hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önkormányzatok áfaproblémái

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
2

Az Európai Unió tett pontot egy olyan hazai ügy végére, amely sokáig nagy vitát váltott ki az önkormányzatok könyvvizsgálói, és adózási szakemberei körében. A kérdés az volt, hogy az önkormányzatok által, önkormányzati feladatok ellátására alapított társaságoknak juttatott kompenzáció áfás, vagy sem.

Az önkormányzatok ugyanis közfeladataik ellátására (pl. temetkezés, szemétszállítás) önkormányzati tulajdonú kft.-t alapíthatnak. Ezek a kft.-k többségében veszteségesek, és a feladataikat sem tudnák ellátni, ha az önkormányzat nem biztosítaná a fenntartásukhoz szükséges pénzállományt. Ezt hívják kompenzációnak, ugyanis a kft. fennmaradásához szükséges maradék összeget kompenzálják úgy, hogy közszolgáltatási szerződést kötnek egymással. Ezt a kompenzációt az önkormányzatok fele áfásan adta a saját társaságainak, a fele pedig áfamentesen.

A kérdés a magyar jogszabályok alapján azonban nem volt egyértelmű, ezért a Kúria az Európai Unió Bíróságához fordult (Nagyszénás Önkormányzata kontra NAV perben).

Olvassa tovább cikünket, hogy megtudja az Európai Bíróság ítélete alapján miként döntött a magyar Kúria bírósága!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Olvasó!

Az Európai Unió Ítélete (nem rendelet ) is ugyan erről a közfeladat ellátási feladat keretében kiszervezett tevékenységről állapítja meg, hogy Áfás és ebben a NAV-nak adott igazat. Az, hogy milyen tevékenységet szervez ki az önkormányzat (szolgáltatást, szellemi tevékenységet) nem befolyásolja, hogy áfás vagy nem. Így látatlanban, a közfeladat ellátási szerződés ismerete nélkül nem tudok az Önök ügyében nyilatkozni, de javaslom, hogy alaposan olvassák el az Európai Unió ítéletét, mert az pontos iránymutatást ad az ügyben. Üdvözlettel Dr. Szeiler Nikolett

erika.seemann

Tisztelt Szakértő!

Társaságunk 100% önkormányzati tulajdonú Zrt., városfejlesztési feladatokat látunk el, tulajdonképpen az önkormányzat műszaki osztályának beruházás előkészítési feladatait-(Mötv.13.§(1) 1. pont- "szervezte ki" az önkormányzat a 2012/21 EU bizottsági rendelet alapján kötött ún. Közfeladat ellátási szerződés keretében,mely tartalmazza a kompenzáció számítás feltételeit is. E szerződés alapján kapott támogatást ÁFA mentesen kezeljük,az év folyamán adott támogatási előleggel év végén számolunk el.A támogatást nem minősítjük az ÁFA törvény alapján ÁFA-s árkiegészítő támogatásnak. E tevékenységnek nincsen számlázott bevétele.
Ez az EU bizottsági rendelet azt szabályozza ,hogyan adhatja át az önkormányzat saját feladatait saját cégének és azt milyen feltételekkel finanszírozhatja támogatás keretében. Jelen esetben szellemi tevékenységről van szó és nem a tipikus szemétszállítás, várostakarítás stb....

Amikor konkrét nevesített projekt bonyolításával ,vagy műszaki ellenőrzésével bíznak meg bennünket vállalkozási szerződés keretében,akkor e feladatok elvégzésére fordított közvetlen és közvetett költségeket elkülönítjük a közfeladat ellátás költségeitől. E költségeket nem finanszírozhatja a támogatás,fedezete a számlázott bevétel.
Önök szerint ez megfelelő lehet így? A NAV-tól már lassan egy éve kértünk állásfoglalást,de még nem válaszoltak.
Előre is köszönettel.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkáltatói kölcsön és munkabérelőleg

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Unión belüli munkavégzés, Spanyolország

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs