A nagy szolgáltatók tesznek keresztbe az inflációcsökkenésnek – de miért?

  • lapszemle

Az infláció már régen lecsengett volna a világban és Magyarországon is, ha a szolgáltató cégek a nagy mohóságukban nem emelnék meg utólag extrém mértékben az áraikat – nagyjából ezt a képet festik fel a szakértők, amikor az infláció makacs, ragadós természetéről beszélnek. Van az állításban igazság, de érdemes árnyalni képet – írja a portfolio.hu.

Ha a drágulást csak a termékek árváltozásán mérnénk, Magyarországon az inflációs mutató már régen árstabilitást jelezne. Sőt, január óta a termékek éves drágulási üteme 1,5 százalék körül mozog, vagyis még a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos inflációs célsávjából is kiesik. Ezzel szemben a szolgáltatások áremelkedése éves alapon közel 10 százalékos. Vagyis amíg a termékek éves drágulása már a 2020 előtt időket idézi, a szolgáltatások inflációja épp csak visszatért a két számjegyű tartományból.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink