191 találat a(z) szerződés cimkére

A kezesnek kellett fizetnie, de a jelzálogjog-bejegyzés érvénytelen volt Cikk

A kezesnek kellett fizetnie a fizetésképtelenné vált adós helyett, azonban a zálogtárgyakból nem tudta kielégíteni kártérítési igényét a zálogszerződés alaki érvénytelensége miatt. A peres ügyben a Kúria hozott döntést.

Behajtási költségátalány írott szerződés hiányában Kérdés

A Ptk. 6:155. paragrafusának minden bekezdése a "Vállalkozások közötti szerződés"-sel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a behajtási költségátalány csak az írásban kötött szerződésekre vonatkozik? Tehát például, ha egy társaság terméket vásárol, és átutalással fizet (de nincs írásbeli szerződés), akkor erre nem vonatkozik a behajtási költségátalány? Igaz, hogy a Ptk. szerint egy egyszerű bolti vásárlás is szerződésnek minősül, de jelen esetben – az én olvasatomban – a behajtási költségátalány csak az írásban kötött szerződésekre vonatkozna. Ezt az álláspontomat támasztja alá, hogy a 2013. július 1-je előtt kötött, és azóta nem módosított szerződésekre kell alkalmazni a költségátalányt. Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm.

Ezek nélkül nem tudja csökkenteni társasági adóját Cikk

A társaságiadó-alap csökkentéséhez, illetve az adókedvezmények érvényesítéséhez – a számviteli bizonylatok mellett – gyakran külön dokumentum (például nyilatkozat, okirat) is szükséges.

Pórul járhat a vállalkozó, ha a szerződésnél nem figyel erre Cikk

Az üzletszerű gazdasági tevékenységként folytatott építőipari kivitelezési tevékenység esetén az építési szerződést írásba kell foglalni. A kötelező alakiság megsértésével kötött építési szerződés semmis – figyelmeztetett ítéletében a Kúria. A szerződés semmiségét a bíróságnak hivatalból is észlelnie kell.

Magánszemély ingatlan-bérbeadás, felújítás Kérdés

Tisztelt Cím! Az alábbiakra kérem szíves válaszukat : Egy korlátolt felelősségű társaság valamelyik tagja a tulajdonában álló családi háza egy részét a kft. részére bérbe adja. Ezen bérleményen a kft. átalakítást, felújítást hajtana végre. Hogyan a legcélszerűbb ezt megvalósítani, a vonatkozó adó, számviteli, jogi szabályok maradéktalan betartása mellett, átfogóan illetve néhány konkrétan felmerült kérdésre : - A bérleti szerződés határozott, vagy határozatlan idejű legyen? - Szerződő felek megállapodjanak-e a bérleti szerződés végén a beruházás akkori értékének kezeléséről, illetve célszerűbb-e az eredeti állapot helyreállításáról rendelkezni? - Van-e lehetőség arra, hogy a társaság szívességi használat címén használja az ingatlant? - Hogyan kell a felújítás áfáját kezelni, számít-e, hogy a társaság bejelentkezett az áfa [áfatörvény 86. § (1) bek. l) pontja, 88. § (4) bek.] hatálya alá? - Hogyan kell az értékcsökkenést elszámolni? - Miként van lehetőség a későbbi működésből eredő rezsi költségek társaság általi elszámolására? Segítségüket előre is köszönöm. Nagyné Farkas Ida Könyvelde Bt.

Fiktív szerződéssel vitte csődbe a cégét: öt évet is kaphat Cikk

Óriási tartozást generált egy szabolcsi vállalkozó, miközben vagyonát másik cégébe menekítette. A nyírpazonyi cég felszámolása során egymilliárd forintos hitelezői igénybejelentés érkezett – írja honlapján a NAV.

Bemutatónap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol szoktak dolgozók bemutató napon lenni, ami azt takarja, hogy mielőtt megkötik a munkaszerződést a munkavállalóval, pár órára megjelenik a cégnél (ruházati bolt), ahol nem csinál semmit, csak körülnéz, illetve megfigyeli a munkafolyamatokat. Ez ügyvéd által le van papírozva, hogy munkát még nem végez a cégnél, csak megfigyelésre van ott. A kérdésem az lenne, hogy ez így szabályosan működik-e? Hiszen a munkavállalóval még nem kötöttek szerződést, nem végez munkát még a cégnél, úgymond csak ismerkedik az adott munkakörrel. Segítségét előre is köszönöm.

Kata kiszámlázható maximum Kérdés

Van egy alvállalkozóm, aki katás egyéni vállalkozó, és ez alapján fizeti meg az egyéni vállalkozásában a havi 50 ezer forintot. Az áfás cégemben végez munkát, és valószínűleg az ő munkája meg fogja haladni az egymillió forintot. A kérdésem, hogy adóellenőrzés során mennyire egyenértékű az a hét feltétel, amely a törvényben van? Az ő esetében a d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll; és az f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg; lehet a szerződésben. Hogyan kell ezeket azontúl bizonyítani, hogy így szerződünk? Az egyéni vállalkozásának címe az albérlete, ahol lakik, nincs saját ingatlanja. A d) pont esetében kötelező, hogy saját ingatlanja legyen? Mire utal pontosan a birtokában áll kifejezés? A munkát bármikor végezheti, semmi megkötésem nincs felé ebben, a lényeg, hogy határidőre elkészüljön. Ez elég az f) pont esetén? Köszönettel: Böbe

Így hatottak az adókedvezmények a nyugdíjbiztosításokra Cikk

A múlt év szeptemberének végéig a biztosítók több mint 45 ezer nyugdíjbiztosítási szerződést kötöttek, ebben jelentős szerepe volt annak, hogy 2014-ben már adókedvezményt lehetett igénybe venni ezek után - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-vel.

Számla melléklet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 200 ezer forint feletti összegű számlához megrendelő vagy szerződés a kötelező melléklet? Válaszát előre is köszönöm!

Vállalkozási szerződés szociális szövetkezettel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. és egy szociális szövetkezet szerződése van a kezemben, és tanácsra lenne szükségem. A szerződés szerint a szociális szövetkezet, mint vállalkozó a meghatározott feladatok elvégzését vállalja, illetve különböző szolgáltatások teljesítését. A melléklet szerint fűszerek csomagolása, rakodása, összekészítése. Ez a kft.-nek a szövetkezet szerint olcsóbb munkaerőt jelentene, illetve mentesülne különböző nyilvántartási kötelezettségek alól. Tulajdonképpen a szociális szövetkezet tagja jön ide, és végzi el ugyanazon feladatokat, mint a saját munkavállalóink, illetve a jelenleg kölcsönzött munkavállalók. Van-e ennek realitása. Ön aláírna-e egy ilyen szerződést? Köszönöm válaszát.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített foglalkoztatás munkabérét a foglalkoztatás lejártával ki kell fizetni. Azonban, ha a munkáltató és a foglalkoztatott írásban megállapodást/szerződést köt, hogy a munkabér kifizetése egyösszegben történjen egy megadott napon, mert a foglalkoztatás többszöri a hónap folyamán, az lehetséges? Köszönettel.

Régi és új Ptk.: mikor, melyiket kell alkalmazni? Cikk

Március 15-én hatályba lépett az új Polgári törvénykönyv, de a korábbi rendelkezéseket is még évekig, sőt, akár évtizedekig alkalmazni kell. Külön törvény rendelkezik arról, hogy az új magánjogi kódex előírásaira mikor kell átérni. Sok esetben különös körültekintést fog igényelni, hogy a felek megállapítsák, jogviszonyukra melyik szabályt kell alkalmazni. A Deloitte Legal hírlevele az alábbiakban a várhatóan leggyakrabban előforduló kérdéseket emeli ki.

Devizahiteles szerződések: döntött az Ab Cikk

A devizahiteles szerződések törvénnyel módosíthatók, ám érdekegyensúlyra kell törekedni az Alkotmánybíróság hétfőn kihirdetett döntése szerint.

Földet ad el, földet vesz? Márciustól erre figyeljen! Cikk

A parlament múlt nyáron fogadta el a földforgalmi törvényt, amely lépcsőzetesen lép hatályba, március 1-től adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is - írja az agrárszektor.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close