hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MNB: elemzés a háztartási és a nem pénzügyi vállalati kamatlábakról

  • adozona.hu

2020. júniusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója növekedett, míg a személyi hiteleké a jogszabályi előírásban maximalizált szinten maradt. Az új szerződések szezonálisan igazított értéke a lakáscélú hiteleknél mérséklődött. A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euró érték alatti hitelek átlagos kamatlába csökkent, míg a nagyobb összegű hitelek esetében növekedés volt megfigyelhető, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzésében.

2020. júniusban a háztartások által újonnan felvett lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója enyhén növekedett. Az új lakáscélú hitelszerződések döntő többségét éven túli kamatfixálás mellett kötötték a háztartások a hitelintézetekkel, a kamatfixálás átlagos hossza 111 hónap volt. A személyi hitelek esetében az átlagos hitelköltségmutató változatlan szinten maradt, elsősorban a 2020. március 18. után kötött fedezetlen fogyasztási hitelszerződésekre vonatkozó, 2020. december 31-éig érvényes kedvezményes THM kormányrendeleti előírásának köszönhetően.

Az új szerződések szezonálisan igazított értéke esetén a lakáscélú hiteleknél csökkenés volt megfigyelhető. Ezzel szemben a személyi hiteleknél növekedés tapasztalható.

A 44/2019 (III. 12.) Kormányrendelet alapján a lakossági ügyfelek számára a babaváró támogatáshoz kapcsolódóan nyújtott hitelek új szerződéses összege júniusban 49 milliárd forint volt. A program kezdetétől június végéig összesen 787 milliárd forint értékben kötöttek ilyen szerződést a háztartások a hitelintézetekkel.

A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlába esetén csökkenés, míg az euróbetéteknél emelkedés volt tapasztalható. A forint- és euróbetétek szezonálisan igazított új szerződéses értéke emelkedett májushoz képest.

A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott 1 millió euró érték alatti forint- és euróhitelek átlagos kamatlába esetén csökkenés figyelhető meg, míg az 1 millió euró érték feletti kategóriában az átlagos kamatlábak emelkedése volt jellemző. A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek szezonálisan igazított új szerződéses értékeke csökkent mind az 1 millió euró érték alatti és feletti kategóriában. Az euróhitel szerződések esetén növekedés volt megfigyelhető mindkét összeg-kategóriában. A nem pénzügyi vállalatok forint- és euróbetéteinek átlagos kamatlába csökkent az előző hónaphoz képest. A szezonálisan igazított új szerződéses érték a forintbetéteknél csökkent, míg az euróbetéteknél jelentősen emelkedett.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó – NAV-ellenőrzés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close