420 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Rehabilitációs hozzájárulás, létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem, hogy rehabilitációs hozzájárulás esetében a létszám számításánál a részmunkaidőben foglalkoztatottakat hogyan kell kezelni? Például egy 4 órás munkavállaló a statisztikai létszámba 1 főnek számít, vagy 0,5-nek, mert a teljes munkaidőhöz kell arányosítani?

105/2020. (IV. 10.) kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti kormányrendeletben szereplő támogatás igénybevehető akkor is, ha a dolgozókat home office-ba küldte a munkáltató, de további lépéseket kell megtennie a munkahely megtartása miatt. A dolgozók egy részét a home office keretein belül 4 órás munkaidőben tudná továbbfoglalkoztatni. Így is jogosult lehet a munkáltató-munkavállaló a támogatásra? A kérdésem még az, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy nem az összes, csak egy pár munkavállalót küld részmunkaidőbe, vagy ezt egységesen az összes dolgozóra alkalmaznia kell? Köszönöm válaszukat.

Szabadság kiadása munkaidő-átsoroláskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szabadsággal kapcsolatos a kérdésem. Az ügyvezető az eddig 8 órában dolgozó alkalmazottait át akarja sorolni május 1-jétől részmunkaidőbe (4 óra). Az április 30-áig járó szabadsággal mit kell vagy lehet csinálni? Május 1-je után, ha kiadja az ügyvezető a szabadságot, akkor csak 4 órás bért ér egy napi szabadság? Vagy van rá törvényi előírás, hogy mit kell tenni ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm!

Koronavírus – munkaügyi lehetőségek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném a koronavírus miatti helyzetben. Egy kolléga esetében, akinek nem tudunk munkát adni, milyen szabályok/eljárások alkalmazhatók/alkalmazandók? Gondolok itt a teljes „skálára” és annak vonzataira. Pl. betegállomány, részmunkaidő, fizetetlen szabadság, felmondás a dolgozó részéről, felmondás a munkaadó részéről …. stb. Segítségüket, tanácsukat előre is köszönöm!

Bt.-beltagság melletti munkaviszony óraszámainak csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy munkavállaló, aki eddig heti 40 órában dolgozott munkaviszonyban egy cégnél. Ennek a munkavállalónak azonban van egy jelenleg nem működő bt.-je, ahol ő a beltag. A jelenlegi helyzetben, mivel kevesebb a munka, március 1-jétől heti 30 órára, április 1-jétől heti 20 órára csökkentették a heti munkaóráit. Ez be is lett jelentve a NAV felé a 1041-es nyomtatványon. Mi a helyzet ilyenkor a bt.-beltagságával, keletkezik-e ott fizetési kötelezettsége saját magára vonatkozóan? A bt-nek évek óta nincs bevétele. Köszönöm szépen a válaszát, a segítségét.

Így tartsuk meg munkavállalóinkat a járvány utáni időre! Cikk

A járványügyi helyzet következtében a munkáltatók többsége a túlélésért küzd. Ennek keretében első körben lazítanak a foglalkoztatás feltételein, majd pedig annak eredménytelensége esetén a munkaviszony megszüntetésének eszközéhez nyúlnak. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, milyen módozatok léteznek a munkaerő átmentésére a veszélyhelyzet elmúltát követő időre.

Részmunkaidős ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. egyik tagja csak ügyvezetői feladatot lát el a társaságban munkaviszonyban, akkor megteheti-e ezt akár havi 2 órás (ennyi a tényleges munka az ügyvezetési tevékenység során) részmunkaidőben? Vagy amiatt, hogy a kft. tagja is egyben, és nincs máshol biztosítási jogviszonya, minimum a minimálbér összegéig járulékfizetési kötelezettsége keletkezik? Semmilyen más tevékenységben nem vesz részt, csak az ügyvezetői feladatokat látja el. Máshol nincs semmilyen biztosítási jogviszonya, csak ez az ügyvezetés. Köszönettel.

Munkavégzés alóli felmentés: szünetel a biztosítás, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni Cikk

A kialakult járványhelyzet miatti adódott nehézségekre hivatkozva egyre több munkaadó kénytelen felmenteni dolgozóit a munkavégzési kötelezettség alól. Mivel erre nem a munkáltató működési körében felmerült, hanem elháríthatatlan külső okból kerül sor, a dolgozót erre az időtartamra nem illeti meg díjazás. Társadalombiztosítási szempontból ez – a ma hatályos szabályok értelmében – azt jelenti, hogy a munkavállaló biztosítása szünetel, tehát egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ügyvezetők járulékfizetési válsághelyzetben Kérdés

Segítségüket szeretném kérni a következő kérdésben. Egy szálláshely-szolgáltatással foglalkozó vállalkozó rövid- és hosszú távra is ad bérbe ingatlanokat. Sajnos a válságos helyzet következtében hónapokra, sorra mondják le a foglalásait, valamint a hosszú távra bérbe adott ingatlanokat is főleg egyetemisták bérelték, akik szintén sorban mondják fel a szerződéseket. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz árbevétele a cégnek az elkövetkező időszakban. A kérdésem, hogy ebben a válságos helyzetben a vállalkozó, aki tevékenységét az egyszemélyes kft. tulajdonosaként, munkaviszony keretében, főállásban látja el, megteheti-e azt, hogy nem vesz fel munkabért, vagy részmunkaidőben lássa el a tevékenységét? Tehát, hogy nem a nyolcórás garantált bérminimum alapján fizet járulékokat? Főállása az egyszemélyes kft.-jében van, semmi más keresete nincs. Félő, hogy nem fogja tudni befizetni a járulékait, és minimálisra szeretné csökkenteni az adóit és a költségeit. Vagy van-e más lehetősége a mostani járvány miatti válsághelyzetre tekintettel? Egyszemélyes kft. ügyvezetőjeként megteheti, hogy ne vegyen fel járandóságot, ha esetleg megbízásban látná el a feladatait? Vagy ha marad munkaviszonyban, megteheti, hogy fizetés nélküli szabadságra küldi önmagát? Válaszukat előre is köszönöm: Nyirati Tímea

Gyes mellett ügyvezetés részmunkaidős munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretném kérni szakmai segítségnyújtását. Egy fiatal anyukának 36 órás munkaviszonya van "A" társaságnál, de jelenleg gyesen, fizetés nélküli szabadságon van. "B" társaságban tulajdonos és ügyvezető. "B" társaságban az ügyvezetést részmunkaidős munkaviszony keretében szeretné ellátni heti 10 órában. "B" társaságban személyes közreműködésre nem kötelezett, csak az ügyvezetést látná el részmunkaidős munkaviszonyban. Szeretnénk megkérdezni, milyen járulékfizetési kötelezettség keletkezik "B" társaságnak az ügyvezető után? Előre is köszönöm szakmai segítségnyújtásukat.

Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói? Cikk

A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. Kötetlen munkaidőbeosztás azonban csak meghatározott esetekben alkalmazható, a helytelen alkalmazás komoly következményekkel járhat.

Készenlét arányosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a cégünk részmunkaidőben alkalmaz egy munkavállalót, akkor a munka törvénykönyvében meghatározott készenléti és túlóra maximumokat kell-e arányosítani a részmunkaidőhöz? Köszönöm!

Tagi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyesen közreműködő tagja munkaviszonyban látja el az ügyvezetést és a vállalkozói tevékenységet. Más jogviszonya nincs. Meg kell-e fizetnie maga után a rá irányadó minimális járulékot, tehát heti 40 órás munkaviszonyban kell, hogy bejelentve legyen, vagy lehet részmunkaidős is, ha a tevékenysége belefér az alacsonyabb óraszámba? Köszönöm válaszát.

Szocho-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Cím! A szocho-kedvezményekkel kapcsolatosan szeretném tájékoztatásukat kérni, pontosabban az nem egyértelmű a számomra, hogy a kedvezményeket részmunkaidő esetében több munkáltató is alkalmazhatja -e? Például: mindkét cégnél 4-4 órában végez munkát a munkavállaló (a NAV igazolása alapján jogosult igénybe venni a cég a dolgozója utáni kedvezményt munkaerő-piacra lépő munkavállaló jogcímen), ilyen esetben mindkét cégnél figyelembe lehet venni a kedvezményt, vagy csak az első munkáltatónál, akinek konkrétan megküldték az igazolást? Bérezés, belépési idő és a munkakör is azonos! Előre is köszönöm a segítségüket! Tisztelettel.

Így módosultak a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatásának feltételei Cikk

A szülési szabadságot, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot követő időszakban a teljes munkaidő vállalása nem mindig kivitelezhető a szülő számára. A gyermek(ek) logisztikája sem teszi jellemzően lehetővé, hogy már reggel nyolctól a szülő dolgozni kezdjen, illetve 16–17 óráig akár bent is maradjon. A cikkünkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak a szülőnek munkaidő és az ehhez kapcsolódó kedvezmények tekintetében, külön figyelemmel a részmunkaidős foglalkoztatásra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs