hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszaélés-bejelentési szabályok kiépítése: már egy hónap sincs hátra a határidőig

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

A 2019/1937. számú irányelv foglalkoztatotti létszám függvényében számos munkáltatót, illetve bizonyos körben egyéni vállalkozót úgynevezett belső bejelentési csatorna kiépítésére kötelez. Tekintettel arra, hogy az utolsó határidő 2023. december 17-én jár le összefoglaltuk a legfontosabb teendőket.

Határidők, amelyekre ügyelni kell

Az a foglalkoztató, amely legalább 50 személyt foglalkoztatásra irányuló jogviszony (munkaviszony, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony) keretében foglalkoztat, belső visszaélés-bejelentési rendszert köteles létrehozni. Ezen foglalkoztató a kötelezettségét 2023. december 17-étől köteles teljesíteni.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok, teendők – videófelvétel és 4 iratminta. További munkajogi írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat,

A helyi önkormányzatra, helyi önkormányzat irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szervre, vagy a helyi önkormányzat tulajdonában vagy tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezetre, gazdasági társaságra vonatkozó kötelezettségeket 2025. január 1-jétől kell alkalmazni.

A legalább 250 főt foglalkoztató vállalkozások, költségvetési szervek és minden egyéb, a 2023. évi XXV. törvényben (Panasztörvény) nevesített jogalany számára a belső bejelentési csatorna kiépítésének határideje 2023. július 24. napja. Ebbe a körbe tartozik és a foglalkoztatottak létszámától függetlenül belső visszaélés-bejelentési rendszert köteles működtetni a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 1. § (1) és (1a) bekezdése hatálya alá tartozó foglalkoztató, így a könyvelő, könyvvizsgáló, ügyvéd stb. akkor is, ha önfoglalkoztató, azaz egyéni vállalkozó.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük a bejelentési csatorna működtetéséhez fűződő fontos előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jövedéki termék értékesítése fesztiválon

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

2017 előtt kötött céges biztosítások adója

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink