132 találat a(z) korhatár előtti ellátás cimkére

Korhatár előtti nyugdíj melletti tagi jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja 2019 júliusában tölti be a 65. életévét, jelenleg korhatár előtti ellátást kap. 2019-ben többségi tulajdonosként szeretne személyesen közreműködni a társaság tevékenységében. Megteheti-e ezt a fentiek alapján úgy, hogy az ellátása változatlanul megmaradjon? Ha igen, milyen közterhek terhelik a kft.-t és a munkaválllalót? Mely jogviszony lenne számára a legkedvezőbb adózású a fenti feltételek mellett. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Sebestyénné Oláh Éva

Korhatár előtti ellátás szüneteltetése Kérdés

Korhatár előtti ellátásban részesülök és munkaviszonyban is állok. Ebben az esetben a 2018. decemberben megkeresett, de január hónapban esedékes fizetésemet hogyan kell figyelembe vegyem a 2019. évi ellátás szüneteltetése kapcsán? Ez az összeg a 2019. évet terheli (a minimálbér 18-szorosával), vagy még az előző, a 2018. évet? Vagyis 2019-ben elsőként a februárban kézhez kapott januári béremet kell számításba vennem a kereseti határ szempontjából, függetlenül attól, hogy január hónapban érkezett meg a számlámra a decemberi bérem?

Az öregségi nyugdíj és a korhatár előtti ellátás szüneteltetése Cikk

Az év vége felé számos esetben felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e a nyugdíj, ellátás folyósítását vagy sem.

Fontos tudni a korhatár előtti ellátottak családi kedvezményéhez Cikk

A korhatár előtti ellátásban, illetve szolgálati járandóságban részesülők által igénybe vehető családi adókedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolásokra vonatkoztató tájékoztatót tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nyugellátások cseréje: lehetséges-e? Cikk

A szolgálati járandóság hátránya (vitathatatlan előnyei mellett), hogy azt a mindenkori személyi jövedelemadó mértékének megfelelő összeggel csökkentve folyósítják. Ezért sokakban felmerül a gondolat, hogy ezt a járandóságot korhatár előtti ellásra cseréljék.

Nekik állapítható meg 2018-ban korhatár előtti ellátás Cikk

Már hetedik éve, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj stb – megállapítására nincs jogi lehetőség. A megváltozott szabályozás azonban külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben megengedi úgynevezett korhatár előtti ellátás megállapítását.

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíj az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére folyósítható. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás folyosítható.

Korhatár előtti ellátásban részesül? Kedvező változás jöhet 2018-tól Cikk

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek tagságának kiterjesztéséről törvényjavaslatot nyújtott be két fideszes országgyűlési képviselő.

Korhatár előtti ellátás esetén kata-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egy evás kft. tagja vagyok, és egyéni vállalkozóként bejelentkeztem a kata alá. 40 év szolgálati idővel mentem nyugdíjba, nem töltöttem be a rám érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt. A járulékokat mint egyéni vállalkozó szándékozom megfizetni. Főállású kiadózónak minősülök-e vagy sem? Személyesen közreműködök a kft. tevékenységében és csak osztalékot veszek ki, van-e járulékfizetési kötelezettségem? Válaszát köszönöm.

Igazságos és méltányos nyugdíjrendszer: kinek, mit jelent? Cikk

Az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításához szükséges intézkedésekről vitáztak kedden délután az országgyűlési képviselők.

Korhatár előtti ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát: Korhatár előtti ellátásban részesülő munkavállalót vettünk fel munkaviszony keretében. Az lenne a kérdésem, hogy az ilyen munkavállalók saját jogú nyugdíjasnak minősülnek-e, mert ha nem, akkor ugyanúgy viselkedik a jogviszonya mint a többi munkaviszonyos munkavállalónak. Ha nyugdíjasnak minősül akkor viszont nem kellene vonni a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot. Köszönettel várom válaszukat.

Kiegészítő tevékenységű katás nyugdíjjárulékalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt, a nők 40 év jogosultsági idejére tekintettel megállapított öregségi nyugdíj ellátást igénylő esetében szeretném az Ön segítségét kérni az alábbi kérdésekben: Amennyiben a korhatár előtti ellátás mellett kiegészítő tevékenységű kisadózó vállalkozóként folytat valaki keresőtevékenységet, akkor tevékenységéből származó bevétele – amely nem képezi nyugdíjjárulék alapját –, beszámít-e az úgynevezett éves keretösszegbe, amely alapján a minimálbér összegének tizennyolcszorosát meghaladóan az ellátás folyósítását szünetelteni kell? Amennyiben beleszámít a fenti keretösszegbe a kisadózó vállalkozói tevékenység bevétele, akkor mellékállású kisadózóként hogyan állapítható meg a nyugdíjjárulék alapját képező jövedelem havonta?

Nyugdíj visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korhatár előtti nyugdíj (nők 40 éves) mellett dolgoztam 2016-ban. Szeptember 20-ával már betöltöttem a rám irányadó nyugdíjkorhatárt. Eddig az időpontig nem léptem túl a minimálbér 18-szorosát, de tovább dolgoztam. Vissza kell-e nekem majd a nyugdijamat fizetni, ha nem jelentettem be a nyugdíjintézetnek a változást? Válaszukat előre is köszönöm. M. Ferencné

Nyugdíj: előfordul, hogy vissza kell fizetni Cikk

Ha valaki korhatár előtti nyugdíja mellett dolgozik és túllépi az úgynevezett kereseti korlátot, szüneteltetni kell a nyugdíját. De megeshet, hogy különböző okok miatt utóbb vissza kell fizetni az ellátást.

Korhatár előtti ellátás, táncművészeti életjáradék – csak szigorú feltételek mellett Cikk

2017-ben csupán a korkedvezményt szerzett személyek esetében nyílik lehetőség – a jogosultsági előírások betartásával – korhatár előtti ellátás, valamint a táncművészek részére ún. táncművészeti életjáradék megállapítására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás kkt. tagjának munkavégzése

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close