59 találat a(z) szolgálati járandóság cimkére

Szolgálati járandóságban részesülők öregségi nyugdíja Cikk

Közismert tény, hogy 2012. január 1-jétől – a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átalakítását követően – megszűnt a fegyveres szervek hivatásos állományában dolgozók részére történő kedvezményes, nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak megállapításának lehetősége. Az addig az időpontig megállapított szolgálati nyugdíjak öregségi nyugdíjként kerültek továbbfolyósításra, illetve azoknak a személyeknek a szolgálati nyugdíját, akik 2011. december 31-ig nem töltötték be az 57. életévüket, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem szolgálati járandóságként folyósítják tovább.

Szolgálati járandóság, egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Szolgálati járandóságban részesülő foglalkoztatása 2020. 07. 01-jétől Kérdés

Szolgálati járandóság – kata Kérdés

Üdvözlöm! Egy ügyfelem (1965-ben született) jelenleg szolgálati járandóságban részesül. Kata melletti egyéni vállalkozás indításakor hogyan kell értelmezni esetében a minimálbér 18-szorosának kereseti határát? A bevételének 60%-ával (mint jövedelem) kell összességében számolnia, vagy a nyugdíjjárulék alapjának összegével (98 100 forint/hó 50 000 forintos kata esetében)? Válaszát előre is köszönöm!

Munka öregségi nyugdíj, korhatár előtti ellátás mellett II. Cikk

A nyugdíjfolyósító szerv az állami adóhatóság adatszolgáltatása alapján hivatalból intézkedik az ellátások szüneteltetéséről, ha a nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy keresőtevékenységből származó jövedelme meghaladta a kereseti korlátot, azaz a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb havi bruttó munkabér – minimálbér – tizennyolcszorosát, ami 2020-ban 2 millió 898 ezer forint. A kereseti korlát átlépésének tényét viszont az érintett magánszemélynek kell 15 napon belül bejelentenie.

Szolgálati járandóságon lévő foglalkoztatása 2020-ban Kérdés

Társaságunk öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem érő, szolgálati járandóságban részesülő, 60 éves férfit szeretne foglalkoztatni munkaviszony keretében. Kérjük szíves tájékoztatásukat, hogy a munkáltató részéről milyen adó- és járulékterhekkel kell kalkulálnunk és a munkavállalótól milyen adót és járulékot kell levonnunk! Másik kérdésünk, hogy van-e kereseti korlátozás ezen személyek vonatkozásában? Válaszukat előre is köszönöm. Sándor Józsefné

Korhatár előtti ellátásban részesülők kereseti korlátja 2020 július 1-t követően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti ellátásban részesülök (szolgálati járandóság). A kérdésem az lenne, hogy 2020 július 1-je után a tb-törvény változásának okán a kereseti korlát megszűnése vonatkozik-e a szolgálati járandóságban részesülő személyekre is. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Kardos István

Egyszerűsített foglalkoztatás szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztel Szakértő! Szolgálati járandóság mellett az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem hogyan befolyásolja a 2 682 000 forintos keretösszeget? A teljes jövedelem beleszámít a keretbe vagy csak az 1000 forint közteher megfizetése mellett a 2740 Ft/nap? Válaszát előre is köszönöm!

Szolgálati járandóság melletti munkavégzés járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szolgálati járandóságban részesülő személyek foglakoztatása esetén 2019-ben milyen munkáltatói és munkavállalói járulékokat kell fizetni? A korábbi években a munkáltató az adóelőleg számításnál nem vont le pénzbeni egészségbiztosítási, valamint munkaerőpiaci járulékot. Ezt helyesen tette-e? Tehát a szolgálati járandóságban részesülő munkavállalók mentesülnek-e a fenti két járulékfajta fizetése alól?

Korhatár előtti ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő ! https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nok_40_nyugdij_kereseti_korlat_2019ben_0LTVLR A fenti cikkhez kapcsolódóan kérnék megerősítést. A korhatár előtti ellátásban részesülőkre, szolgálati járandóságra 2019-ben is vonatkozik a keresetkorlát? A fenti ellátások esetében az adófizetési kötelezettség (+ nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék) is megmarad? Köszönettel.

Szolgálati járandóság melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szolgálati járandóság melletti munkavégzés szabályai megegyeznek a "nők 40 nyugdíj" szabályaival 2019-ben? Van felső határ, és ha igen, milyen jogviszonyban?

Szolgálati járandóság mellett katás bt. kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt értem, hogy a szolálati járandóságban részesülő egyéni katás kisadózóra nem érvényesek a tb-törvény szolgálati járandóságra vonatkozó előírásai. Azt is, hogy a befizetett adó után számolt összeg a jövedelem. Kérdés: katás bt.-ben kültagként egyéni kisadózó lehetek, ebben az esetben nem vagyok egyéni vállalkozó sem, ha jól értelmeztem. A jövedelmet adóbevallásnál hogyan tüntetem fel? Viszont azt nem értem, hogyan számoljak jövedelmet, és mi van akkor, ha a bevétel annál több? A katás bt.-ből nem jövedelmet, hanem "osztalékot" kapok (jobb szót nem találtam, ezért idézőjeles). Alkalmazottként foglalkoztatás jobb választás, ha a jövedelem ténylegesen a garantált és most is növelt bérminimum? Válaszát előre is köszönöm.

Jövedelem Kérdés

Kata adózású egyszemélyes gazdasági társaság tagja szolgálati járandóságban részesül. Befolyásolja-e, amennyiben igen, hogyan az elért jövedelem a járandóság folyósítását, illetve jelen esetben konkrétan mi számít a járadékban részesülő jövedelmének?

Négy kérdés és négy válasz többes jogviszonyosok tébéjéről Cikk

Hogyan alakul a társadalombiztosítási kötelezettség, ha az ember egyidejűleg gyeten van és egyéni vállalkozó, ha nyugdíjasként, illetve szolgálati járandóságban részesülőként munkaviszonyban dolgozik, továbbá ha katás és mellette kft. ügyvezetője? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Szolgálati járandóság melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg, illetve valószínűleg a következő évben is szolgálati járandóság mellett állok munkavállalói állományban. A kérdésem, hogy a vonatkozó szabályozás változása okán történt-e változás esetemben a kereseti korlát vonatkozásában? Mennyi pontosan jelenleg az évi kereseti korlát, illetve lehet-e tudni, hogy mennyi lesz jövő évtől? A munkáltatóm esetében van-e valamilyen kedvező változás 2019-től a foglalkoztatásom kapcsán (alacsonyabb járulékmérték stb.)? Segítő közreműködését köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close