420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Juttatások részmunkaidős munkavállalónak Kérdés

Kérem szíves tájékoztatásukat arra vonatkozóan, hogy részmunkaidős munkavállalók azonos megítélés alá esnek-e az adómentes juttatások tekintetében a teljes munkaidős munkavállalókkal (például a kulturális belépők térítésének felső határa esetükben is 50 000 Ft, vagy a felső határt a részmunkaidő/teljes munkaidő arányában kell maximálni?)

Alkalmi munkavállaló, képesítéskövetelmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, ha a tevékenység végzéséhez nincs képesítése, akkor alkalmi munkavállaló alkalmazásával megfelel-e a követelménynek, vagy csak az Mt. szerinti munkaszerződéssel foglalkoztatható a megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott? Kötelező-e teljes munkaidőben foglalkoztatni, vagy részmunkaidőben is lehet? Köszönöm válaszát!

Alapítványoknál kifizetés Kérdés

Tisztelt Cím! Közérdekű alapítvány foglalkoztatna megbízási szerződéssel egy sportedzőt (napi 2 órában). Milyen megbízási szerződés mellett kellene az alapítványnak a legkisebb járulékot fizetnie? Van-e az alapítványnál (civilszervezeteknél) erre speciális megoldás? Természetesen azt ismerjük, hogy a minimálbér 30 százaléka után fizetek szochót, de nem vonok 7 százalék egészségbiztosítási és 10 százalék nyugdíjjárulékot. Válaszukat előre is köszönöm.

7 kérdés, 7 válasz: erre ügyeljen szabadság kiadásakor! Cikk

A közeledő nyárra tekintettel egyre több munkáltató készít szabadságolási tervet. A szabadság kiadása során számos érdekes kérdés merülhet fel. Próbaidő alatt, illetve a felmondási idő tartamára kiadható? Mi a teendő a munkáltató leállása esetén? A részmunkaidőben foglalkoztatott, illetve a nyugdíjas munkavállalónak hogyan alakul a szabadsága? Milyen feltételek mellett szakítható meg a már megkezdett szabadság?

Szerb-magyar állampolgár adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szerb-magyar állampolgárt foglalkoztatna részmunkaidős munkaviszonyban. A munkavégzés helye Magyarországon lenne. A szerb-magyar állampolgárnak van magyarországi adóazonosító jele, TAJ száma, Magyarországon tartózkodási helye, az állandó lakcíme Szerbiában van. Szerbiában rendelkezik munkaviszonnyal. Kérdésem, hogy ebben az esetben társaságunkat terheli adó- és járulékfizetési kötelezettség a munkavállaló után? Válaszukat előre is köszönöm!

Gyedről visszatérő dolgozó elbocsátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kolléganőnk harmadik gyermeke betölti a 3. életévét. A munkavállaló szeretne visszajönni dolgozni, de a korábbi foglalkoztatástól eltérően csak 4 órát tudna vállalni. Jelenleg erre nem tudunk lehetőséget adni. Felajánlottunk neki egy 6 órás állást, de más (alacsonyabb) pozícióban, mint a korábbi pozíciója volt. Ezt nem fogadta el. 10 éve jött cégünkhöz, ebből 2 évet töltött munkával. Kérdésem, hogy milyen lehetőségünk van? Mindenképpen vissza kell-e vennünk és felajánlani neki 4 órás munkát azon a területen ahonnan elment? Vagy felmondhatunk neki? Válaszát előre is köszönöm.

Részmunkaidős Kérdés

Üdvözlöm. Részmunkaidős a heti munkaidejét 1 nap alatt dolgozza le, heti 8 órás, erre a napra szabadságot kér. Úgy tudom, hogy 1 napra 1,6 óra jut. 5 nap szabit kell kiírnom, hogy a heti órája meglegyen. Nem dolgozza le a többi napot. Kérdésem hogy jól alkalmazom-e a szabályt? Előre is köszönöm a válaszát. Üdv. Oravecz Judit

Mellékállású dolgozó kaphat-e adómentes lakáscélú támogatást? Cikk

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás munkaviszonnyal kapcsolatos feltételeiről feltett olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Ügyvezetés munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. társasági szerződése alapján a képviseletre jogosult tisztsége ügyvezető (vezető tisztségviselő), aki egyben tag is. Ebben az esetben az egyik tag (aki eddig rendelkezett máshol 36 órán túli munkaviszonnyal, ami megszűnt) elláthatná az ügyvezetői feladatokat például heti 5 órás munkaviszonyban, és a járulékokat ez után fizetné meg, függetlenül attól, hogy nem rendelkezik máshol 36 órán túli munkaviszonnyal?

A részmunkaidős foglalkoztatás szigorítása ellen tiltakoznak Cikk

A részmunkaidős foglalkoztatás szigorítása ellen tiltakozik a Romániai Magyar Nyelvű Helyi és Regionális Lapkiadók Egyesülete, amely beadvánnyal fordult a román munkaügyi minisztériumhoz és a pénzügyminisztériumhoz, azt kérve, gondolják újra a törvényi előírásokat.

Jogi személy mint vezető tisztségviselő egy másik cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Létezik-e olyan, hogy valaki a) 8 órás főállású katás egyéni vállalkozó, és megfizeti az 50 ezer forint tételes adót, és mellette b) két tulajdonos tulajdonában álló kft.-ben – amelyben maga is tag – munkaviszonyban ellátott ügyvezetői tevékenységet folytat egyedüli ügyvezetőként, munkaszerződéssel, részmunkaidőben, heti 4 órás munkaviszonyban mondjuk 20 ezer ft/hó összegért? (A cég nem üzemel, nem csinál semmit, csak pereskedik, és ezért nem lehet még bezárni vagy ügyvezetőt cserélni, viszont így még a heti 4 óra is bőven sok.) Ekkor a fizetendők a havi 50 ezer forint kata és a másodállású részmunkaidős munkaviszonyról szóló szerződésben szereplő 20 ezer forint után fizetendő adók és járulékok a kft.-ben? Illetve mi van olyankor, ha valaki a) 8 órás főállású katás egyéni vállalkozó, megfizeti az 50 ezer forint tételes adót, és mellette b) két tulajdonos tulajdonában álló kft.-ben – amelyben maga is tag, az ügyvezetői tevékenységet a fent leírt egyéni vállalkozás cégszerűen, szerződéssel végzi (azaz nem a magánszemély látja el az ügyvezetést, hanem egy szerződött cég, amely kinevezi ezt az embert a feladatot ellátónak. Ebben az esetben a magánszemély csak tag, az ügyvezetést meg másik cég az egyéni megbízottjaként végzi? Ilyenkor a b) pontnál, a kft.-nél ugye nincs semmi fizetni való utána, hiszen közvetlenül nem áll a magánszemély semmilyen kapcsolatban a kft.-vel, csak az egyéni vállalkozó szerződésén keresztül? Köszönöm.

Lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 5 millió forintos adómentes lakáscélú támogatás feltételéről szeretnék állásfoglalást, tájékoztatást kérni. Van-e olyan kikötés, hogy főállású alkalmazottnak kell lenni, hogy mióta kell a cégben dolgozni, illetve ha megkapta a dolgozó, meddig kell állományban lennie ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni? Olyan dolgozónak szeretnénk adni, akinek van máshol főállású munkaviszonya, és a társaságunknál csak részmunkaidős. Megoldható ebben a felállásban? Köszönettel:

A részmunkaidős foglalkoztatás következménye a nyugdíjban Cikk

Az utóbbi években egyre jobban elterjedt a munkavállalók részmunkaidős foglalkoztatása. Ezzel kapcsolatban számos munkavállalóban felmerül a kérdés, hogy a részmunkaidő hátrányosan érintheti-e őt a majdani nyugdíjazása során.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék átvállalásának buktatói Cikk

Más személy vagy szerv is teljesítheti a magánszemélyt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését. Mikor éri meg, és mikor nem?

Tulajdonos járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft. két tulajdonosa van 50-50 százalékban a férj és a feleség. A feleség van megjelölve a társasági szerződésben mint ügyvezető, aki ügyvezetői tevékenységét munkaviszonyban látja el. Egy boltjuk van, használt cikkeket árulnak, úgy dolgoznak, hogy 5 órát a férj és 5 órát a feleség ad el a boltban, egy nap 10 órát vannak nyitva. Egyiküknek sincsen máshol munkaviszonya. Szeretnék csak az 5-5 órákra megfizetni a járulékokat. Milyen megoldást tudna esetleg erre javasolni? Továbbá az is kérdés milyen feor kóddal jelentsem be őket eladó vagy ügyvezető? Valamint, hogy a szakmai minimálbért kötelező-e adni nekik? Nagyon szépen köszönöm szíves segítségét. Kovács-Horváth Adrienn

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs