180 találat a(z) osztalékfizetés cimkére

Katás bt. kültagjának osztaléka Kérdés

Egy katás bt.-ben a beltag bejelentett kisadózó nyugdíjas, havi 25 ezer forintot fizet. Tulajdoni hányada 90 %. A két kültag tulajdoni hányada 5-5 %. Ők nincsenek bejelentve kisadózóként. Kötelező számukra osztalékot fizetni? Ha igen, akkor mikor, és mi alapján kell azt számfejteni? Köszönöm.

Osztalékfizetés nyilatkozattétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. A 2006. évi Gt. 131. paragrafusa szabályozta az ügyvezető nyilatkozattételi kötelezettségét a cégbíróság felé osztalékfizetés esetén. Az új Ptk. (3:184 paragrafusa) ilyen kitételt nem tartalmaz. Tehát az ügyvezetőnek 2016-ban már nincs nyilatkozattételi kötelezettsége a cégbíróság felé? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Osztalék-kifizetés euróban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen árfolyamot kell használni abban esetben, ha leány belföldi társaság anya belföldi társaságnak a taggyűlési jegyzőkönyvben forintban meghatározott osztalékot szeretne euróban átutalni, tekintettel arra, hogy a leányvállalat euróban rendelkezik az átutalandó összeggel? Köszönettel.

Osztalékfizetés készpénzben? Így lehetséges Cikk

Kifizethető-e az osztalék készpénzben, ha igen, hogyan kell azt könyvelni, és be kell-e jelenteni? – kérdezte olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Kft.-k tőkéje: ezt is tudnia kell annak, aki emel Cikk

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy a jóváhagyott tőkeemeléshez szükséges összeget a kft. tagja egy későbbi időpontban, a cég jövőbeni nyereségének felhasználásával is a társaság rendelkezésére bocsáthatja – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Osztalék cégek között Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. "B" Kft. részére osztalékot fizet ki készpénzben. Régen benne volt a törvényben, hogy a kapott osztalék csak akkor minősül adómentesnek a fogadó félnél, ha átutalással történik a fizetés. Ezt most nem találom a törvényben. A két cég egymás között készpénzben rendezte az osztalékot. Lehet ez adómentes? Köszönöm válaszukat.

Beszámoló elfogadása korábbi időpontban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. számviteli politikájában a beszámolókészítés időpontja a fordulónapot követő április 30-a, már közel 6 éve. A kft. tulajdonosai most viszont már 2016. februárban osztalékot akarnak kifizetni maguknak, és így a 2015. évi beszámolót már 2016. 02. 16-ai időponttal akarják jóváhagyatni a taggyűléssel, és döntést hozni az osztalék-kifizetésről is. Kérdésem ezzel kapcsolatban: 1./ A számviteli politikát kell-e emiatt módosítani, hogy nem 2016. 04. 30-ai időponttal, hanem 2016. 02. 15-ei időponttal készül el a beszámoló a 2015. évről? 2./ Ha módosítani kell a számviteli politikában 2016. 02. 15-ére, akkor megtehetem-e, hogy 2016. decemberben visszamódosítom a beszámolókészítés időpontját a mérlegfordulónapot követő április 30-ára? Válaszukat előre is köszönöm.

Nonprofit kft. átalakulása Kérdés

Van-e lehetősége egy nonprofit kft.-nek kft.-vé átalakulnia, és ily módon a korábban keletkezett eredménytartalékból az átalakulást követően osztalékot fizetni a tagok számára? Köszönettel, CsK

Osztalék-kifizetés Kérdés

Egy cég évekkel ezelőtt nagy nyeresége után osztalékot hagyott jóvá. Ezután beruházásba kezdett, melyhez banki hitelt vett fel. Kikötésként szerepelt, hogy a hitel visszafizetése alatt nem fizethetnek osztalékot. Kérdés: nem találom sehol, hogy az 5 éve ki nem fizetett osztalékot kell, vagy lehetőség elévültként kezelni? A jóváhagyáskor nem döntöttek a kifizetés időpontjáról. Így hogyan számolandó az elévülés? A hitel lejártakor csak az egyik tulajdonos részére történne meg az osztalék-kifizetés (megfelelő sajáttőkearányban), mert még nincs meg az osztalékra a teljes pénzügyi fedezet. (Korlátok a saját tőkére nincsenek, csak likviditási nehézségek.) A másik tulajdonos a következő évben venné fel a részére jutó osztalékot. Lehetséges ez? A jogszabályokban eltérő kifizetési korlátot sehol nem találtam, mindig csak a részesedés aránya szerepel korlátként. Segítségüket előre is köszönöm.

Evás kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1/.Egy kft. 2016-től evára térne át. Esetükben nem ír elő a törvény osztalékot kiváltó adót. Milyen kulccsal vehetik ki a magánszemély tagok az előző évi osztalékokat? Van eho? Evás időszak alatt az előző évek eredménytartaléka terhére lehet osztalékot fizetni? 2/. Ügyvédi iroda evába belépésére a kft.-hez vagy a bt.-hez hasonló az áttérési szabály?

Katás bt.-kültag osztalékának kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következőben szeretném kérni a segítségét: adott egy katás bt., ahol a bel- és a kültag 50-50 százalékban tulajdonosok. Osztalékkifizetés esetén olyat meg lehet tenni, hogy csak a beltag kéri a kifizetést, a kültag nem kéri, hanem benthagyja a részét? Ha benthagyja, és például a következő évben veszteséges a cég, elvész az osztaléka, vagy tartalékot képzek rá? Válaszát előre is köszönöm.

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amelyben kettő magánszemély tag van. Hatalmas nyereségük keletkezett. Az egyik magánszemély tagnak van főállása máshol, ahol az éves befizetett egészségbiztosítási járulék a 450 ezer forintot meghaladta. A másik tagnak nem haladja meg a 450 ezer forintot.. Tagok: Férj, feleség. Az osztalékot minél "olcsóbban" szeretnék megúszni, vagyis az egyik tag a másik tagot szeretné kiléptetni a cégből, így csak a 16 százalék szja-t kellene megfizetni. A kérdésem az lenne, hogy, ha az osztalék jóváhagyásakor még két tag van, de az osztalék kifizetésekor már egyszemélyes a kft., akkor hogyan alakul az osztalék kifizetése 2016-ban? Nagyon sürgős lenne, köszönöm előre is a választ!

Adóazonosító jel Kérdés

Magyarországon működő, német tulajdonú kft. tulajdonosának, akinek nincs magyar adóazonosítója, osztalékot szeretnénk fizetni. Hogyan tudunk adóazonosítót igényelni neki?

Osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha jól tudom, a kft. taggyűlése határozhat arról, hogy a megszavazott osztalékot nem fizeti ki azonnal, csak egy későbbi időpontban. Kérdésem, hogy már a döntéskor be kell fizetni az szja-t és a járulékot, vagy csak a kifizetéskor kell az adókat megfizetni? Köszönöm a segítséget!

Osztalék kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. osztalékelőleget fizetne év közben egy olyan magyar állampolgárnak, aki rendelkezik magyarországi állandó lakcímmel, nem érvényes a taj száma, életvitelszerűen Olaszországban él, állandó jövedelme onnan származik. Mennyi adóelőleget kell levonni tóle Magyarországon? Ehofizetési kötelezettsége lesz-e a kifizetett személynek? Várom válaszát. Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs