszatartanak, s abban az esetben kerül kifizetésre, ha a maradéktalanul teljesítette a jótállási kötelezettségeit és a jótállás kapcsán a megrendelőnek követelése nem keletkezik a szolgáltatóval szemben, valamint a support szerződést sikeresen megkötik, a support tevékenység sikeresen megkezdődik. Majd a jótállási időszak lejártát követően elszámolnak egymással. A projekt zárása megtörtént, a megrendelő visszatartotta az x millió forintot, a szoftvert üzembe helyezte a szerződés szerinti teljes nettó vállalási áron, a support szerződést megkötötték. Eltelt egy év, a jótállási időszak lejárt, az elszámolás viszont nem történt meg. A megrendelő viszont arra hivatkozva, hogy hibás teljesítés történt (bizonyos funkciók nem működnek, vagy hibásan), a jelzett hibák javítása a jótállási időszak alatt sem történt meg, nem kívánja a jelzett összeget kifizetni. Kénytelen lesz más vállalkozóval azt kijavíttatni, fejleszteni, Mi a teendő a megrendelő könyvelésében, ahol már üzembe helyezték a szoftvert, elkezdték az amortizáció elszámolását? Hogyan kell kezelni a hivatkozott – visszatartott – összeget, és az üzembe helyezett szoftver értékét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni, vagy a bruttó értéket módosítani?

Áfa önrevizió Kérdés

Kell-e önrevíziózni a 2018, 01. 22. dátummal küldött fél évnyi számlahalmazt, amely az előző évi DÉMÁSZ áramszámlák és a Nemzeti Közművek szolgáltatóváltása miatt alakult ki. Van köztük befizetendő és visszaigényelhető áfa is. A 2018. évi januári áfa-bevallásban összesítve be lehet vallani? Ugyanis a számlák kiállításának dátuma 2018. 01. 22.

Szolgáltató hatóság? Ebben segít a NAV Cikk

Az új adózás rendjéről szóló törvény külön fejezetet szentel a NAV által nyújtott szolgáltatásoknak. Ezek egy részének szabályai a korábbi törvényben elszórtan helyezkedtek el, mások pedig újonnan megjelenő szolgáltatások. Nézzük a részleteket!

Így érvényesítik az áfacsökkentést a díjakban a szolgáltatók Cikk

Januártól 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az internet-szolgáltatás áfája, a csökkentés az internetszolgáltatók januári számláiban jelenik meg, az áfa módosításával arányosan az előfizetési díjak is csökkentek – közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.

Bádogos, tetőfedő, taxis, autóvezető-oktató, szerviz szolgálat vízműveknél vízműtelephely Kérdés

Kötelező és akkor hova kell bejelenteni a telehelyet a felsorolt szolgáltatóknak vagy iparosoknak?

Fuvarozók figyelem: fontos változás jön! Cikk

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) felmondta szerződését a GSM Protect Kft.-vel kedden, a társaság ügyfelei november 17-étől csak viszonylati jegy vásárlásával, vagy egy másik bevallási közreműködőn keresztül tudnak úthasználatot bevallani – hívta fel a figyelmet a NÚSZ szerdán.

Felül kell vizsgálni a közüzemi számlák küldésének gyakorlatát Cikk

A földgáz, valamint a villamos energia egyetemes szolgáltatók 30 napon belül vizsgálják felül a számlaküldési gyakorlatukat és szükség esetén módosítsák úgy, hogy a fogyasztóknak a jogszabály szerinti legalább 8 nap álljon rendelkezésükre a számlák rendezésére – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

Mindig jól tölti ki a számlát? Kötelező és szabadon választott adatok Cikk

Adó- és számlaügyekben pallérozott emberekkel is előfordul, hogy hibáznak a számla kitöltésénél. Összefoglaltuk, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia ennek a bizonylatnak.

Szigorítás, azonnal törölhető szolgáltatók a pénzügyi, biztosítási szektorban Cikk

Törvényi szigorítások nyomán a banki, biztosítási szektorban is azonnal törölhetők a nyilvántartásból azok a közvetítők, amelyek jogosulatlanul kínálnak szolgáltatást, például akkor is, ha egy banki közvetítésre jogosult közvetítő tőkepiaci vagy biztosítási terméket kezd kínálni – mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatornán pénteken.

Illemhely üzemeltetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem a szolgáltató egységében található WC-t fizetőssé kívánja tenni, de erre külön személyzetet foglalkoztatni nem kíván. Milyen formában lehet megoldani a pénz beszedését, kell-e nyugtát kibocsátani, ezután hogyan kellene adózni, hogyan kellene nyilvántartani? Válaszukat előre is köszönöm!

Rárepülhet a NAV a külföldiek reklámadójára is Cikk

A külföldi illetőségű cégeken, például a Google-on és Facebookon is behajthatja a magyar adóhatóság az 1500 eurót meghaladó reklámadó-tartozást. Az uniós jogszabályok ugyanis ekkora érték felett biztosítanak lehetőséget arra, hogy a tagállami hatóságok egymás segítségét kérjék, ha belföldön nem tudják rendezni az adótartozást – állítja a Ryan amerikai adótanácsadó cég régiós igazgatója.

Hogyan kell adóznia a turisztikai és más rendezvények árusainak, szolgáltatóinak? Szakértői Kommentár

Itt a nyár, tele van az ország turistavonzó ünnepi vásárokkal és más rendezvényekkel. A turistákat csalogató főzőversenyek, hagyományőrző bemutatók, jótékony célú rendezvények stb. jó alkalmat teremtenek közönség szórakoztatását szolgáló, pénzköltési hajlandóságát kiváltó szolgáltatások nyújtására. Milyen jogszabályokra ügyeljenek az árusok és más szolgáltatók?

Megszavazták a telefonadót Cikk

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetniük a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close