hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzfizetési korlát: mikor számítsuk egybe az ügyleteket?

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikkünk első részében megvizsgáltuk, hogy kire, milyen ügyletekre, milyen szerződésekre vonatkozik a készpénzfizetési korlát, és kire, milyenekre nem; most pedig arra keresünk választ, hogy mikor kell egybeszámítani az ügyleteket, és mikor vizsgálhatjuk külön azokat a készpénzfizetési korlát szempontjából.

Előző írásunkban áttekintettük az az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (új Art.) 114. § (3) bekezdésében meghatározott készpénzfizetési korlát szabályt és szankcióját, valamint elemeztük az alkalmazási kör az alanyi és tárgyi feltételeit. Cikkünk folytatásában az egyenként megítélendő és az egybeszámítandó ügyletek elhatárolásával vizsgáljuk tovább azokat a gyakorlati szempontokat, amelyeket a készpénzfizetés korlátozásáról szóló szabály alkalmazása során számításba kell venni.

A korlátozás ugyanazon ügyletek vonatkozásában is csak ugyanazon naptári hónapon belüli kifizetésekre vonatkozik, nincs tehát akadálya annak, hogy ugyanazon szerződés alapján – pl. folyamatos teljesítésű ügyletek – havonta 1,5 millió forint készpénzfizetés történjen. Mivel ugyanazon felek között is a korlátozás csak az ugyanazon ügylet alapján teljesítendő kifizetésekre vonatkozik, ezért ha ugyanazon felek egymással többféle szerződéses viszonyban vannak, nem gátolja meg a törvény, hogy minden ügylet esetében kimerítsék a havi készpénzfizetési korlátot.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi tekintendő egy szerződésen alapuló kifizetésnek, a vásárlások ellenértékét mikor kell összeszámítani, melyek az egységet alkotó ügyletek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Ekho minimálbér alatti jövedelem esetén, arányosítás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink