hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzfizetési korlát: mikor számítsuk egybe az ügyleteket?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első részében megvizsgáltuk, hogy kire, milyen ügyletekre, milyen szerződésekre vonatkozik a készpénzfizetési korlát, és kire, milyenekre nem; most pedig arra keresünk választ, hogy mikor kell egybeszámítani az ügyleteket, és mikor vizsgálhatjuk külön azokat a készpénzfizetési korlát szempontjából.

Előző írásunkban áttekintettük az az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (új Art.) 114. § (3) bekezdésében meghatározott készpénzfizetési korlát szabályt és szankcióját, valamint elemeztük az alkalmazási kör az alanyi és tárgyi feltételeit. Cikkünk folytatásában az egyenként megítélendő és az egybeszámítandó ügyletek elhatárolásával vizsgáljuk tovább azokat a gyakorlati szempontokat, amelyeket a készpénzfizetés korlátozásáról szóló szabály alkalmazása során számításba kell venni.

A korlátozás ugyanazon ügyletek vonatkozásában is csak ugyanazon naptári hónapon belüli kifizetésekre vonatkozik, nincs tehát akadálya annak, hogy ugyanazon szerződés alapján – pl. folyamatos teljesítésű ügyletek – havonta 1,5 millió forint készpénzfizetés történjen. Mivel ugyanazon felek között is a korlátozás csak az ugyanazon ügylet alapján teljesítendő kifizetésekre vonatkozik, ezért ha ugyanazon felek egymással többféle szerződéses viszonyban vannak, nem gátolja meg a törvény, hogy minden ügylet esetében kimerítsék a havi készpénzfizetési korlátot.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi tekintendő egy szerződésen alapuló kifizetésnek, a vásárlások ellenértékét mikor kell összeszámítani, melyek az egységet alkotó ügyletek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close