hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Készpénzfizetési korlát: ezekre figyeljen, hogy megússza a bírságot!

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Kire, milyen ügyletekre, milyen szerződésekre vonatkozik a készpénzfizetési korlát, és kire, milyenekre nem? Ismertetjük a tudnivalókat.

Kétrészes cikkünkben áttekintjük azokat a fontos szempontokat és vitás kérdéseket, amelyek az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (új Art.) 114. § (3) bekezdésével kapcsolatban gyakran felmerülhetnek. A szabályozás lényege, hogy az Art. 1,5 millió forintban maximalizálja a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók között szerződésenként és havonta készpénzben kifizethető ellenérték összegét.

Nem új szabály a készpénzfizetési korlát

Bár a készpénzfizetés korlátozására vonatkozó rendelkezések nem új keletűek – már a korábban hatályos, régi adózás rendjéről szóló törvény (2003. évi XCII. törvény, a régi Art.) is tartalmazott erre vonatkozó szabályt, a gyakorlatban mégis újra és újra felmerülnek az előírás alkalmazásával kapcsolatos kérdések. Ez nem tekinthető meglepőnek, hiszen a törvényi előírások megsértése esetén a kifizetés teljesítője – valamint, ha a szabálytalan kifizetést elfogadja, a kifizetés jogosultja is – mulasztási bírság megfizetésére kötelezett. Ez a szankció hivatott arra ösztönözni az adózókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályozást.

A szabály alkalmazása szempontjából az alábbi részletes feltételekre (tényállási elemekre) szükséges felhívni a figyelmet, a korlátozás ugyanis nem vonatkozik minden ügyletre, az alanyok, az alapügylet jellege és további tényezők alapján szűkíthető a 1,5 milliós készpénzfizetési korlátozás alá tartozó ügyletek köre.

Szankció

Az Art. készpénzfizetési korlátot szabályozó előírásának megsértése esetén a kifizetés teljesítője, valamint – a szabálytalan kifizetés elfogadása esetén – a kifizetés jogosultja a készpénzszolgáltatásnak a másfél millió forintot meghaladó része után 20 százalékos mulasztási bírságot fizet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, hogy kire és milyen ügyletekre vonatkozik a készpénzfizetési korlát.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Ügyvezetés 08-as bevallás

Széles Imre

tb-szakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close