Szünetel-e a biztosítási jogviszony, ha elmarad a megbízási díj kifizetése?

  • adozona.hu

Szünetel-e, szükséges-e szüneteltetni vagy megszüntetni a biztosítási jogviszonyt, van-e bejelentési kötelezettség, ha egy havi rendszerességgel fizetett megbízási díj vagy munkabér kifizetésére (egyben járulékfizetésre) 2-3 hónapig nem kerül sor? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Biztosítással járó jogviszony alapján egyébként havi rendszerességgel fizetett megbízási díj kifizetésére (egyben járulék fizetésére) 2-3 hónapig nem kerül sor. Ilyen esetben kell-e szüneteltetni vagy megszüntetni a biztosítási jogviszonyt (T1041)? Eltérő lehet-e a feltett kérdésre adott válasz, amennyiben a kifizetés elmaradásának oka: 1. munkavégzés hiánya, 2. megállapodásban foglaltak, 3. szerződés lejártát követően kerül sor a kifizetések elmaradására, majd ezt követően (2-3 hónap múlva) új szerződés alapján folytatódnak azok? Le kell-e zárni és újra bejelenteni a biztosítási jogviszonyt (megbízási vagy munkajogviszonyt) abban az esetben, ha egymást követő naptári napon szűnik meg a korábbi szerződés, illetve kezdődik a következő?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Biztosítással járó jogviszony alapján egyébként havi rendszerességgel fizetett megbízási díj kifizetésére (egyben járulék fizetésére) 2-3 hónapig nem kerül sor. Ilyen esetben kell-e szüneteltetni vagy megszüntetni a biztosítási jogviszonyt (T1041)?

Feltételezem, hogy a megbízásra olyan keretszerződés lett megkötve, hogy megbízási díj fizetésére akkor kerül sor, ha a megbízott adott hónapban folytatja a megbízási tevékenységét. Ha tevékenység hiányában 2-3 hónapig nem került sor kifizetésre, de a korábbi hónap(ok)ban a megbízás alapján biztosítási jogviszony jött létre, akkor azokban a hónapokban, amikor kifizetésre nem kerül sor, a biztosítási jogviszony már nem áll fenn. Erre tekintettel a biztosítási jogviszony megszűnését be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon.

Eltérő lehet-e a feltett kérdésre adott válasz, amennyiben a kifizetés elmaradásának oka: 1. munkavégzés hiánya, 2. megállapodásban foglaltak, 3. szerződés lejártát követően kerül sor a kifizetések elmaradására, majd ezt követően (2-3 hónap múlva) új szerződés alapján folytatódnak azok?

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) alapján, ha a díjazásra nem havi rendszerességgel, hanem időszakonként vagy a tevékenység befejezését követően kerül sor, a biztosítási kötelezettséget a díjazás kifizetésekor (esedékességekor) kell elbírálni. A biztosítási kötelezettség elbírálásához a kifizetett díjból – ideértve az előleget is – a személyijövedelemadó-előleg alapjának számításánál jövedelemként figyelembe vett összeget azon időtartam naptári napjainak számával kell elosztani, amelyre a díjazás történt.

Le kell-e zárni és újra bejelenteni a biztosítási jogviszonyt (megbízási vagy munkajogviszonyt) abban az esetben, ha egymást követő naptári napon szűnik meg a korábbi szerződés, illetve kezdődik a következő?

A határozott időre szóló szerződések alapján létrejött biztosítási jogviszonyt a szerződésben foglalt alapján kell bejelenteni a T1041-es nyomtatványon. Azaz, ha például a munkaviszony március 8-ára jött létre, akkor a tevékenység megkezdése előtt be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon a biztosítási jogviszony erre a napra, és ezen napot követő 8 napon belül ki kell azt jelenteni március 8-ára vonatkozóan. Ha március 9-ére is (azaz szintén egy napra) is biztosítási jogviszony jön létre, akkor ezen napra is így kell eljárni, azaz az egy nap biztosítási időt kell bejelenteni a T1041-es nyomtatványon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs