hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jól működik a NAV – állapította meg az ÁSZ

  • adozona.hu

Mivé alakul a befizetett adó? Például iskolai oktatássá, rendőri védelemmé vagy éppen közlekedési eszközökké és még számtalan további közszolgáltatássá. Hogy mind több jusson rájuk, azért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal maga is sokat tehet. Ha kevesebb a bürokrácia és a technológiai fejlesztések az önkéntes jogkövetésre, adóbefizetésre ösztönöznek, az mindennapjaink életminőségére is pozitívan tud hatni – olvasható az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleményében. Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladatellátásával hozzájárult a realizált adóbevételek 2017–2020 közötti növekedéséhez. Az adóbevételek a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai ellenére is növekedni tudtak.

Az adópolitika 2010 óta gyökeres átalakuláson ment keresztül – emlékeztet az ÁSZ. Az egyik legfontosabb céllá vált a szolgáltató jellegű adóhatósági tevékenység előtérbe helyezése, a NAV működésének ügyfél-centrikussá tétele. A gazdaság fenntartható kifehérítése, az adózók önkéntes jogkövetésének erősítése nem egyszerűen az állam számára jelent többletbevételt, hanem a többlet, pontosabban a nem kieső adóbevételek arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a személyi jövedelemadót és a béreket terhelő járulékokat is mérsékelni lehessen. Az adóztatási tevékenység eredményes ellátása révén a NAV nem egyszerűen a költségvetési bevételek teljesülését biztosítja, hanem ezzel a társadalom életszínvonalára, életminőségére is pozitív hatást gyakorol.

Az ÁSZ ellenőrzése rámutatott arra, hogy a NAV eredményes adóztatási feladatellátása 2017–2020 között hozzájárult a realizált adóbevételek és az adókötelezettségek teljesítésének növekedéséhez. A NAV adóztatási tevékenységének ellátása során alkalmazott ösztönző eszközök, az adóhatósági ellenőrzési tevékenység, illetve a tudatos adózást erősítő intézkedések elősegítették, hogy az adózók az adókötelezettségeiket ne behajtás útján, hanem önkéntes alapon teljesítsék. Az ellenőrzés továbblépési lehetőségekre is rávilágított. Mindenekelőtt arra, hogy a teljesítménymérés digitális eszközökre történő terelésével mérhetővé tehető az alkalmazott rendszerek és eszközök eredményessége, ami jó alap a hatékonyság további növeléséhez.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kedvezményezett átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs