161 találat a(z) munkavégzés cimkére

Rokkantsági ellátásból öregségi nyugdíj: érdemes átszámíttatni? Cikk

Mielőtt a rokkantsági ellátott személy betöltené a reá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt, érdemes átgondolkodnia, kérje-e, hogy újból kiszámítsák időskori járandóságát.

Egyszerűsített foglalkoztatás május elsején Kérdés

Tisztelt Cím! Egy nonprofit kft. működteti a piacot az egyik településen. Keddi és szombati napokon van piac. Május elseje keddre esik. Amennyiben május elsején is lesz piac, akkor az egyszerűsített foglalkoztatott dolgozónak mennyi bért kell adni? Egyszer megkapja a rendes fizetését a ledolgozott órákra. Az ünnepnapon végzett munkára a 100 százalékos pótlékot meg kell fizetni. Ezen kívül kell-e még valamilyen juttatást fizetni a dolgozónak? Vagy a dupla bért kell csak kifizetni? Válaszukat előre is köszönöm! üdvözlettel: Anikó

Egyéni vállalkozó csed, gyed mellett, lehet-e? Kérdés

Szeretném szombaton megjelent cikkben leírtakat az alábbi kérdéssel kiegészíteni: katás egyéni vállalkozó, aki nem itt főállású, de van dolgozója, aki munkaviszony keretében látja el munkáját. Ebben az esetben, ha a dolgozó végzi a tevékenységet és nem az egyéni vállalkozó, úgy sem jogosult a vállalkozó csedre? Szüneteltetni köteles a vállalkozását, hogy ne essen el ettől a juttatástól?

Nagypénteki munkavégzés a vásárcsarnokban Cikk

A vásárcsarnokban munkaviszonyban álló dolgozó végezhet-e munkát nagypénteken? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szakértőnk, dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Rendkívüli munkaidő: mennyit dolgozhatunk egy nap alatt? Cikk

Rendkívüli munkaidőben mennyi lehet a maximálisan egy nap alatt ledolgozható óraszám? Egyszerűsített foglakoztatásnál hány munkaórát dolgozhat a munkavállaló egy nap alatt? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 3 fő rokkantsági ellátásban lévő munkavállalót kíván foglalkoztatni. Nevezzük őket: Imrének, Károlynak illetve Eszternek. Imre: 45 éves; FEOR: 6119 Magtári munkás; Egészségi állapot: 50% Állapot minősítése: C2; Rehabilitációs kártyával rendelkezik; munkaidő heti 40 óra. Károly: 59 éves FEOR 4131 Telepi anyagraktáros, Egészségi állapota: 29% Állapot minősítése: D; Rehab. kártyája nincsen; Heti munkaidő: 40 óra. Eszter: 54 éves FEOR:9112 Intézményi takarító; Egészségi állapota: 59% Állapot minősítése: B2; Rehab. kártyája nincs. Heti munkaidő: 20 óra. Munkaviszonyuk rendes munkaszerződéssel jönne létre. munkabérük nem haladja meg a minimálbér 150%-át (207 000 Ft). Kérdésem, hogy milyen járulékokat kell vonni tőlük és ki után milyen szochokedvezményt lehet érvényesíteni?

Munkavégzés csed mellett Kérdés

Üdvözlöm! A kérdésem, hogy csed mellett csak nevelőszülő dolgozhat, az örökbefogadó szülőt hova sorolhatom, ő végezhet-e csed mellett munkát? Köszönettel: Falvai Mónika

Elhagyta a munkahelyét, felmondtak neki. Jogosan? Cikk

A munkavállaló köteles a munkaideje alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni. Az alábbi tanulságos eset munkavállalója a rendkívüli időjárási helyzet miatt megnehezedett hazajutásra hivatkozással, a munkaidő lejárta előtt két órával, a munkáltató kifejezett tiltása ellenére elhagyta a munkahelyét. A munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkaviszonyt. Jogos volt az intézkedés? A Kúria döntött.

Így számolhatjuk el a rendkívüli munkavégzést Cikk

A munkaerőhiány következtében a munkáltatók gyakran kénytelenek rendkívüli munkavégzést elrendelni, mely során általában problémát jelent annak pénzügyi elszámolása (bérszámfejtése). Az alábbiakban a lehetséges módozatokat mutatjuk be.

Fizetett ünnepen való munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy órabéres dolgozó műszakja 2017. október 23-án 17:50-től 5:50-ig tartott volna, de a fizetett ünnep miatt nem kellett munkát végezzen. A munkáltató az eredeti beosztástól eltérve behívta rendkívüli munkavégzésre, helyette másik pihenőnapot nem adott. A munkaidő 2017. október 23-án 23:59-től 2017. október 24. 06:02-ig tartott. Milyen pótlékok járnak erre az időszakra? Kell-e, ha ha igen, akkor hány órára kell fizetett ünnepre távolléti díjat elszámolni a dolgozónak? Válaszukat előre is köszönöm!

Alapítónak kifizetés alapítványból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e lehetőség arra, hogy az alapítvány az alapítójával szerződjön? Az alapító egyéni vállalkozó, munkát végezne az alapítványnak. Megtehetik-e? Köszönöm!

Bt. kültagjának munkavégzése Kérdés

Betéti társaság kültagja, aki saját jogon nyugdíjas, végezhet-e munkát a bt.-ben, hogy nincs bejelentve, tb -t nem fizetünk utána. A társasági szerződésben nincs benne, hogy a kültag munkát végez. Válaszukat köszönöm.

Gyed – fizetés nélküli szabadságról vissza a munkába Kérdés

Cégünk egyik dolgozójának 2018.01.08-án jár le a fizetés nélküli szabadsága, mert gyermeke 01.09-én lesz 3 éves. Ha jól tudom akkor 30 nappal előtte be kell jelentenie, hogy szeretne munkába állni. Mi van akkor, ha nem jelentkezik? Köteles a munkáltató érdeklődni nála? Vagy január 9-étől igazolatlanul van távol?

Melyik dolgozó foglalkoztatható ünnepnapon és mennyiért? Cikk

A munkaszüneti napon is működő munkáltatónál foglalkoztatható-e ünnepnapon az, aki egyébként hétfőtől péntekig dolgozik és munkaköre titkárnő? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkavégzés munkaszüneti napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató tevékenysége folytán munkaszüneti napon is működik, illetve tevékenysége egy adott ünnephez közvetlenül kapcsolódik. Az olyan munkavállalója, aki egyébként hétfőtől péntekig dolgozik, munkaköre titkárnő, dolgoztatható-e az adott ünnepnapon, és ha igen, akkor hogyan kell elszámolni? Úgy olvasom, hogy rendkívüli munkavégzés csak olyan munkavállalónak rendelhető el, aki e napon egyébként is munkavégzésre kötelezhető. Jelen esetben olyan munkavállalóról van szó, akinek a foglalkoztatása a munkaköre alapján nem megengedett a munkaszüneti napokon, de a jelen kérdésben felmerült ünnep a munkáltatónak a tevékenységével közvetlenül kapcsolódik. Válaszát köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs