43 találat a(z) keresőtevékenység cimkére

Nyugdíjnövelés eltérő szabályok alapján: íme egy példa a számításra Cikk

A nyugdíjszámítás összetett, többlépcsős folyamat. Ennek megfelelően a keresőtevékenységet folytató, nyugdíjkorhatár előtt állók nehezen tudják eldönteni, hogy mikor járnának jobban, ha kérik a nyugdíjkorhatár elérésekor a nyugellátás megállapítását és tovább dolgoznak, vagy a nyugdíj megállapításának kérése nélkül folytatják tovább keresőtevékenységüket.

Így módosultak a kisgyermekesek részmunkaidős foglalkoztatásának feltételei Cikk

A szülési szabadságot, illetve a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot követő időszakban a teljes munkaidő vállalása nem mindig kivitelezhető a szülő számára. A gyermek(ek) logisztikája sem teszi jellemzően lehetővé, hogy már reggel nyolctól a szülő dolgozni kezdjen, illetve 16–17 óráig akár bent is maradjon. A cikkünkben végigvesszük, hogy milyen lehetőségei vannak a szülőnek munkaidő és az ehhez kapcsolódó kedvezmények tekintetében, külön figyelemmel a részmunkaidős foglalkoztatásra.

Biztosított őstermelő csed alatt nyújthat be támogatási kérelmet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosított mezőgazdasági őstermelő (egyedül van az őstermelői igazolványon) csedben részesül. Kérdésem az lenne, hogy mezőgazdasági csekély összegű támogatási kérelmet adhat be? A támogatási összeg kifizetése is a csed időszaka alatt fog megtörténni.Ebben az esetben ez nem minősül keresőtevékenységnek? Köszönettel: Éva

Miben hasonlít, és miben különbözik a nagyszülői gyed és a gyes? Cikk

Sok évvel ezelőtt vezették be a nagyszülői gyest, amelyet kezdetben nagy érdeklődés övezett. Hasonlóan nagy kíváncsiság övezi a nagyszülői gyermekgondozási díjjal kapcsolatos, a parlament előtt lévő törvénymódosítást is.

Munkavégzés katásként szülést követően – fizetési kötelezettségek Cikk

A vállalkozó anyának a családalapítás folyamán döntenie kell arról, hogyan menedzseli tovább vállalkozását, mikor kezd újra dolgozni, mikor vesz részt ismét a vállalkozása életében. Anyagilag sem mindegy, mikor mit kell befizetni, milyen kötelezettségek merülnek fel a különféle egészségbiztosítási pénzbeli, vagy éppen a családtámogatási ellátások mellett. Cikkünkben a katás vállalkozások után fizetendő kötelezettségeket mutatjuk be a vállalkozásban való személyes közreműködés függvényében.

Előnyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki előnyugdíjban van (nyugdíj előtti álláskeresési segély), akkor az mellett milyen keresőtevékenységet végezhet (milyen összegben és mennyi órában)? Továbbá alkalmi foglalkoztatásban lehet-e? Ez az ellátás nyugdíjnak minősül? Köszönettel várom válaszukat.

Katás kismama Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy elég komplex kérdésben szeretnék segítséget kérni. Adott egy áfás, katás egyéni vállalkozó kismama, aki jelenleg csedet kap. 1. kérdés: Ahhoz hogy a kata havi díját ne kelljen megfizetnie, milyen bevallást és milyen gyakorisággal kell beadnia? Kell-e ezen bevallás mellé havi szinten áfabevallást is beadni? 2. kérdés: Amíg cseden van, addig nem végezhet keresőtevékenységet, különben elesik a csedtől, de beszerzéseket hajthat végre, amiből bevétele nem származik? Csak árufelhalmozás céljából? Ilyenkor az áfabevallásban visszaigényelheti a beszerzések áfáját? 3. kérdés: Ha ő nem végezhet beszerzéseket sem (mert elesne a csedtől), ha egy alkalmazottat foglalkoztat, akkor ő elvégezheti a feladatokat, és számlázna ki bevételt, így sem kellene a katát megfizetnie a vállalkozó kismamának? Kérem, törvényi hivatkozásokat is írjon, amelyek segítenek az eligazodásban. Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Diákok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatása elég gyakori. Ezek típusaira más-más szabályok és eltérő közteherfizetési előírások vonatkoznak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen feltételek és közteherfizetés mellett folytathatnak keresőtevékenységet a diákok munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatásnál, megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében.

Gyed és bölcsőde Kérdés

Az 1997. évi LXXXIII.. törvény 42/C paragrafusa szerint nem jár a gyed az anyukának, ha bölcsődébe adja a gyerekét, kivéve, ha keresőtevékenységet folytat. Pontosan milyen előirás van erre a keresőtevékenységre? Van bármilyen előirás arra vonatkozóan, hogy van-e minimum óraszám vagy összeg, ami szükséges ahhoz, hogy keresőtevékenységnek minősüljön? Köszönöm.

Nyugdíj és a kata Kérdés

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 cikküket olvasva felmerült bennem egy pár kérdés. Katás egyéni vállalkozó vagyok, a Nyugdíjfolyósító szerint a 2018. évben elérem a 40 év szolgálati időt. Első kérdésem az, hogy a katás jogviszony időtartama teljes időnek számít-e a 40 évhez ( az egy naptári év kata-idő a nyugdíjhoz szükséges időhöz is egy teljes évnek számít-e)? A következő kérdésem az, hogy a katás egyéni vállalkozásomat is meg kell-e szüntetni az előző nappal, amikortól nyugdíjas szeretnék lenni? A harmadik kérdésem, hogy amennyiben a nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó szeretnék lenni, a nyugdíj melletti kata-bevételre is vonatkozik-e a bevételkorlát? Vagyis a keresőtevékenységből – Tbj. 5. §-a szerinti biztosítással járó jogviszony, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenység folytatása esetén is – származó nyugdíjjárulék alapja meghaladta 2018 évben a 2 484 000 összeghatárt, akkor szüneteltetni kell a nyugdíj folyósítását? Előre is köszönöm válaszukat! Sári Veronika

Öregségi nyugdíj, keresőtevékenység korhatár előtti ellátás mellett 2018 Cikk

2012. január 1-jétől kezdődően a társadalombiztosítás keretein belül saját jogú nyugdíj, valamint korhatár előtti ellátás megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Saját jogú nyugdíj az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, valamint nők esetében az ún. „nők 40” kedvezményes nyugdíjában részesülő személyek részére folyósítható. A nyugdíjkorhatárt még be nem töltött, de a külön jogszabályban meghatározott jogosultsági feltételekkel rendelkező személyek részére korhatár előtti ellátás folyosítható.

Nyugdíjasok keresőtevékenysége és közterhei különböző jogviszonyokban Cikk

Mind a munkaerőhiány, mind az alacsony összegű nyugellátás ösztönzi a nyugellátásban részesülők foglalkoztatását. A nyugdíjasok keresőtevékenysége kapcsán fizetendő közterhek sok esetben eltérnek az aktív korúakétól. Sorra vesszük, hogy a különböző foglalkoztatási formákban milyen közterheket kell fizetnie a foglalkoztatónak és a foglalkoztatott nyugdíjasnak, külön kitérve a kisadózásra és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra.

Ügyvezető cseden Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy vállalkozás tagja és egyben ügyvezetője csedre menne. Úgy tudom, nem lehet ügyvezető, ha cseden van, mert az keresőtevékenység. Ha ez igaz, akkor őt szabályosan ki kell jelenteni az 1041-es bejelentőlapon és tényleg keresni kell egy másik személy aki ellátja az ügyvezetést? De akkor ez esetben nem fog kapni gyedet, mert azt csak aktív jogviszonnyal járna, ezt jól tudom? Járható-e az az út, hogy mégsem jelentem ki az 1041-esen és jelentem minden hónapban a 1708-as adatszolgáltatáson és 21-es kóddal szüneteltetem a biztosítását, mint egy munkaviszonyosnál, aki fizetés nélküli szabadságon van? Egyáltalán tagi jogviszonyos ügyvezetőnél létezik olyan hogy fizetés nélküli szabadság? Köszönettel KG

Jogosultsági idő-e a nagyszülői gyes időtartama? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkanélküli nagyszülő igényelhet-e nagyszülői gyest? Ha igen, milyen feltételekkel, illetve milyen jogosultságot keletkeztet? Beleszámít például a nők 40 événél alkalmazott jogosultsági időbe, amennyiben a nagyszülő már rendelkezik 32 év keresőtevékenységből származó jogosultsági idővel? Köszönöm mielőbbi válaszát!

Őstermelőként számláz csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném segítségét, hogy 40 órás munkaviszonnyal rendelkező őstermelő ha a munkaviszonyából csedben részesül, akkor számlázhat-e őstermelőként úgy, hogy ne veszítse el a csed jogosultságát? Nem biztosított őstermelőként a 36 órát elérő munkaviszonya miatt, így úgy értelmezem, hogy ez nem minősül keresőtevékenységnek attól, hogy számlázik csed alatt, de azért várnék egy megerősítést. Köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Alapítványi juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személyi jövedelemadó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close