67 találat a(z) kötelezettség cimkére

Társasház felújítási alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház naplófőkönyvében hogyan kell könyvelni a felújítási alapra befizetett, Fundamenta Lakáskassza számlán vezetett összegeket, és a betétre jutó kamatot, az állami támogatást? Felhasználás előtti években? (Amikor befizetésre kerül, felhasználásig, bevétel, vagy pedig tulajdonosokkal szembeni kötelezettség?) Felhasználáskor? Előre is köszönöm a segítséget.

Előlegek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelemmel foglalkozó kft.-nek 2016.12.31-én marad fenn vevőtől kapott előlege és szállítónak készletre kifizetett előlege. 453 főkönyvi számon a vevői; 353 főkönyvi számon a szállítói előleg szerepel. Kérdésem az lenne, hogy a 453-as főkönyvi számlán a vevői előleget áfával növelt értéken tartom nyilván és a mérlegben kötelezettségként szerepel? A szállítónak adott előleg pedig áfa nélkül szerepel a 353-as főkönyvi számlán és a készletek között szerepel a mérlegben? Válasza sürgős lenne egy vitás ügy miatt! Köszönettel;

Társaságiadó-felajánlás támogatás céljára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. 2015-évi (1529) társasági adója terhére, a Tao tv.24/A § alapján LÁTVÁNY-CSAPATSPORTNAK adófelajánlást tett támogatás céljából. Erre az adófelajánlásra kötött együttműködési, és kiegészítő szponzori szerződéseket. A felajánlott összeg összesen 2700 ezer Ft. A NAV a folyószámlán (2016-ban) előírt kötelezettség csökkenést, 2700 ezer forintot, és pénzügyi teljesítés csökkenést (kiutalást), 2700 ezer forintot. A kérdésem az lenne, hogy a kötelezettségcsökkenést az egyéb bevételek közé könyvelem? A kiutalást pedig az egyéb ráfordítások és egyéb szolgáltatások közé? Ha a fenti elgondolás nem helyes, szíveskedjen tájékoztatni a megfelelő elszámolási módról! Köszönettel: Lázárné

Ki nem fizetett osztalék Kérdés

Tisztelt szakértő! 2016. évtől a számviteli törvény változása miatt osztalékot nem kell a kötelezettségek között kimutatni. A kérdésem az lenne, hogy az előző években előírt osztalékkal mit kell tenni? Először is a 2015. évben előírt osztalék, függetlenül attól, hogy az eredménytartalékból, vagy a tárgyévi eredményből lett előírva, szerepel a mérlegben. A 2016. évi mérlegben viszont már erre nincs lehetőség, tehát az előző évi adatot nem tudom beírni. Ezt, ha jól tudom, a kötelezettségről vissza kell vezetni az eredménytartalék számlára. Ezt mikor kell lekönyvelni? A másik kérdésem, hogy a 2015. előtt előírt eddig ki nem fizetett osztalékkal mi a helyzet? Annak ott kell maradni kötelezettségként, vagy azt is vissza lehet vezetni az eredménytartalékba? Válaszukat előre is köszönöm

Elévült kötelezettség Kérdés

Egy kft. 2010-ben leszállította a jegyzett tőkéjét 3 millióról 500 ezer forintra. Előre nem látható körülmények miatt bevételszerző tevékenysége megszűnt, így nem tudta visszafizetni a tagok részére járó 2,5 millió forintot. Kötelezettségként maradt 1 350 ezer forint. A cég azóta sem működött. A céget a tulajdonosok szeretnék megszüntetni végelszámolással. Milyen lehetőségek vannak a fennálló kötelezettség kivezetésére? Elévült kötelezettségként kivezethető-e? Segítségüket előre is köszönöm.

Kötelezettség-átvállalás és tanulmányi szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, ha a munkáltató átvállalta az új munkavállalója korábbi tanulmányi szerződése megszegésének költségeit, akkor azt részévé teheti-e a vele kötendő új tanulmányi szerződésnek? Ha igen, akkor annak milyen adóvonzatai vannak a felekre nézve? Ha nem szükséges a tanulmány a munkakör betöltéséhez, az elemek (átvállalás, munkaidő-kedvezmény, tandíj) milyen adóvonzatokkal járnak? Emellett arra is gondolok, hogy egyszer átvállal egy összeget a cég, majd ezt az összeget (is) a tanulmányi szerződés részévé teszi, nem visel-e valaki többször költséget ugyanazért? Bemásolom egy, ezt a kérdést részben érintő választ. http://adozona.hu/kerdesek/2013_11_18_Kotelezettseg_atvallalas_tanulman_flh Segítségét köszönöm! Tisztelettel.

Áfaalanyiság: kötelezettség, választhatóság – mikor, melyik? Cikk

Összeszedtük, hogy mikor válik kötelezően áfaalannyá az adózó, mikor dönthet erről szabadon, s milyen következményekkel járhat ez a választása.

Egyéni vállalkozó járulékai/költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy 25 éves diák személy, amennyiben kiváltja az egyéni vállalkozói igazolványt, abban az esetben milyen havi és éves fizetési kötelezettségei vannak az állam felé 6 millió alatt, és esetleg felett is. Jár esetleg a diákoknak valamilyen kedvezmény?

Tulajdonosi követelések és kötelezettségek besorolása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy kft.-nek három jogi személy tulajdonosa van, a tulajdoni hányadok: 40%, 30%, 30%. A szavazati arányok és a tulajdoni hányadok megegyeznek, nincs egyéb megállapodás a tulajdonosok között. Kérdésem, hogy 2016-tól az éves beszámoló melyik sorában kell feltüntetni: - a tulajdonosoktól kapott hosszú lejáratú kölcsön összegét, - a tulajdonos felé számlázott vevői követeléseket és - a tulajdonosok által számlázott szállítói kötelezettségeket? (Eddigi iránymutatás: 9/2010/Szt. 3. § (2)/ISZ)) Köszönettel!

Pénztárgép Kérdés

T. Adózóna! EV.,2014-ben kezdte meg működését.Tevékenységei között van: 9.52 bútor-javítás. A 48/2013-as és a 9/2016-os rendelet 1.m. b.pont szerint ezen tevékenység pénztárgép használatra kötelezettnek minősülnek.A NAV „Ki kötelezett pénztárgéppel, taxaméterrel teljesíteni a nyugtaadási kötelezettséget” címmel,2013.04.26-i tájékoztatója alapján,mivel az EV-nak nincs üzlethelyisége,még telephelye vagy műhelye sincs,a javítási tev.-ét kizárólag a megrendelői címén,telephelyén, végzi,és mivel nincs üzlethelyisége,így nem köt. pt.gép használatra,ezáltal a PTGSZLAH benyújtására sem. Eddig a PTGSZLAH nem is lett benyújtva. A kikötést,hogy csak az üzletnek, mozgóboltnak kell pt.gép, a fent hivatkozott jogszabályokban nem találtam,csak a NAV által közzétett tájékoztatóban. Sajnos az újabb pt.gép köt.változás okán,olvastam, pl. az Önök kérdései-válaszai között,hogy az üzlethelyiség nem kritériuma a pt.gép-használatnak, hanem ebben az esetben változó munkahelyként pt.gépet kell használnia. A fentiek alapján,az EV pt.gép-használatra kötelezettnek minősül-e? Ha igen, van-e arra mód,hogy késedelmesen legyen az elmúlt kb.2 év PTGSZLAH benyújtva? Ha igen, milyen szankcióra számíthat az EV? Ha kötelezett, de nem pótolja a PTGSZLAH-okat,és a NAV fedezi fel a mulasztást, milyen szankcióra számíthat, és ebben az esetben,mivel katás váll.-ról van szó, elveszítheti-e a kataalanyiságát? Válaszukat szíveskedjenek jogszabályhellyel alátámasztani. Pl. eltérő válaszokra: 2016.06.09,Kneitner Lea, 2016.08.22, Szolnoki Béla

Elhunytak adója: az örökös és az adóhatóság feladatai Cikk

Az életben két dolog biztos a halál és az adó – tartja a mondás. Nem könnyű, ha elveszítjük egy szerettünket, de az élet nem áll meg. Bármennyire is nehéz, de számos kötelezettség vár még ránk a gyász időszaka alatt.

Tao-ban így kell tekintettel lenni a szokásos piaci árra Cikk

A cikk azt szedi csokorba, hogy a társaságiadó-kötelezettséggel kapcsolatban mikor, milyen módon és következményekkel kell tekintettel lenni a kapcsolt vállalkozásoknak a szokásos piaci árra.

Belföldi magánszemély tulajdonossal szembeni kötelezettség lemondásának kezelése Kérdés

Belföldi magánszemély taggal szemben keletkezett tagi kölcsönről, vagy/és egyéb tulajdonossal szembeni kötelezettségről törtépnő lemondást adójogilag (illeték és minden egyéb felmerülő adónem vonatkozásában) a társaságnak és a követelésről lemondó belföldi magánszemély tagnak hogyan kell helyesen kezelnie és könyvelnie?

Amit a számlázás átadásáról tudni kell Cikk

Az adóalany átadhatja másnak – akár egy másik állam adóalanyának is – számlakibocsátási kötelezettségét. Hogyan van erre lehetőség, hogyan és kinek kell bejelentenie a működtetett számlázóprogramot? Ismertetjük.

Kft. üzletrészátadás, tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha kft. tagja átadná üzletrészét feleségének, milyen módon teheti ezt meg? Az átadó tag a cég felé tagi kölcsönt nyújtott. Amennyiben a kft. pillanatnyilag ezt nem tudja visszafizetni, mi lesz a tag felé lévő kötelezettség sorsa ebben az esetben? Előre is köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozó költség – áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close