191 találat a(z) szerződés cimkére

Diákmunka: 200 ezer szerződést kell újrakötni Cikk

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben a szövetkezetekről szóló törvény módosítása, amely az iskolaszövetkezetek működését és a diákok tanulás melletti jövedelem- és munkatapasztalat-szerzését szabályozza, azonban a diákok és szüleik számára fontos hangsúlyozni, hogy a törvény szeptember első napján lép hatályba, így a nyári diákmunkákat az új szabályozás semmilyen szempontból nem érint.

Bt.-kültag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy bt. kültagja tagi jogviszonyosként lett bejelentve. A járulékminimumot a garantált bérminimum után megfizette a cég. A kültag személyesen közreműködik, de jövedelmet nem vesz fel érte (tekintve hogy kezdő vállalkozásként még nincs nagyon miből kivenni). Kérdésem, hogy ez így szabályos-e, és szükséges-e valami írásos szerződést kötnie a céggel? Van-e bármi időkorlátja a munkavégzésének? Megjegyzés: nevez.ett személy semmilyen más vállalkozásnak nem tagja és alkalmazotti jogviszonya sincs. Köszönettel

Üzemi baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Munkavállaló üzemi balesetet szenved, védőfelszerelés használata hiányában. A munkavédelmi oktatást megkapta, a védőfelszerelést átvette. Hogyan tudja a cég kivédeni, hogy a költségeket ráterheljék, amikor egyértelműen a munkavállaló hibázott? Van erre valami nyomtatvány, vagy javasolt szerződésbe rögzíteni, hogy ........esetben a munkavállaló viseli a költségeket? Biztosítás van, de nyilván a biztosító sem fizet, ha a munkavállaló a "saját" hibájából sérül. Szeretnénk a továbbiakban valamely módon rögzíteni, ha lehetséges, hogy amennyiben saját hibájából (például a védőfelszerelés hiányában) sérül a munkavállaló, akkor ő maga viseli a felmerülő költségeket.

Társaságiadó-felajánlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy kinek és milyen formában lehet felajánlani a cég társasági adóját, ha azt nem a NAV-nak akarják befizetni? Én úgy olvastam, hogy csak a feltöltés előtt lehet aláírt szerződéssel bejelenteni a NAV-nak ezt a szándékot. Válaszukat előre is nagyon köszönöm: Asbóth Istvánné

Kútba esett a szerződés – kell-e a kártalanításra áfát számolni? Cikk

A szerződés meghiúsulására az üzletfelek bánatpénzt kötnek ki, a késedelmes fizetésre kamatot, behajtási költségátalányt számítanak fel. Kell-e ezek után áfát számolni?

Építkezés áfa Kérdés

Magánszemély megbízó új lakás építéséhez saját tulajdonú telkén generálkivitelezőt szeretne igénybe venni. Az ilyen típusú vállalkozási szerződés, ha jól tudom, a nemrég bevezetett 5 millió forintos adó-visszatérítésnél kizáró ok. Hogyan és milyen áfatartalommal számláznak egymás között az alvállalkozók és a generálkivitelező? A megbízó felé 5 százalékos áfatartalommal számláznak? Az épület árának körülbelül felét-kétharmadát a legnagyobb alvállalkozó építi be. Ennek a cégnek az esetében a megbízó adózási szempontból milyen típusú szerződést kössön? Emelje be a generálkivitelező mellé társvállalkozóként, vagy maradjon alvállalkozó?

5 százalék vagy 27? Ezen múlik a lakóépület áfakulcsa Cikk

Szerkezetkész, félkész, kulcsrakész lakóépület: nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalékos áfa rakódik-e az értékre. Értelmezzük a jogszabályokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatóját.

Kúria-döntés a felmondott szerződés megszűnésének időpontjáról Cikk

Mi történik akkor, ha a szerződés felmondásáról szóló postázott dokumentumot a címzett nem keresi, illetve tartalmát túl későn ismeri meg? Mi a szerződés megszűnésének időpontja? Ilyen ügyben hozott elvi jelentőségű határozatot a Kúria.

Mi a teendő a CSOK új rendelet végrehajtásával? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lányomék a tegnapi nap írták alá a lakásadásvételi szerződést. Akkor még a régi törvény volt hatályban. Beadják-e az OTP-be a CSOK-igényüket, és majd módosítják automatikusan, vagy már egyből írjanak egy szerződés módosítást? Köszönöm válaszukat.

Adomány elszámolása Kérdés

Közhasznú szervezetnek adott adomány társaságiadó-elszámolásához minden esetben kötelező-e az írásbeli adományozási szerződés, vagy csak a tartós adományozás esetén? A nem tartós adományozás esetében elég-e az igazolás? A taotörvény 7. § (1) z) pontja alapján ez nem világos számomra.

Bírságot kell fizetni a hibás, hiányos életbiztosítási szerződések miatt Cikk

Az MNB 18 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az NN Biztosító Zrt.-re az életbiztosítási szerződések kezelése során tapasztalt nem megfelelő eljárások és a szerződések hiányos tartalmi elemei, illetve az ügyfél-tájékoztatásra és panaszkezelésre vonatkozó jogsértések miatt. Az MNB által végzett ellenőrzés megállapításai szerint ugyanakkor a biztosító alapvetően jogszabályszerűen tevékenykedik.

Lejár a tartós befektetési számlája? Így kötheti újra Cikk

Az év végén lejárnak a legkorábban kötött tartós befektetési számlák. A NAV tájékoztatót közölt az újrakötés feltételeiről.

Pénzadomány magánszemély részére Kérdés

Közhasznú egyesület pénzt adományozna magánszemély részére (kb. 300 ezer forintot). Az adományozott az egyesület alapszabályában rögzített tevékenység (jogi segítségnyújtás) célcsoportjába tartozik, de az alapszabályban nincs rögzítve a célcsoport anyagi támogatása. Milyen típusú szerződéssel lehet kifizetni az adományt? Milyen adóvonzata van így a kifizetésnek?

Kisegítő családtag Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy kft. (családi vállalkozás, ruhakereskedelemmel foglalkozik), ahol anyuka tag és ügyvezető, apuka és egy gyermek csak tag. Hogyan dolgozhatnak? Pontosítok kérdésemen: ha apuka, aki csak tag, hogyan vehet részt a vállalkozásban? Esetleg ha csak alkalmanként dolgozik, megbízási díjjal és a jövedelme nem éri el a mindenkori minimálbér 30-ad részét, be sem kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon csak egy megbízási szerződéssel biztosítani az ellenőrzések miatt? Van egy 2. gyermek, ő dolgozhat-e kisegítő családtagként a családi kft.-ben? ...Nyilván csak alkalomszerűen. Vagy javasolt lehet alkalmanként az egyszerűsített foglalkoztatás? Felmerül egy másik kérdéskör, az üzlet a raktáraival együtt több mint 200 négyzetméter. Vasárnaponként csak a tulajdonosok dolgozhatnak? És itt ugye visszakanyarodunk az első kérdéskörhöz. köszönöm a segítségüket

Kell-e szerződés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdés merült fel a cégnél, hogy milyen esetekben kell szerődés? Cégünk egy nagyértékű beruházást rendelt meg egy szállítótól, aki erre adott egy részletes árajánlatot. A beruházás elkészült (gyártósor), teljesítési igazolással rendelkezünk. De szerződésünk nincs a vállalkozóval. Ők azt mondják, hogy az árajánlat és a teljesítésigazolás elegendő. Ez valóban így van? Segítségét előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close