hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a keresőtevékenységről érdemes tudni

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A társadalombiztosítási, illetve családtámogatási ellátásokra való jogosultság általában összefügg a keresőtevékenység folytatásával. Emiatt fontos annak ismerete, hogy a vonatkozó jogszabály egészen pontosan mit is ért a fogalom alatt.

A családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. (Cst.) törvény alkalmazásában keresőtevékenységnek csak a munkaviszonyban, közalkalmazotti, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban politikai szolgálati, biztosi, kormányzati szolgálati, közszolgálati jogviszonyban, bírói, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, a Magyar Honvédség, rendvédelmi szervek, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenység minősül.

Röviden fogalmazva, a Cst. alkalmazásában a munkaviszonyon kívüli jogviszonyok nem minősülnek keresőtevékenységnek.

Ebből következően nincs például akadálya annak, hogy a gyesben részesülő kismama már a gyermeke féléves kora előtt is egyéni vállalkozói tevékenységet folytasson vagy a nagyszülő gyesben részesülő személy a gyermek 3 éves kora előtt is társas vállalkozó legyen.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló, a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló, illetve a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint mi minősül keresőtevékenységnek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs