95 találat a(z) szolgálati járandóság cimkére

Szolgálati járandóság melletti átalányadózó Kérdés

Korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság: gyakori kérdések és válaszok Cikk

Folyamatosan érkeznek az Adózónához a címben említett ellátásokhoz kapcsolódó kérdések. A következőkben ezekből kiindulva járunk körbe néhány jellemzően felmerülő problémát.

Szolgálati járandóság és az ekho Kérdés

Speciális jogviszonyok, amikor csak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell megfizetni Cikk

A biztosított személy egyéni járulékként 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett, amiért „cserébe” az érintett a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhet, tehát a nyugdíjbiztosítási ellátások és az egészségügyi szolgáltatás mellett megilletik őt az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai is. Három biztosítotti kör esetében ugyanakkor egyéni járulékként csak 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell leróni.

Szolgálati járandóságban részesülő foglalkoztatása, adózása Kérdés

Átváltható-e a szolgálati járandóság korhatár előtti ellátásra? Cikk

Köztudomású tény, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítását követően a 2011. december 31-éig megállapított szolgálati nyugdíjak, azok esetében, akik a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukat 2011. december 31-éig nem töltötték be, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem ún. szolgálati járandóságként kerülnek továbbfolyósításra. Ezek az ellátások az érintett személyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárának betöltéséig – 2022. évtől kezdődően az általános nyugdíjkorhatár a betöltött 65. életév – a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel kerülnek továbbfolyósításra, kivéve, ha az érintett személyek megfelelnek azon külön jogszabályban meghatározott feltételeknek, melyek fennállása esetén mentesülnek a járandóság csökkentésétől.

Szolgálati járandóságban részesülők öregségi nyugdíja Cikk

A civil szférában dolgozó személyek korhatárt megelőző nyugdíjba vonulási lehetőségének megszűntetésével egyidejűleg a fegyveres szervek hivatásos állományában szolgálatot teljesítő személyek részére is megszűnt a kedvezményes, nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak – szolgálati nyugdíj – megállapításának a lehetősége. Ugyanakkor az új megállapítás lehetőségének eltörlése nem eredményezte a már megállapított kedvezményes nyugellátások megszüntetését.

Keresetkorlát Kérdés

Szolgálati járandóságú átalányadós ev jövedelme Kérdés

Minimálbér vs. garantált bérminimum: melyiket kell figyelembe venni a nyugellátások, nyugdíjszerű ellátások megállapítása, folyósítása során? Cikk

Számos esetben merül fel az a kérdés, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a kötelező legkisebb munkabér, vagy az ún. garantált bérminimum összegét kell figyelembe venni.

A nap kérdése: szolgálati járandóság mellett egyszerűsített foglalkoztatással keresett összeg beleszámít-e a keresetkorlátba? Cikk

Ha a szolgálati járandóság mellett egyszerűsített foglalkoztatás keretei között dolgozik valaki, akkor ez korlátlanul mehet, a 3 600 000 forintos keretösszegbe nem számít bele? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Efo szolgálati járandóság mellett Kérdés

Szolgálati járandóság Kérdés

Szolgálati járandóság Kérdés

Efo és szolgálati járandóság Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3