hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nagy változás a nyugellátás, korhatár előtti ellátás kötelező szüneteltetésében

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

A 2022. szeptember 1-jétől bevezetett egyéves időtartamtól eltérően időkorlát nélkül mentesülnek a nyugdíj, korhatár előtti ellátás folyósításának kötelező szüneteltetése alól azok, akik az ellátásuk mellett szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál vagy köznevelési, illetve szakképző intézményben dolgoznak a 2023. április 28-án kihirdetett 159/2023. kormányrendeletben foglalt módosítások révén. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely keresőtevékenység-formák eredményezik a nyugdíjak, korhatár előtti ellátások folyósításának kötelező szüneteltetését, és milyen esetekben lehet mentesítést kérni ezen szüneteltetés alól.

Az öregségi nyugdíj, valamint a nyugdíjakkal azonos módon a korhatár előtti ellátások folyósítását szüneteltetni kell a jogosult kérelmére és hivatalból. Az utóbbira a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 83/C §-a alapján akkor kerül sor, ha az ellátásban részesülő személy közjogias jellegű foglalkoztatási jogviszonyban, vagyis

– közalkalmazotti jogviszonyban,
– egészségügyi szolgálati jogviszonyban,
– rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban,
– honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban,
– kormányzati szolgálati jogviszonyban,
– adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban,
– politikai szolgálati jogviszonyban,
– biztosi jogviszonyban,
– köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban,
– bírói szolgálati viszonyban,
– igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
– ügyészségi szolgálati viszonyban,
– a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy
– a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

A szüneteltetés a jogviszony kezdetétől annak megszűnéséig tart, az újból folyósításhoz a jogviszony megszűnését igazolni kell.

A közszférában foglalkoztatott nyugdíjra, korhatár előtti ellátásra jogosult személyeknek tehát választaniuk kell a nyugdíjban, ellátásban való részesülés, illetve a tevékenységük folytatása között.

Az ellátás folyósításának tilalmát maga után vonó jogviszonyt a nyugdíjmegállapító szervnek kötelesek bejelenteni, ha az ellátás megállapítását a jogviszony fennállása alatt igénylik. Visszamenőleges igényérvényesítés esetén sem folyósítható az ellátás arra az időtartamra, amely alatt a közszférában dolgozott az érintett személy. Ha pedig valaki nyugdíjasként vagy ellátásban részesülőként létesít a korábbiakban említett jogviszonyt, akkor azt tizenöt napon belül be kell jelentenie a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához. A folyósítást a bejelentés, ennek hiányában a NAV adatszolgáltatása alapján a jogviszony létesítésének hónapját követő hónap első napjától a jogviszony megszűnése hónapjának utolsó napjáig, hivatalból kell szüneteltetni.

A bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a nyugdíjas, korhatár előtti ellátott a jogalap nélkül kifizetett ellátás teljes összegének visszafizetésére kötelezhető. Az öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság, az átmeneti bányászjáradék és a táncművészeti életjáradék a jogosult személy kérelmére akkor folyósítható újból, ha igazolja a szüneteltetésre okot adó jogviszonya megszűnését. A szüneteltetést követően folyósított ellátás összege tartalmazza a szüneteltetés alatt esedékes rendszeres emelések összegét.

A fentiektől eltérő, a kötelező szüneteltetés alóli mentesítést vezetett be 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-éig terjedő időtartamra az öregségi nyugdíj és egyes más ellátások folyósításának, valamint a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek továbbfoglalkoztatásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló 268/2022. kormányrendelet, aztán az ugyanabban a közlönyben közétett másik, 269/2022. számú rendelettel egyből szűkítette is a kormány azoknak a köszférában foglalkoztatottaknak a körét, akik az öregségi nyugdíj és egyes más ellátások folyósítása mellett dolgozhatnak. Utóbbi rendelet azt mondja ki, hogy a 268/2022. kormányrendelet nem alkalmazandó abban az esetben, ha az annak 1. paragrafusának (1) bekezdésében meghatározott jogviszony nem

a) szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál vagy

b) köznevelési vagy szakképző intézményben áll fenn.

A kormány 2023. április 28-án kihirdetett 159/2023. rendeletével április 29-ei hatállyal akként módosította a 268/2022. kormányrendeletet, hogy hatályon kívül helyezte a 2023. augusztus 31-ei határidőt, ameddig a szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál, továbbá köznevelési vagy szakképző intézményben – a Tny. 83/C § (1) bekezdésében meghatározott jogviszonyban – foglalkoztatott nyugdíjas, korhatár előtti ellátott esetében nem szüneteltethető a nyugellátás, ellátás folyósítása.

Fontos tudni, hogy a kedvező jogszabály-módosítás nem érinti az ellátásban részesülő személyek bejelentési kötelezettségére vonatkozó rendelkezéseket, azaz, ha a közjogias jogviszony megszűnik, azt mindenképpen be kell jelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek, függetlenül azon ténytől, hogy az érintett személy részére folyósítottak-e ellátást vagy sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31