9 találat a(z) kiszervezés cimkére

A kiszervezés az „új realitás” – Globális adóügyi hatások Cikk

A COVID-19 járvány világszerte jelentős hatással volt az üzleti világ számos területére. Az ellátási láncok sérülése, a korlátozó intézkedésekből adódó bezárások és az utazási korlátozások átalakították a mindennapi ügyintézést. A kialakult helyzet okozta kérdésekre adott rövid távú válaszok – ideértve többek között a meglévő szerződések újratárgyalását, a kifizetések elhalasztását és a finanszírozási megállapodások felülvizsgálatát – megteremtették az üzletek ellenálló képességét, írja sajtóközleményében a BDO.

Önkormányzatok áfaproblémái Cikk

Az Európai Unió tett pontot egy olyan hazai ügy végére, amely sokáig nagy vitát váltott ki az önkormányzatok könyvvizsgálói, és adózási szakemberei körében. A kérdés az volt, hogy az önkormányzatok által, önkormányzati feladatok ellátására alapított társaságoknak juttatott kompenzáció áfás, vagy sem.

Munkajog, kiszervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltatómnál négyen vagyunk könyvelő munkakörben, egy vállalatcsoport munkavállalóiként. Ebből ketten majdnem azonos munkát végzünk, a hazai vállalat ügyeit intézzük/könyveljük. Van egy kollégánk, akihez a szomszédos országok cégeinek ügyei tartoznak. Negyedik kollégánk pedig mind a hazai, mind a szomszédos országok könyvelésében részt vesz. Attól tartunk, hogy munkáltatónk kiszervezés útján az egyikünktől meg fog válni. Tudjuk, hogy a kiszervezés a munkaviszony jogszerű megszüntetése lehet. Azonban úgy gondoljuk, nem mindegyikünktől akar megszabadulni. A fentebbi munkaköröket figyelembe véve a kiszervezést – ha nem mindannyiunktól válna meg a munkáltató – melyikünkkel teheti meg egyszerre? Köszönettel.

Itt az online számlázás – tanácsok azoknak, akik még nem állnak készen Cikk

Egy hét sincs már az úgynevezett valós idejű adatszolgáltatás éles üzembe állításáig, ennek ellenére a vállalkozások egy része még nem készült el a szükséges informatikai háttérrel. Jelenleg senki sem tudja, hogy július 1-je után ők milyen szankciókra számíthatnak, mindenesetre célszerű egy jó „B-tervet” felállítani – írja sajtóközleményében a Mazars.

Iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék sgitséget kérni: Közlekedési vállalat (megrendelő) vállalkozási szerződést kötött kötöttpályás járművek teljes felújítására (fővállalkozóval). Társaságunk vállalkozási szerződést kötött (fővállalkozóval) a járműveken található AVR elektronikai rendszer felújitására, valamint a felújitás alatt lévő szerelvények járművezetőkkel történő próbafutására. Kapacitás hiányában kiszerveztük az AVR rendszer egyes alkatrészeinek javítását, összeállítását, szükség esetén gyártását vállalkozói szerződések megkötésével. Az elkészült AVR felújítás kiszámlázásra került a fővállalkozónak "pl. 9-es számú szerelvény AVR rendszer felújítása." és 9-es számú szerelvény próbafutása megnevezéssel. A megkötött vállalkozói szerződések: - elektronikai panelek javítása, - antennajavítás, -felszerelés, - szekrényszerelés, -összeállítás, - új panelek kifejlesztési feladatai, - szerelvények próbafutása. Kérdésem, hogy a kiszervezett munkák az iparűzési adó kiszámításánál csökkentő tételként figyelembe vehetőek-e, mivel az összes bevételünknek a 75%-át teszik ki. Válaszukat előre is köszönöm.

Kis magyar gyakorlat: ilyen veszélyekkel jár a tevékenység kiszervezése Cikk

Elterjedt gyakorlat – különösen pályázatok vagy rendezvények esetén –, hogy egy-egy feladat megvalósítását nem maga a pályázaton nyertes fél oldja meg, hanem egy másik céget bíz meg vele. Az egyes résztevékenységek kivitelezését általában megbízottak és alvállalkozók szövevényes hálózata végzi. Ez a felek, különösen a kiszervező fél számára rengeteg veszéllyel jár, ezeket gyűjtöttük csokorba, megoldási javaslatokkal.

Kiszervezett dolgozók: itt a válasz, mi lesz velük Cikk

Gyakran előfordul, hogy a munkáltató bizonyos résztevékenységeket kiszervez, melynek következtében egy későbbi időponttól kezdődően az adott résztevékenységet – általában szolgáltatást – már egy teljesen eltérő jogi személy végzi. Az efféle helyzetek pedig egy sor munkajogi kérdést is felvetnek. Nem mindegy például az, hogy a jogutód munkáltató köteles-e foglalkoztatni a korábbi (jogelőd) munkáltató alkalmazottait vagy sem. Amennyiben köteles, arra a kérdésre is választ kell kapnunk, hogy változhatnak-e a foglalkoztatás feltételei. Abban az esetben pedig, ha erre nem köteles, fontos tudni, hogy a munkavállalókat milyen feltételekkel lehet elbocsátani. Ezekre a kérdésekre keressük az alábbiakban a választ.

Ha hiszi, ha nem, kiszervezhető a munkáltatói jogok gyakorlása Cikk

A munkáltatói jogok gyakorlását át lehet ruházni a munkáltatóval munkaviszonyban nem álló személyre vagy szervre, így például ügyvédre vagy akár ügyvédi irodára is delegálhatják azt. Az okokat és a munkáltató kötelezettségeit is összefoglaljuk, valamint bírósági döntéseket is ismertetünk.

Kiszervezések: mikor és hogyan működhet? Cikk

A közepes méretű, de növekedésre képes hazai cégek többsége ma még fenntartásokkal tekint üzleti folyamatainak kiszervezésére. A bizalmatlanság gyökerei mélyre nyúlnak, az okok között az outsourcing legelterjedtebb formáival kapcsolatos rossz tapasztalatok szerepelnek.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close