161 találat a(z) munkavégzés cimkére

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés Kérdés

Munkavégzés saját kft.-ben. Kérdés

Felújítás barátokkal Kérdés

Munkavégzés veszélyhelyzet idején – Ön mit gondol róla? Cikk

A veszélyhelyzet mindenkit kihívások elé állít. A megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás komoly próbatétel mind a munkavállalók mind pedig a munkáltatók számára, nem beszélve arról, hogy a járvány miatt munkahelyek mennek tönkre, és emberek veszítik el munkájukat nap mint nap. Szeretnénk megtudni, hogy ön miként éli meg ezt a rendkívüli időszakot, hogyan próbálja átvészelni a veszélyhelyzet alatti megpróbáltatásokat.

Azonnali felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus miatti határzár következtében szerb munkavállalóink nem tudják felvenni a munkát. A fizetés nélküli szabadságról nem hajlandóak megállapodni. Ezek a munkavállalók kettős állampolgárok, és magyarországi lakhellyel is rendelkeznek. Kérdésem, hogy azonnali hatállyal a munkáltató felmondhatja-e a munkaviszonyukat azzal az indokkal, hogy van magyar lakcímük, magyar állampolgárságuk is, és mégsem veszik fel a munkát, és még tájékoztatást sem adtak, hogy miért nem jelennek meg a munkahelyükön. Válaszukat megköszönve:

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Több munkakörben ugyanannál a munkáltatónál Cikk

Egy kft. targoncás munkakörben, 8 órában foglalkoztatott munkavállalóját gondnoki feladatok ellátásával szeretné megbízni. Milyen lehetőségek vannak a munkáltató részéről, hogy mindkét feladat ellátása megoldott legyen az említett dolgozóval? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkavégzés megfelelő jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. hátrányos helyzetű – általában intézetben nevelkedő – fiatalok számára szeretne segíteni megismertetve őket a munka világával, melyre természetesen munkabért is fizet. Abban kérem segítségét, mi lenne a legideálisabb foglalkoztatási forma, mert – a fiatalok eléggé lazán veszik a munka felvételét, az előre megbeszélt és bejelentett alkalmi munkaviszony időpontjában nem vagy kevesebb napra jelennek meg, – a munkaidőkeretes munkaviszonyban lévő foglalkoztatás során megküldött beosztásnak megfelelő időben nem vagy nem a beosztás szerinti napokon jelennek meg, szóval eléggé sajátságosan értelmezik a munkavállalást. Azonban ha munkába állnak, a cég örömmel veszi, de a hatóság felé nem akarnak rizikózni, illetve maguknak sem szeretnének plusz költségeket. Azon gondolkodom, mi lehetne a legbiztosabb, legrugalmasabb foglalkoztatási forma számukra? A diákszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás a diákok esetében tud működni, de mi legyen azokkal, akik már nem diákok? Előre is köszönöm szíves válaszát.

Problémás ügyvezetői jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy kft., ahol a két tag egyben ügyvezető is (mindketten önállóan láthatják el az ügyvezetőséget). Napi 8 órás munkaviszonyban látták el az értékesítéssel kapcsolatos feladatokat és munkaviszony melletti társas vállalkozóként (35-ös kód) az ügyvezetői feladatokat ingyen. 2019.08. hónapban a tagok összevesztek, azóta csak az egyik tag jár be a céghez, intézi a céges feladatokat, értékesítést, tevékenykedik. A másik tag a telefont nem veszi fel, hollétéről nem nyilatkozik, de új céget nyitott, ahol bejelentette magát heti pár órára, de nem napi 8 órára, mondván ezzel spórol magának, hiszen itt megfizetik utána a garantált bérminimum szerinti bért és járulékokat. Egészen 2019.12.31-éig ez meg is történt. Kérdéseink a következők: 1. Megteheti a másik tag, hogy egyszerűen megszünteti a munkaviszonyát a sértődött félnek? 2. Ha meg lehet szüntetni a munkaviszonyát, akkor kötelező a megszüntetés előtt felszólító levelet írni neki, vagy ennyi idő után (6 hó) rendkívüli felmondással meg lehet szüntetni a sértődött tag munkaviszonyát? 3. Ha megszünteti a munkaviszonyát, akkor a minimum járulékfizetési kötelezettség társas vállalkozóként fennáll a sértődött tag után az ügyvezetősége miatt? 4. Járható út-e az, hogy munkaviszonyában igazolatlan távollétet számfejtünk és emellett társas vállalkozóként sem fizetünk utána semmit? Olyan jogilag helyes megoldást keresünk, amely miatt a jelenleg is dolgozó ügyvezetőt és a céget sem érheti hátrányos jogkövetkezmény.

Gyet alatti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó a gyet ideje alatt is dolgozik. Kérdésem az lenne, hogy jól tudjuk-e, hogy a gyet ideje alatt nem kell megfizetni a minimálisan fizetendő adókat és járulékokat, hanem csak a tényleges kivét után kell adóznia? Valamint ha egyéni vállalkozó gyes mellett vállalkozik, és van egy heti 36 órára bejelentett munkaviszonya (itt fizetés nélküli szabadságon van gyermekgondozás céljából), akkor ő főállású vagy mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó? Ha főállású, akkor a gyes idejére (úgy tudjuk) meg kell fizetni a minimum járulékot és adót? Ha mellékfoglalkozású, akkor nem fizet? Köszönöm!

Felmentés munkavégzés alól: rövidíti-e a munkaviszonyt? Kérdés

Ha a munkáltató a teljes felmondási időre felmenti a munkavégzés alól a munkavállalót, akkor is a felmondási idő végével szűnik meg a munkaviszony? Vagy az utolsó munkában töltött nappal? Ha 07.31-én mond fel, akkor aznap kifizetheti a teljes felmentési időre járó bért is rögtön a munkáltató? Ezt augusztusi távolléti díjként számfejthetem 07.31-én? Köszönöm!

Gyed melletti katás munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy katás betéti társaság kültagja a beltag ügyvezető mellett ügyvezető, ezért ő is be lett jelentve katás személyként. A kültag rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, de 2018.11.17-étől gyeden van. Minden hónapban jelentjük a 19T201. változás-bejelentő nyomtatványon, hogy nincs kata-fizetési kötelezettsége. A bt. kapott egy megbízást, aminek elvégzéséhez, csak a kültag rendelkezik szakképzettséggel, ezért kell az ő személyes közreműködése. Ebben az esetben lehetséges-e, hogy addig amíg a munka elkészül, megfizetjük a kültag után is a katát, majd újra jelentjük a gyed miatti mentességet, vagy ekkortól kötelező megfizetni utána, akár végez munkát, akár nem? 25 ezer forintot vagy 50 ezer forintot kell megfizetni? Válaszát megköszönve: Bálintné K.I.

Tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég felvesz egy alkalmazottat, az alkalmazottal tanulmányi szerződést köt, hogy tanulmányaiban támogatja X összeggel annak fejében, hogy tanulmányai befejezése után visszatér y időre a céghez dolgozni. A dolgozó tanulmányait külföldön folytatja, így ténylegesen nem tud munkát végezni a cég mindennapi életében. Kérdéseim: A cég köthet-e tanulmányi szerződést a munkavállalóval, ha igen, milyen feltételekkel? A támogatást a cég költségként elszámolhatja-e? Kell-e a támogatás után adót és járulékot fizetni? A munkavállaló tanulmányi ideje alatt lehet-e a cégnél fizetés nélküli szabadságon? Ha lehet, akkor annak milyen bejelentési, adó és járulékfizetési vonzata van? A támogatás így is költségként elszámolható-e? Vagy munkát kell végeznie a cégben a munkavállalónak, akivel tanulmányi szerződést köt a cég? Válaszukat előre is köszönöm! Köszönettel: Lászlók Éva

Munkaidőkeret végén több lett kifizetve, mint amit ledolgozott a munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Hivatkozva a : https://adozona.hu/munkajog/Munkaidokeret_alkalmazasa_berezes_LJB6WV cikkre a következő kérdés merült fel: Hogyan jár el helyesen a munkáltató, ha a munkavállaló a munkaidő tartama alatt nem dolgozta le az előírt munkaidőkeretet? Visszavételezhető tőle a többlet kifizetés? Délelőtt, délután, szabadnap beosztás szerint dolgoznak, és mivel figyelni kell a havi egy vasárnapot, így előfordul, hogy havi szinten egy-két nappal kevesebbet dolgozik, mint az előírt keret. Az elszámolás végén van olyan munkavállaló, aki 4 nappal kevesebbet dolgozik, mint a társai, de ugyanúgy megkapja a havi bért, ezt a többiek nem tartják igazságosnak ... Sajnos a munkáltató nem tudja másként beosztani, mert az intézmény 6-22 óra között tart nyitva rendeltetésszerűen hétvégéken is. Ami többletbérként van kifizetve, de nem dolgozta le a munkavállaló, azt vissza lehet valamilyen jogcímen kérni? Válaszukat köszönöm!

Munkavállalói szerződésszegés? Kérdés

Munkáltató és munkavállaló megállapodást kötött (2016.12.28.) arra vonatkozóan, hogy a munkavállaló kétéves távolléte alatt (csed, gyes) a munkaadó a munkakörét nem tölti be azonos képesítésű szakdolgozóval, a jelenlegivel azonos munkakörben foglalkoztatja, továbbá a munkabérét havi nettó 30 ezer forinttal emeli a visszatértét követően. A munkáltató betartotta a vállalt kötelezettségét, a munkavállaló pedig visszatért a munkahelyre 2019. 02. 01-én, mad két hónap múlva benyújtotta a felmondását. A megállapodás szerint "a munkavállaló elkötelezettséget vállal a munkáltatónál – a munkába történő visszatérése után – további 5 év munkavégzésre, a fentebb jelzett munkabéremelés ellenében. Munkavállaló kötelezettséget vállal arra, hogy ha a fentieket megszegi, úgy köteles a munkaadó által vállalt havi nettó 30 ezer forint kétszeresét megfizetni a megállapodott időtartamra". A munkavállalónak a megállapodás alapján fennáll-e a kötelezettsége?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs