125 találat a(z) megállapodás cimkére

12 óra fölötti napi munkaidő – lehetséges-e járvány idején egy új kormányrendelet alapján? Cikk

A koronavírus miatt kialakult helyzetben lehet-e akár napi 12 órát meghaladó időtartamú a munkaidő, ha a dolgozó is beleegyezik? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolt.

Munkaidő emelése 47/2020. kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő, A 47/2020. Kormányrendelet 6. paragrafus 4. bekezdésében az áll, hogy az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodással el lehet térni. A járvány miatt az élőállat gondozását végző munkavállalóinknál lehetséges-e olyan munkarend kialakitása a zavartalan munka miatt, hogy két csoportra osztjuk őket és 1-1 csoport 3-4 napot dolgozik megemelt munkaidővel (12 órát meghaladja)? A többletbért kifizetjük adott hónapban. Ha a munkavállalók ezt vállalják és külön megállapodást kötünk, ez lehetséges?

Munkaerő-kölcsönzés - járulékok bevallása, befizetése Kérdés

Tisztelt szakértő! Szövetkezetünk egy munkavállalóját kölcsönbe szeretné adni egy másik cégnek. A megállapodást milyen kikötéssel lehet megkötni? A kölcsönzött munkaerő bérköltségét és járulékait ki lehet számlázni a kölcsönbe vevőnek, erre kell áfát felszámolni? Kell engedélyt kérni valamelyik hatóságtól, hogy a munkavállalót kölcsön adhassuk? A szükséges bevallásokat melyik fél késziti el, és vallja be? Tisztelettel megköszönöm válaszát!

Alapítvány által nyújtott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk célja egy speciális gyógyászati területen végzett kutatások és képzések, szakmai és anyagi támogatása. Egy kft. ehhez a területhez kapcsolódóan országos konferenciát szervez, aminek kapcsán felkérte az alapítványunkat e rendezvény támogatójának. Az általunk felajánlott összeget a szervező egy Támogatási megállapodás alapján szeretné elszámolni. A kérdésem az, hogy elszámolható-e a kifizetett összeg ebben a formában mindkét fél számára, illetve szükséges-e további dokumentáció, nyilatkozat bármely fél részéről. Válaszát előre is köszönöm.

USA–Kína: fokozatosan törlik a pótvámokat Cikk

Az Egyesült Államok és Kína megállapodott abban, hogy a kétoldalú kereskedelmi tárgyalások előrehaladásával párhuzamosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

Igazolt fizetett távollét Kérdés

Egy munkavállaló kivette már az évi szabadságát.Megállapodhatnak-e munkáltatóval, igazolt fizetett távollétben? Vannak-e előírások ilyen esetben, vagy szabadon megállapodhatnak egymással? Írásba kell-e foglalni a megállapodást? Köszönettel.

Brexit: megállapodás nélkül fejjel megy a falnak Nagy-Britannia Cikk

A Brit Iparszövetség (CBI) figyelmeztette Boris Johnson új brit miniszterelnök kormányát, hogy sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió nincs felkészülve arra, hogy október 31-én, a Brexit jelenleg érvényes határnapján megállapodás nélkül szűnjön meg a brit európai uniós tagság.

Brexit: recessziót okozna Nagy-Britanniában a rendezetlen kilépés Cikk

A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba süllyedne a brit gazdaság, ha Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az Európai Unióból.

Akciósorozatra készül a Pedagógusok Szakszervezete Cikk

PSZ ősztől akciósorozatot indít, mert az eddigi tárgyalások nem vezettek eredményre.

Szabadság átvitele a következő évre Kérdés

Az Mt. lehetőséget ad arra, hogy az életkor után járó pótszabadságot naptári évre kötött megállapodás alapján át lehet vinni a következő évre. Kérdésem, hogy a munkáltató megtagadhatja-e ezt a megállapodást, vagy kötelező megkötni? Köszönöm!

Beérkező elektronikus számlák tárolása és őrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018.09.24-én e tárgyban feltett kérdésre adott válaszhoz kapcsolódóan szeretném kérdezni. (https://adozona.hu/kerdesek/2018_9_24_Beerkezo_elektronikus_szamlak_tar_mhg) A szállító gondolhatja-e úgy egyik napról a másikra, hogy csak PDF-ben megküldi a számlát vagy előtte arról írásban meg kell-e állapodnunk? Válaszát előre is köszönöm!

Megszületett a megállapodás a Hankooknál, véget ért a sztrájk Cikk

Megegyezett a béremelésről a Hankook Tire vezetésével a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) csütörtökön este, így véget ért a múlt kedd óta tartó, határozatlan idejű munkabeszüntetés – közölte a szakszervezet az MTI-vel.

Brexit: meglepő fordulat a ma esti alsóházi szavazáson Cikk

Elutasította szerdán a londoni alsóház annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból.

Költségtérítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre szeretnénk választ kapni: Működik 3, jogilag önálló, nem kapcsolt vállalkozás. Mind a három cég – részben saját, részben bérelt buszokkal – szerződéses személyszállítást végez, azonos telephelyen bérelnek irodát. A társaságok együttműködési megállapodást kötöttek, melyben rögzítették, hogy a szerződéses kötelezettségük maradéktalan teljesítése érdekében ha bármelyiküknél műszaki probléma adódik, kisegítik, helyettesítik egymást és a másik társaság rendelkezésére bocsátja szabad gépjárműveit (munkavállalók nélkül). A társaságok egymással havonta számolnak el, megállapítják, hogy egy adott társaság hány napon keresztül adta gépjárművét a másik társaság használatába, és az időarányosan felmerült költségeket: így a buszok bérleti díját és üzemanyag-költségét arányosan átszámlázza. Minden busz saját cégében tankol és a helyettesítés alatt megtett kilométerek alapján az üzemanyagköltség arányos részét téríti meg az igénybe vevő társaság. Tehát nem az üzemanyag (gázolaj ) kerül eladásra, hanem költségtérítést fizet a buszokat kölcsönvevő társaság. Kérdésünk: a fenti eljárás megfelel-e a számviteli és adózási törvényeknek? Tisztelettel: Ecker Dániel

Nők kedvezményes öregségi nyugdíja: a tb-megállapodás nem számít be a jogosultsági időnél Cikk

A társadalombiztosítási szervvel kötött megállapodás alapján történt járulékfizetés időszaka szolgálati időnek minősül, de a nők kedvezményes öregségi nyugdíjához szükséges jogosultsági időbe nem számít be – mondta ki a Kúria

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs