hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol végződik a munka, hol kezdődik a szolgáltatás?

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

Egy gazdasági társaság életében jól elkülöníthető az, hogy a munkavállalóként dolgozó informatikus, asszisztens vagy könyvelő a személyi jövedelemadó szabályai alkalmazásával kapja a fizetését, míg a külsős szolgáltatók (mondjuk ügyvédek, adótanácsadók) számlát állítanak ki, és a munkadíjukat áfával növelten (vagy éppen alanyi adómentesen) fizeti ki a cég.

Minden szabályozásból kicsit kilógnak a társaságok vezető tisztségviselői, akik kicsit önállóbban és kötetlenebbül végzik a munkájukat (vagy osztják be az idejüket), ezzel együtt, amikor bérezésre kerül a sor – fő szabály szerint – ők is a munkavállalókhoz hasonló konstrukcióban kapják meg a javadalmazásukat.

Az Adózóna „Speciális esetek a számvitelben 2.” című kiadványát itt rendelheti meg!

Ahogy az is gyakran előfordul, hogy gazdasági társaságok igazgatóságába meghívnak a szakmájukban elismert üzleti tanácsadókat vagy ügyvédeket, hogy a jelenlétükkel képviseljék a tulajdonosi érdekeket, segítsék a társaság működését, vagy egyszerűen csak emeljék a társaság társadalmi megbecsültségét. Természetesen semmi nem zárja ki, hogy egy szakember esetleg több gazdasági társaság igazgatóságának legyen a tagja, és azt sem zárja ki semmi, hogy emellett még „főállásban” a saját szakmai tevékenységét folytassa.

Az igazgatósági tagok javadalmazását – amint fentebb írtuk – alapesetben a munkavállalók „munkabéréhez hasonlóan” rendezik [a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 21. § (1) bekezdésének d) pontja ott is tárgyalja], arról pedig, hogy a munkaviszonyban dolgozók üzletszerű gazdasági tevékenységet folytatnak-e a saját nevük alatt, és ezáltal áfaszempontból adóalanynak minősülnek-e a héa-irányelv 10. cikkének megfelelően az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 6. § (5) bekezdése rendelkezik: „Nem minősül […] független formában végzett gazdasági tevékenységnek az a tevékenység, amelyet munkaviszony, munkaviszony jellegű jogviszony vagy olyan munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végeznek, amelyben a jogosult irányítása és felelőssége mellett a kötelezett alárendelt helyzetben van a tevékenység végzése eredményének, díjazásának, valamint egyéb feltételeinek és körülményeinek meghatározásában.” Azaz elmondható, hogy egy munkaviszonyban dolgozó munkavállaló nem végez független formában végzett gazdasági tevékenységet, áfa fizetésére nem köteles.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen ügy került a vezető tisztségviselők javadalmazásával kapcsolatban előzetes döntéshozatalra az Európai Bíróság elé!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5