Készpénzfizetési korlát: ezekre figyeljen, hogy megússza a bírságot!

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Kire, milyen ügyletekre, milyen szerződésekre vonatkozik a készpénzfizetési korlát, és kire, milyenekre nem? Ismertetjük a tudnivalókat.

Kétrészes cikkünkben áttekintjük azokat a fontos szempontokat és vitás kérdéseket, amelyek az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (új Art.) 114. § (3) bekezdésével kapcsolatban gyakran felmerülhetnek. A szabályozás lényege, hogy az Art. 1,5 millió forintban maximalizálja a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók között szerződésenként és havonta készpénzben kifizethető ellenérték összegét.

Nem új szabály a készpénzfizetési korlát

Bár a készpénzfizetés korlátozására vonatkozó rendelkezések nem új keletűek – már a korábban hatályos, régi adózás rendjéről szóló törvény (2003. évi XCII. törvény, a régi Art.) is tartalmazott erre vonatkozó szabályt, a gyakorlatban mégis újra és újra felmerülnek az előírás alkalmazásával kapcsolatos kérdések. Ez nem tekinthető meglepőnek, hiszen a törvényi előírások megsértése esetén a kifizetés teljesítője – valamint, ha a szabálytalan kifizetést elfogadja, a kifizetés jogosultja is – mulasztási bírság megfizetésére kötelezett. Ez a szankció hivatott arra ösztönözni az adózókat, hogy betartsák a vonatkozó szabályozást.

A szabály alkalmazása szempontjából az alábbi részletes feltételekre (tényállási elemekre) szükséges felhívni a figyelmet, a korlátozás ugyanis nem vonatkozik minden ügyletre, az alanyok, az alapügylet jellege és további tényezők alapján szűkíthető a 1,5 milliós készpénzfizetési korlátozás alá tartozó ügyletek köre.

Szankció

Az Art. készpénzfizetési korlátot szabályozó előírásának megsértése esetén a kifizetés teljesítője, valamint – a szabálytalan kifizetés elfogadása esetén – a kifizetés jogosultja a készpénzszolgáltatásnak a másfél millió forintot meghaladó része után 20 százalékos mulasztási bírságot fizet.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük, hogy kire és milyen ügyletekre vonatkozik a készpénzfizetési korlát.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close