393 találat a(z) kft. ügyvezetője cimkére

Végelszámolás Kérdés

Ha egy egyszemélyes kft. tulajdonosa, ügyvezetője a végleszámolás kezdetével katás egyéni vállalkozást indít, és a végelszámoló NEM ő lesz, főállású katássá válik-e, és így mentesül-e a végelszámolás alattii dőszakban a cég a társas vállalkozói járulékfizetés alól?

Korlátlan munkavégzés kft. tagjainál Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőben szeretném a segítségét kérni. A következő felállás lenne egy kft tagjain belül: 4 tulajdonos tag, ebből 1 tag lesz ügyvezető igazgató (munkaviszonyos alkalmazott ügyvezető). Kérdésem, hogy a tagok dolgozhatnak korlátlanul is? Vagyis legalábbis így szeretnének. Akkor milyen jogviszonyban és milyen szerződéssel kell őket alkalmazni? Személyenként például havi 30 ezer forintért lehet őket alkalmazni korlátlan munkavégzéssel? Előre is köszönöm.

Kft. ügyvezetője négyórás munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakul egy kft. két taggal, 66-33 százalékos tulajdonosi arányban. A 33 százalékos tulajdoni hányadú tagnak van 36 órás munkaviszonya, ő többes jogviszonyú társas vállalkozó lesz, járulékot nem fizetünk utána. A 66 százalékos részesedésű tag 4 órás munkaviszonyban működne személyesen közre, a garantált bérminimum fele után fizetné meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogy a tb-szabályoknak megfelelnek-e a fentiek?

Eva, kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérném szíves segítségét. Kiss Péter "A" Kft.-ben munkaviszonyban cégvezető, és 18 százalékkal tulajdonos tag is. Vállalhat-e megbízást, munkát egyéb tevékenységre – például üzletszerzés – egy katás, illetve evás cégben? 1) Evás, illetve katás cégben Kiss Péter tag, vezető tisztségviselő. Lehet-e megbízást vállalnia A cégtől, akár mint magánszemély, akár mint a két cég tagja? Kapcsolt lesz-e a két cég akár evás, akár katás? 2) Evás, katás cégben tag, nem vezető tisztségviselő, és nem vesz ki jövedelmet, a katában a 25 ezer forintot megfizeti. Ebben az esetben milyen feltételekkel vállalhat megbízást, és a két cég kapcsolt lesz-e? Válaszát előre is köszönöm.

Kft. ügyvezetője ekkor úszhatja meg a minimumjárulék-fizetést Cikk

Heti 36 óránál rövidebb idejű jogviszonyt ki lehet-e úgy egészíteni 36 órára, kft.-ügyvezető esetében, hogy ügyvezetőként ne kelljen a minimálisan elvárt járulékot megfizetnie, az csak a ténylegesen kapott jövedelmét terhelje? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna, társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Kata mellett egyszemélyes kft. Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy havi 50 ezer forint kata fizetése mellett mennyi ideig tehetem meg a kft. megalakulása után, hogy csak részmunkaidőre jelentem be magamat a kft.-ben, és nem 161 ezer forint után fizetem a járulékokat? Az alapító okiratba belevesszük, hogy munkavégzés keretében történik az ügyvezetői feladatok ellátása. Köszönöm.

Ügyvezető – Uniós munkaviszony Kérdés

Magyar állampolgár 10 éve Nagy-Britanniában él, de megtartotta a magyar lakcímét. Kint van teljes munkaidős munkaviszonya. Magyar kft.-ben tag és ügyvezető is lett. Az ügyvezetést nem munkaviszonyban látja el, így társas vállalkozónak minősül. Jövedelmet nem vesz fel. Az szabályos, hogy a külföldi munkaviszonyra tekintettel nincs minimumjárulék-fizetés? Be kell adni T1041-est, úgy mint társas vállalkozó 36 órás munkaviszony mellett? A 08-as bevallásban szerepeltetni kell egy nullás M-es lapon? Mivel tudja igazolni ezt a külföldi munkaviszonyt? (Nagy-Britanniában ben nem ismerik az A1-es nyomtatványt.) Ha a kinti cég ügyvezetője leigazolja egy saját szerkesztésű levélben, az megfelelő? Köszönettel.

Ügyvezető tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft.-ben egy bejelentett részmunkaidős irodai dolgozó van, és az ügyvezető, akinek nincs jövedelme a cégtől. Ez esetben az ügyvezető vezetheti-e a céges tehergépjárművet, és szerepelhet-e a neve például a menetlevélen, vagy szükséges hozzá bejelenteni legalább részmunkaidőre?

Külföldi ügyvezető magyar cégben Kérdés

Magyarországi egyszemélyes kft.-t alapított egy szerb személy, és ügyvezető lett a cégben. Kérem tájékoztatásukat a külföldiek tb-kötelezettségével kapcsolatban. Magánszemélynek van Szerbiában jövedelme, és biztosított (öregségi nyugdíjas munkaviszony mellett). Kötelező-e a garantált bérminimum után tb-t bevallani utánuk? Milyen egyéb bejelenteni valónk van ezzel kapcsolatban? Fix jövedelme nincs a cégben egyelőre. Magyarországi lakcíme nincs. Milyen esetben nem kell tb-t fizetniük, és milyen igazolás kell hozzá? 1041-esen kell bejelenteni a tagsági jogviszonyt?

Ügyvezető bére, ha nem tulajdonos Kérdés

Pár tulajdonossal rendelkező kft. nem tulajdonosok közül választ külsős ügyvezetőt. A tulajdonosoknál nincs személyes közreműködés. A külsős ügyvezető, aki egyéb tevékenységet is végez a cégnek, elláthatja-e ezt a kettős feladatot 6 vagy akár 4 órás munkaviszonyban is? Munkájáért a minimálbér arányos részét fizetnék neki. Szabályos ez?

Sportversenyszervezés költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. autóversenyeket szervez. Nincs alkalmazottja. Az ügyvezető szervezi a versenyeket belföldön és külföldön. A cég bevételei a nevezési díjakból származik. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen költségeket lehet elszámolni a bevételekkel szemben? Kell-e belföldi és külföldi kiküldetést készíteni rendelvényeket készíteni? Köszönettel: Szatmári Marika

Egyszemélyes kft. munkaviszonyban II. Kérdés

Már feltettem ezt a kérdést, de valószínűleg nem voltam egyértelmű. Azt szeretném tudni, hogy ha egyszemélyes kft.-ben a társasági szerződésben az van meghatározva, hogy az ügyvezetői feladatokat az ügyvezető munkaviszonyban látja el, hogyan kell számfejtenem. Az ügyvezetőnek nincsen máshol sem munkaviszonya, sem tagi jogviszonya. A következőképpen kell-e eljárni. A saját kft.-jébe alkalmazottként bejelenteni, és a járulékokat a munkabér (bruttó 180 000 Ft) után megfizetni, és ez alapján válik biztosítottá. Így a fizetendő járulék kevesebb, mintha tagi jövedelemként fizetné meg a garantált bérminimum utáni járulékokat. Jól van ez így? A másik kérdésem, hogy nem kell-e ugyanebbe a kft.-be egy másik jogviszonnyal is bejelenteni mint heti 36 órás munkaviszony melletti tagot, ahol nem vesz ki jövedelmet, és így járulékot sem kell fizetnie, mert már az alkalmazotti státusza után biztosított. Válaszát előre is köszönöm.

Járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy nyugdíjas (aki a nőkre vonatkozó 40 éves kedvezményes nyugdíjban részesül, de a rá irányadó nyugdíjkorhatárt még nem érte el), aki egy kft.-ben tag és egyben ügyvezető (a kft.-ben van még egy másik tulajdonos is, de az semmilyen formában nem vesz részt a kft. munkájában, csupán az ügyvezető fölött gyakorolja a munkáltatói jogokat), továbbá a társaság tevékenységében személyesen is közreműködik, tagsági jogviszonyban (társas vállalkozóként), a garantált bérminimum összegéért. A vezető tisztséget (ügyvezetést) megbízási jogviszonyban látja el a minimálbér 30%-ánál kisebb összegért (10 000 Ft/hó). A kft.-ben nincs más személy, aki munkát végez. A fenti jogviszonyok és összegek után milyen járulékokat kell fizetnie a kft.-nek, illetve a természetes személynek? A személyes közreműködésre tekintettel kötelező a garantált bérminimum megadása vagy annál kisebb összeg is lehet? Válaszát előre is köszönöm.

Főállású őstermelő Kérdés

Lehet-e főállású őstermelő az, aki két kft.-ben is ügyvezető? Az ügyvezetést megbízásban látja el mind a két helyen.

Kft. munkaviszonyos ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 40 órás munkaviszonyos ügyvezetője (egyben tagja is a kft.-nek) EU-s országba megy dolgozni, szintén teljes idős munkaviszonyba. Tehát nem látja el az ügyvezetői feladatait, és nem is működik közre a tevékenységben. A kft. jelenleg nem "tevékenykedik". Mivel, mint ügyvezető, nem kap munkabért, ezért nincs is tb-fizetési kötelezettség. A jogviszonyát ilyenkor meg kell szüntetni vagy biztosítotti jogviszonyát (T1041) miként fogja látni a NAV? Vagy nulla adattartalommal is el lehet küldeni a 08-as adatszolgáltatást? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Timi

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Fejlesztési adókedvezmény meghatározása

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR-díj könyvelése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3