hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkáltatói kötelezettségek a megfelelő munkahelyi hőmérséklet biztosítása érdekében

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet külön rendelkezik a munkavégzés helyiségeinek, tereinek megfelelő hőmérsékletéről, melynek biztosítása a munkáltató kötelezettsége. Cikkünkben a rendeletben előírt követelményeket, szabályokat tekintjük át.

A munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló 3/2002. SZCSM–EüM együttes rendelet a munkáltató általános kötelezettségévé teszi, hogy gondoskodjon az irányítása alá tartozó valamennyi területen arról, hogy a munkahelyek kialakítása és üzemeltetése megfeleljen a rendeletben meghatározottaknak, továbbá a munkavédelemre vonatkozó egyéb szabályoknak, a tudományos, technikai színvonal mellett elvárható követelményeknek.

A munkavédelemről szóló törvény alapján minden munkavállaló részére biztosítani kell a munkahely és a munka jellegének megfelelően – többek között – a melegedési lehetőséget.

A rendeletben külön szakasz rendelkezik a helyiségek, terek hőmérsékletéről. Eszerint a munkaterületeket befogadó helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt, az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.

A pihenőhelyeken, a különféle szolgálati feladatokat ellátó személyzet helyiségeiben, az egészségügyi létesítményekben, az étkezdékben és az elsősegélyhelyeken biztosítani kell az ilyen helyiségek rendeltetésének megfelelő hőmérsékletet. Olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell alkalmazni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait.

Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 méter magasságban, ülő munkánál 0,5 méter magasságban a rendelet 2. számú melléklete szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani. A munkahelyek klímájának mérését és értékelését szintén a 2. számú mellékletben szereplő fogalmi meghatározások, mérési és értékelési szempontok használatával kell végezni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyben bemutatjuk, hogy a munkáltatóknak munkavédelmi szempontból pontosan milyen előírásokat szükséges szem előtt tartaniuk a megfelelő munkahelyi körülmények biztosítása érdekében.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárműoktatók költségelszámolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Kiküldetési rendelvény tagi jogviszony esetében

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Bevétel elhatárolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs