296 találat a(z) online pénztárgép cimkére

Régi pénztárgép kézi nyugta helyett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egy élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedés, 1 darab online pénztárgépet működtet állandó helyen. Ennek meghibásodása esetén a kézzel történő nyugtakiállítást helyettesítheti-e azzal, hogy régi (nem online) pénztárgépet állít be arra az időre, míg az online gép szervizben van? Mivel a bolt napi forgalma igen nagy, a kézzel történő nyugtakiállítás a különböző áfakulcsú termékek miatt nem kivitelezhető. Válaszát előre is köszönjük.

Online pénztárgépek: milliós bírsággal büntetheti a szabálytalankodókat a NAV Cikk

Célzottan ellenőrzi a NAV az online pénztárgépek megrendelését, üzembe helyezését és szabályos működtetését. Az ellenőrök elsősorban azokat a kereskedőket és vendéglátókat keresik fel, ahol kétséges a szabályszerű számla- és nyugtaadás, valamint valós forgalomnak megfelelő online adatszolgáltatás – közölte a NAV.

Kereskedők, figyelem! Új tájékoztató a NAV honlapján pénztárgép ügyben Cikk

Új tájékoztatót tett közzé a NAV honlapján a számlával bizonylatolt ügylet adatainak pénztárgépben való rögzítéséről. Az adóhatóság ismételten leszögezi: egy ügyletről egyféle bizonylatot (számlát vagy nyugtát) kell kibocsátani. Ez vonatkozik a pénztárgéppel teljesített nyugtaadás esetére is, mivel az NGM rendelet nem tartalmaz olyan előírást, hogy a számlával kísért értékesítést a pénztárgépben rögzíteni kell. Az adóhatóság ugyanakkor azt ígéri, hogy nem alkalmaz szankciót, ha a számlával bizonylatolt értékesítést a pénztárgépben is szerepeltetik az adózók.

Itt a NAV új értelmezése a pénztárgépes nyugta vagy számla ügyben Cikk

Továbbra is fenntartja a NAV azt az álláspontját, hogy a hatályos áfatörvény értelmében egy ügyletről egyféle bizonylatot kell kiállítani: számlát vagy nyugtát – közölte az Adózóna.hu érdeklődésére az adóhatóság. Nem szankcionálja viszont a hivatal, ha az adózó egy ügyletről számlát és nyugtát is kiállít.

Online pénztárgép beszerzésének könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem írják le tételesen, számlaszámokkal bemutatva az alábbi, online pénztárgép beszerzésével kapcsolatos könyvelési tételeket: 1) Alt Cash-nek kifizetett pénztárgép előlegszámla 2) Előleg-engedményezés, NAV által nyújtott, az előlegnek megfelelő összegű támogatás könyvelése 3) Újonnan választott pénztárgép számlájának könyvelése 4) Pénztárgép-vásárláshoz kapott 50 ezer forintos támogatás könyvelése 5) NAV előleg utáni támogatás, illetve az 50 ezer forintos támogatás beszámításának könyvelése az új pénztárgép számlával szemben. Segítségüket előre is köszönöm!

Nem csitul a pénztárgép-hisztéria: a NAV hallgat, mit tegyen a kereskedő? Cikk

Az adóhatóság honlapján megjelent egy „gyönyörű” értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye? – kérdezte olvasónk. Mint arról az Adózóna.hu elsőként beszámolt, olvasónk kérdésének feltevése napján, április 3-án eltűnt az adóhatóság oldaláról az április 1-jén kiadott értelmezés. Azonnal érdeklődtünk az adóhatóságnál ennek okáról, kérdésünkre mostanáig nem kaptunk választ.

Tartalék online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egy élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedés, 1 darab online pénztárgépet működtet. Ennek meghibásodása esetére szeretne egy tartalék online pénztárgépet venni, amit csak időszakosan – a másik gép javításának idejéig – használna. Kérdésünk, hogy megteheti-e ezt? Ha igen, állandó üzemeltetési helyre kell a kódot megkérni? Üzembe, illetve üzemen kívül helyezéskor kell-e a NAV felé bejelentést tenni? Milyen nyomtatványon? Mivel a bolt napi forgalma igen nagy, nem kivitelezhető, hogy kézzel állítson ki nyugtát és a különböző áfakulcsú termékeket azon megbontsa. Válaszát előre is köszönjük.

Számlaadási kötelezettség online pénztárgépeseknek Kérdés

Számlakibocsátás esetén az online pénztárgépből nem szabad nyugtát kibocsátani címmel április 1-jén volt a NAV honlapján egy cikk, mely szerint "az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 159. §-ának, 165. § (1) bekezdés b) pontjának és 166. §-ának együttes olvasata alapján egy adott ügylet tekintetében az adóalany vagy számlaadási, vagy nyugtaadási kötelezettséget teljesít, e kettő sosem történhet párhuzamosan". Ez vajon hogyan, és mennyiben igaz?

Eltűnt a NAV értelmezése! Kereskedők százezrei bizonytalanságban Cikk

Eltűnt a NAV honlapjáról tegnap reggelre az áfatörvénynek az az értelmezése, miszerint ha az adóalany – nem az online kasszával előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe, s ha a nyugtakibocsátást követően kér valaki számlát, akkor sztornírozni kell a nyugtát – hívta fel az Adózóna.hu figyelmét egy olvasónk. Az adóhatóságnak csütörtökön délelőtt elküldött levelünkben meg szerettük volna tudni ennek az okát, de kérdésünkre mostanáig nem érkezett válasz.

Számlaadáskor valóban nem kell nyugtát adni? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adóhatóság honlapján megjelent egy gyönyörű értelmezés arról, hogy számla adásakor nem szabad gépi nyugtát adni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Önöknek mi erről a véleménye, mivel a vállalkozások 99 %-a eddig úgy járt el, hogy a pénztárgépbe beütött ellenértékről gépi nyugtát adott, majd arról számlát állított ki, és azt hozzátűzte a számlához, ezzel igazolva, hogy a pénztárgépbe beütötték a számla ellenértékét, kettős könyvelés ne történjen. Viszont a NAV kiadott közleménye ezt a gyakorlatot megtiltja, ami igen furcsa helyzetekhez vezethet, hiszen eddig azért bírságoltak meg valakit, mert a bevétel rögzítésére a pénztárgép volt az elsődleges az arra kötelezetteknek. Azért sok kérdést felvet a kiadott közlemény, például: – számláról beszél és nem egyszerűsített számláról, – az áfatörvény akkor szól nyugtaadási mentességről, ha mindenkinek számlát ad és nem egyet-egyet, – áfatörvényre hivatkozik és nem a 3/2013-as NGM rendeletre, – nyugta stornírozásról beszél pénztárgépben, ami nem történhet meg, stb… Szóval ez a NAV-os vélemény valószínűleg megmozgatta mind a szakmabeli, mind a vállalkozói réteget és szeretném ha Önök is elmondanák róla véleményüket! Köszönöm!

Online pénztárgép – számla és nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tegnapi nap folyamán sok hírportálon megjelent egy cikk, mely egy adóhatósági közleményre hivatkozik (a NAV honlapján sehol sem találom ma reggel), mely szerint egy vásárlásról nem lehet egyszerre számlát és nyugtát adni. Idézek a cikkekből: "Az áfatörvény szerint adott ügyletről az adóalany vagy számlát, vagy nyugtát ad, a kettő sosem történhet párhuzamosan.........Ha az adóalany – nem az onlinekasszával előállított – számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe." Erre vonatkozik a kérdésem. Hiszen kiskereskedelmi egységeinkben, ha magánszemély kér számlát és kap is, akkor sok-sok év gyakorlata szerint beütjük a pénztárgépbe, a nyugtát hozzátűzzük a számlához, a számlákat megőrizzük, a könyvelés pedig a napi pénztárgépzáróról dolgozik. Most ha nem ütjük be a pénztárgépbe ezeket a számlákat (a könyvelés erről fog dolgozni - időigényes - , s szerintem az adóhatóság se lát napi szinten reális adatokat.....) Nem értem. Nem értjük. Önök hogyan értelmezik? Válaszukat előre is köszönjük!

Számlakibocsátás – online pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 2014. április 1-jén megjelent a NAV honlapján a fenti címmel egy tájékoztatás. Szeretném a véleményüket kérni ebben a témában. Ha a vevő számlát kér, valóban az a helyes, ha nem ütjük be az online pénztárgépbe, és csak a kézi kiállítású számlát kapja meg? Így ezt a számlát kell a könyvelésben rögzíteni? Ebből következik-e az is, hogy jelenteni kell a PTGSZLA nyomtatványon a számlaforgalmat?

Valutaelszámolás online pénztárgéppel Kérdés

Tisztelt Cím! Egy pénztárgépet üzemeltető cégnek időnként vannak euróban is készpénzes bevételei. Megengedi-e a jogszabály, hogy egy pénztárgépbe lehessen beütni a forint- és a valutabevételeket? Mire kell figyelni a nyugták kiállításakor az eurós bevételeket érintően? Valutás bevételek esetén a visszajárót ugyanabban a pénznemben lehet kiadni, vagy lehet akár forintban is? Milyen árfolyamon kell átváltani a valutabevételeket forintra, és melyik árfolyamon kell átváltani forintra, ha hitelkártyás eurós tételt ütünk be a pénztárgépbe, és nyugtát állítunk ki róla? Az megfelel a jogszabályoknak, ha a pénztárgéphez közel tart a cég euró tárolására alkalmas zárható kasszát, hogy ne keveredjen a forinttal? Amennyiben előre nincsenek euróban meghatározva az árak, de egy vevő úgy dönt, hogy euróban szeretne fizetni, akkor az aznapi Ft/EUR árfolyammal át lehet váltani euróra a termék, szolgáltatás forintértékét? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel.

Pénztárgép kötelező-e? Kérdés

Tisztlet Ügyintéző! Egyik ügyfelem tevékenységi körei között több is van, amihez kötelező az online pénztárgép beszerzése, beszerelése. A főtevékenysége: elektronikai alkatrész gyártása. Kiegészítő tevékenységek: elektronikai alkatrészek, kis- és nagykereskedelmi, elektronikai alkatrészek, légtechnikai berendezések internetes web-áruházon keresztül történő értékesítése. Nincs üzletük, bemutató termük. Csak irodájuk, ahol az interneten kiválasztott és előzetesen megrendelt termékek rendelésének összeállítását és kiszállítását, megszervezését intézik. Ha valaki személyesen szeretné a megrendelt terméket átvenni, annak ezt az irodában lehetővé teszik. Fizetés lehetséges előre utalással, utánvétes fizetéssel, GLS Futárszolgálat esetében, vagy előre utalással, készpénzzel személyes átvétel esetén. Minden értékesítésről gépi számla készül. A Budakeszi Város Önkormányzata a "Bejelentéshez kötött kereskedelmi tevékenység nyilvántartásba vételéről " kiállított igazolásban tevékenységüket üzleten kívüli kereskedelemnek határozta meg. Az lenne a kérdésem, hogy pénztárgépre kötelezett-e, illetve a gépi számláról kell-e bevallást küldeni a NAV-nak? Köszönettel Berki Ildikó Figures 2006 Kft

Pénztárgép-mizéria: repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg? Cikk

Kereskedő legyen a talpán, aki nyomon tudta követni az elmúlt egy évben végbemenő, a pénztárgépek kötelező cseréjére vonatkozó jogszabályváltozásokat. A múlt hónapban ismét módosultak a pénztárgép-cseréhez igényelhető állami támogatásra vonatkozó határidők, valamint a nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag számlaadással eleget tevő adózók adatszolgáltatási kötelezettségére vonatkozó szabályok is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1