Brexit: vámok, áfa, járulékok 2021-től

  • adozona.hu

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság 2020. december 24-én, lényegében az utolsó utáni pillanatban, de megegyezésre jutott a 2020. december 31-én lejárt átmeneti időszakot követő együttműködés részleteiről. A Megállapodás számos területre kiterjed, az Andersen Magyarország ismertetője az adózást érintő részeket, tehát a vámokat, az általános forgalmi adót, valamint a társadalombiztosítási járulékfizetés koordinációját érintő fontosabb szabályokat tekinti át.

A részleteket az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és annak jegyzőkönyvei tartalmazzák (Megállapodás). A Megállapodás ugyan jelenleg még tervezetnek minősül, mivel az idő szűkössége miatt a hivatalos ratifikációra egyszerűen már nem jutott idő 2020-ban (ez várhatóan 2021. február 28-áig történik meg). Ugyanakkor, a szabályozandó területek jelentősége miatt mind az Európai Unió, mind az Egysült Királyság jóváhagyta a Megállapodás ideiglenes alkalmazását már 2021. január 1-jétől.

Érdekesség, hogy a Megállapodás szövege még változhat és helyenként további részekkel fog kiegészülni, ezért a teljes és végleges szövegezés várhatóan több részletben fog megjelenni 2021. április 30-áig. Fontos, hogy érvényben marad a Kilépési Megállapodás is, és az abban foglaltakat a Megállapodással együtt kell alkalmazni.

A Megállapodás számos területre kiterjed, jelen ismertetőben az adózást érintő részeket, tehát a vámokat, az általános forgalmi adót, valamint a társadalombiztosítási járulékfizetés koordinációját érintő fontosabb szabályokat tekintjük át.

Vámok

Az EU és az Egyesült Királyság között az áruk szabad mozgása 2020. december 31-én megszűnt, ennek értelmében az árukat vám elé kell állítani, vámeljárás alá kell vonni, azaz mind export, mind import irányban, valamint tranzit esetén vámkezelni szükséges.

A vámok tekintetében a legfontosabb, hogy a Megállapodás szerint minden árukörre a 0 százalékos vámtétel alkalmazandó és (néhány kivételtől eltekintve, mint pl. egyes konzerv halkészítmények és alumínium termékek) nem lesznek mennyiségi korlátozások (kvóták) sem.

A 0 százalékos vámtételt és a kvótamentességet csak a preferenciális származású áruk esetében lehet alkalmazni. Ennek feltétele a preferenciális származás igazolása származásmegjelölő nyilatkozattal (EU, illetve GB származás esetén). A 6000 euró feletti értékű szállítmány esetén regisztrált exportőr-azonosító (REX) számmal kell rendelkeznie az exportőrnek, amelyet a származásmegjelölő nyilatkozatban fel kell tüntetni.

A kedvezményes elbánás kérelmezhető a behozatalkor a vám-árunyilatkozaton vagy a behozatalt követően is – a behozatal időpontjától számított 3 éven belül visszaigényelhető a megfizetett vám.

A preferenciális származás igazolásának jelentősége miatt az áruk származásának meghatározása fontos lesz már majd a gyártási, előállítási folyamatok során is.

A Megállapodás kitér arra is, hogy viszonossági alapon biztosítják a felek az AEO (Engedélyezett Gazdálkodó) státuszhoz kapcsolódó előnyöket, ezzel is elősegítve a vámadminisztráció csökkentését és az árutovábbítás gyorsítását.

Észak-Írország helyzete a továbbiakban speciális lesz. Nem része az EU vámterületének, mégis az EU-s vámszabályok vonatkoznak a be- és kilépő árukra, azaz az EU-ból érkező import esetén az EU-ban szabad forgalomba helyezett áru után nem kell vámot fizetni (T2L igazolással). Észak-Írország önálló (feladó, kiviteli vagy rendeltetési) vám-országkódot kapott: „XI” jelöléssel.

Általános forgalmi adó

Mivel 2021. január 1-jétől, az átmeneti időszak lejártával az Egyesült Királyság áfa szempontból is harmadik országnak minősül, az ügyleteket ezt követően az exportra és az importra vonatkozó szabályoknak megfelelően kell kezelni, a termékértékesítéseknél ideértve az irányadó vámeljárások betartását is. Ennek megfelelően, annak ellenére, hogy a Megállapodás 0 százalékos vámtételeket ír elő, az import áfára vonatkozó kötelezettségeket teljesíteni kell.

A külföldi áfa visszatérítése kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az Egyesült Királyságban felszámított áfát a magyar adóalanyok, valamint a Magyarországon felszámított áfát az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyok a 2021. január 1-jei vagy azt követő teljesítési idejű ügyletek után az EU áfa-visszatérítési rendszerében már nem tudják visszakérni. Erre csak a két ország közötti viszonosság alapján lenne lehetőség. A két ország közötti erről szóló megállapodás hiányában a viszonosságot a magyar áfatörvény még nem tartalmazza, de amennyiben ebben megállapodás születne még 2021-ben és az áfatörvénybe is bekerül a külföldi adó visszatérítésének lehetősége az Egyesült Királyság tekintetében, akkor vélhetően annak alkalmazhatósága az egész 2021. adóévre vonatkozni fog.

Fontos, hogy a legkésőbb 2020. december 31-ei teljesítési idejű számlákban felszámított áfa még visszakérhető az EU-s adóvisszatérítési rendszeren keresztül, de a kérelmeket legkésőbb 2021. március 31-éig be kell nyújtani.

Észak-Írország helyzete áfa szempontból is speciális lesz. Az észak-ír adózók új közösségi adószámot kapnak 2021. január 1-jétől, mely a korábbi GB-előtag helyett „XI” betűkkel kezdődik. A vámoknál leírtakkal összhangban, 2021. január 1-je után az észak-írországi termékértékesítések és -beszerzések továbbra is közösségi ügyletnek számítanak, de az új országkód szolgáltatás nyújtásakor és igénybevételekor nem alkalmazható.

Járulékok

A Megállapodás egyik jegyzőkönyve (Jegyzőkönyv) részletes koordinációs szabályokat ír elő az Európai Unió tagállamai és az Egyesült Királyság között.

A Jegyzőkönyv a 24 hónapot meg nem haladó kiküldetések kapcsán speciális szabályokat tartalmaz. Minden tagállamnak jeleznie kell, hogy elfogadja-e magára nézve kötelezőnek a Jegyzőkönyv ezen részét, és csak azon tagállamok és az Egyesült Királyság között lehet majd alkalmazni a kiküldetésekre irányadó 24 hónapos szabályt, amelyek ezt előzetesen elfogadták. Ugyanakkor amíg nem történik meg e tagállamok listájának kihirdetése, a kiküldetésben levő személyekre átmeneti jelleggel továbbra is alkalmazható a mentesség.

Ennek megfelelően véleményünk szerint a korábban kiadott A1-es igazolások továbbra is érvényesek maradnak. Emellett a 2021. január 1-jén vagy azután kezdődő kiküldetések esetén is mentesül a kiküldött a fogadó állambeli járulékfizetés alól, amennyiben a kiküldetés időtartama nem haladja meg a 24 hónapot. Ezen csak az változtatna, ha Magyarország jelezné, hogy a kiküldetésekkel kapcsolatos cikket nem fogadja el magára nézve kötelezőnek.

A folyamatban levő kiküldetések kapcsán azonban fontos kiemelni, hogy a Jegyzőkönyv nem tartalmaz olyan szabályt, miszerint a részes államok hatóságai közös megegyezésükkel kivételt állapíthatnak meg. Így a 24 hónapos időtartam lejárata után ezen az alapon az Egyesült Királyságot érintő A1-es igazolások hosszabbítása véleményünk szerint nem lesz lehetséges.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close