50 találat a(z) munkakör cimkére

Sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatása munkaidőkeretben Cikk

Sajátjogú nyugdíjas foglalkoztatható-e hathavi munkaidőkeretben, kamionsofőr munkakörben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Mi tartozik bele a munkakörbe, meddig mehet el a munkáltató? Cikk

Egy korábbi sajtóhír (nepszava.hu) szerint rendkívüli felmentéssel bocsátotta el a Pécsi Tankerületi Központ az egyik pécsi gimnázium nevelés-oktatást segítő, művészeti oktatásban résztvevő munkatársát, aki egészségügyi okokra hivatkozva nem akart részt venni az iskola érettségik előtti vegyszeres fertőtlenítésében. Mi tartozik bele egy munkakörbe? Mennyire bővíthető a munkaköri leírás tartalma? Meddig mehet el a munkáltató?

Visszatérés gyedről a munkába: ezek a munkáltatói, illetve munkavállalói kötelezettségek Cikk

A szülési szabadság, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság után a munkába való visszatérés során sok bizonytalansággal találkozik a munkavállaló. Nem tudja, van-e lehetősége visszatérni a munkahelyére, mit mikor kell jeleznie, milyen jogai, illetve kötelezettségei vannak. A munkáltatónak is számos jogszabálynak meg kell felelnie a munkavállaló visszatérése során. A cikkben a két fél, a munkavállaló és a munkáltató kötelezettségeit nézzük végig.

Felújítás barátokkal, rokonokkal: ez különbözteti meg a segítséget a munkaviszonytól Cikk

Felújítás, barátok, családtagok segítségével – ez gyakori nem csak a családon belül, de a vállalkozások életében is. Az ismerősök segítsége mikor minősül munkának, hol kezdődik a munkaviszony? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Több munkakörben ugyanannál a munkáltatónál Cikk

Egy kft. targoncás munkakörben, 8 órában foglalkoztatott munkavállalóját gondnoki feladatok ellátásával szeretné megbízni. Milyen lehetőségek vannak a munkáltató részéről, hogy mindkét feladat ellátása megoldott legyen az említett dolgozóval? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkáltatói felmondás Kérdés

Munkavállaló 2001 óta áll munkaviszonyban a cégnél. felsőfokú végzettsége van, amely a cég profiljába vágó munkavégzésre jogosítja. Munkája mellett más, nem szakirányú diplomát szerzett, melynek alkalmazása révén 2012-ben munkaszerződése módosult, más beosztást kapott, mint az addigi volt, és a munkabére jelentősen emelkedett. Továbbá a módosításba bekerült az a végkielégítésére vonatkozó kitétel, mely szerint a munkaviszony munkáltatói felmondása esetén az Mt.-ben meghatározott végkielégítés alapjául szolgáló időtartamot további 3 hónappal megnövelik. A cég ekkor a csőd szélén állt, a cég eladásáról tárgyaltak. Időközben gyermekei születése okán körülbelül 6 évre fizetés nélküli szabadságon tartózkodott. Ez alatt az idő alatt a céget kivásárolták, és az új tulajdonos átstrukturálta a céget. A létszám nagymértékben lecsökkent, a szóban forgó munkavállalót távolléte idején senki nem helyettesítette, arra is tekintettel, hogy az ő munkaszerződés-módosítását évekkel megelőzően megbízás alapján nála szakmailag felkészültebb külsős látta el azt a feladatkört, amit ő kapott. Most lejárt a fizetés nélküli szabadsága, az erre az időre járó szabadságát rendben megkapta. A cég munkát az eredeti szakmájában tud biztosítani a munkavállaló részére, amit ő nem fogadott el, mondván, hogy a másodjára szerzett diplomával szeretne boldogulni a jövőben, amelyre a korábbi munkaszerződés-módosítás jogosítja. Ez a munkakör nincs már meg a cégben, a külsős megbízása is megszűnt. Mit lehet tenni? Köszönöm.

Önkormányzati munkakör módosulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyedről térne vissza a munkavállaló az önkormányzathoz dolgozni. Távolléte alatt felvettek egy hölgyet a helyére, de módosult a feladatköre, 3 helyett 6 község ügyintézését kell ellátnia ugyanazért a bérért. A visszatérő munkavállaló munkaköre 3 községre szólt. Kérdésem az lenne: a visszatérő munkavállaló munkakörét módosíthatják-e egyoldalúan bérnövekmény nélkül? Válaszát előre is köszönöm.

Kismama visszatérése – más munkakörbe? Kérdés

Cégünknél jelenleg a pénzügyes kollégák közül hárman vannak cseden vagy gyeden. Erre az a megoldás született, hogy helyettük határozott időre, az érintett kolléganők visszatéréséig új alkalmazottakat vettünk fe, azonos munkakörbe, azonos feladatokra, azonos bérrel. Az egyik kismama pár hónapon belül jönne vissza dolgozni, amikor gyermeke betölti a kétéves kort. A helyére felvett kolléganő munkájával is nagyon elégedett a felettese, így felmerült annak a lehetősége, hogy az új kolléganőt hagynák meg a munkakörben, módosítanák a szerződését határozatlan időre, és a visszatérő kismamának találnának egy másik munkakört, amely megfelel a végzettségének. Megteheti ezt a munkáltató? Ha a kismama ezt visszautasítja, akkor a munkáltató köteles visszavenni őt az általa eredetileg betöltött munkakörbe? Vagy van egyéb lehetőség? Szeretnénk úgy eljárni, hogy ne kelljen megválnunk egyetlen jól dolgozó munkavállalótól sem.

Kockázati biztosítás adózása 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell adózni a kockázati biztosítás díja után 2019-ben, ha a fizetendő biztosítási díj nem személyhez, hanem munkakörhöz kötött (például vezetők), azonban megállapítható az egyes munkakörre (illetve munkakört betöltőre) jutó biztosítási díj?

Egy munkaviszony, két munkakör bejelentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-ben van két tag. E két tag egyben ügyvezető is. Az ügyvezetés mellett HR-tanácsadást végeznek más cégeknek. Készült egy munkaszerződés, melyben munkakörként a HR-tanácsadó és az ügyvezetői feladatok is feltüntetésre kerültek. A munkaköri leírásban is világosan, egyértelműen ki lett kötve, hogy a HR-tanácsadói feladatok mellett a cég ügyvezetését is el kell látniuk. Mindezt napi 4 órában, bár az ügyvezető munkaidejét külön nem határozták meg, mert jelentéktelen, és nem is lehet meghatározni egy ilyen kis cégnél. Kérdés: 1.) Helyes-e, hogy csupán egy munkaszerződés készült a két munkakörre? 2.) Helyes-e, hogy a 1041-es bejelentésen csak a HR-tanácsadó FEOR-száma került bejelentésre? 3.) Ha nem helyes, akkor az adóhatóság kifogásolhatja-e ezt, és például tekintheti-e úgy, hogy ügyvezető szempontból nem történt meg a bejelentés? Az adóhatóság minősítheti-e társas vállalkozónak ezt a tagot amiatt, hogy csak egyetlen munkaszerződésbe lett belefoglalva az ügyvezetői feladatok ellátása, de csak egy FEOR lett jelentve?

Munkaköri besorolás változtatása visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónk munkaköre és FEOR száma megváltozott a belépését követően. Van-e lehetőség, és ha igen, milyen módon a munkaköri besorolás és a FEOR szám visszamenőleges módosítására? Válaszát előre is köszönjük! Tisztelettel: S. Ildikó, Szepi Sped Kft.

Tapasztalatok a GDPR-ról: nehézséget okoznak a régi beidegződések Cikk

Nehézséget okozott a cégeknek a GDPR hatályba lépését követő kezdeti időszakban a korábbi beidegződések és adatvédelmi szempontból nem megfelelő gyakorlatok felszámolása. A technológiai innovációk a cégek által alkalmazott munkavégzési struktúrák, munkakörök és munkaköri feladatok átalakulását fogják eredményezni – hangzott el a Deloitte Legal Erdős és Társai Ügyvédi iroda üzleti reggelijén.

Mi tartozik a vezetői munkakörhöz szükséges bizalom körébe? Cikk

A vezető munkakörének ellátásához szükséges bizalom körébe tartozik a beosztott munkatársakkal való olyan együttműködés, amely a munkavégzéshez szükséges megfelelő munkakapcsolat kialakítását és fenntartását eredményezi, amelyben a munkatársak tartózkodnak mások egészségének veszélyeztetésétől, munkavégzése zavarásától, helytelen megítélésének előidézésétől – mondta ki a Kúria.

Munkaviszony beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Óvodapedagógus végzettséggel rendelkezem. A diplomám megszerzése után más területen (eladó) dolgoztam 5 évig. Jelenleg óvodapedagógusként szeretnék elhelyezkedni. A munkáltató azt mondja, hogy ezt az 5 évet a besoroláshoz nem tudja figyelembe venni. Jogosan jár el? A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) 87/A § (3) bekezdése szerint: A közalkalmazott fizetési fokozatának megállapításánál az (1)-(2) bekezdésen túlmenően figyelembe kell venni a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett. Ezt én úgy értelmezem, hogy a mostani munkakör betöltéséhez szükséges diploma megszerzése után bármilyen munkakörben dolgoztam, azt be kell számítani a besoroláshoz (fizetési fokozat megállapításához). Jól értelmezem? Köszönöm segítő válaszát!

Kttv. szerinti munkaviszony megszüntetése, esetleges áthelyezéssel Kérdés

Kormánytisztviselőként foglalkoztatott ugyanazon a munkahelyen másik területre történő áthelyezési kérelmet nyújtott be. Az adott munkakörében elvégzett feladatai miatt azonnali áthelyezése nem megoldható. Kötelező-e hozzájárulni a jelenlegi terület vezetőjének a dolgozó kéréséhez, vagy a munkakörben elvégzett feladatainak az új dolgozó betanításához szükséges időszakhoz kötheti-e az áthelyezési kérelem elfogadását? Amennyiben igen, annak van-e időkorlátja (például 2 hónap stb.)? Ha a munkavállaló nem fogadja el, hogy az áthelyezési kérelmét elutasítják, és lemond kormánytisztviselői munkaviszonyáról, a felmentési időszakban történő táppénzes időszaka beleszámít-e a felmentési időbe? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikorra essen a nyugdíjmegállapítás napja?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

FEOR-változás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close