hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavégzés és díjazása május 1-jén és más munkaszüneti napokon

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az idén még több munkaszüneti napra számíthatunk, ezért érdemes áttekinteni a munkaszüneti napra irányadó fontosabb munkajogi szabályokat. Az alábbiakban a munka- és pihenőidővel, illetve a bérezéssel kapcsolatos szempontokat ismertetjük.

A törvény nevesíti a munkaszüneti napokat

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 102. §-a alapján munkaszüneti nap január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25–26. napjai.

Ezen túlmenően a munkaszüneti napra – és nem a vasárnapi munkavégzésre – vonatkozó beosztási szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaszüneti nap vasárnapra esik – így a közelgő május 1-jére is –, továbbá a húsvét- és a pünkösdvasárnap tekintetében is.

A munkaszüneti nap a munkanaphoz igazodik, és nem feltétlenül azonos a naptári nappal. A 7 és 22 óra közötti időszakot azonban mindenképpen munkanapnak kell tekinteni, erre az időszakra így munkaszüneti napi pótlék jár.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben bemutatjuk: munkaszüneti napon milyen munkaidővel és milyen bérezéssel rendelhető el munkavégzés.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1