hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rokkantsági ellátás melletti foglalkoztatás

  • adozona.hu

A kft. egyik tulajdonosának rokkantsági ellátást állapítottak meg. Ha munkáltatóként napi 8 órában szeretnénk foglalkoztatni, az milyen lejelentési kötelezettségekkel jár munkáltatói és munkavállalói oldalon? Ezen túl, mit kell levonni a dolgozótól és a munkáltató mit fizet utána? A a bérhez hozzá kell számítani a rokkantsági ellátást? A cég nem tb-kifizetőhely. Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt:

A kft. egyik tulajdonosának, aki lakatos munkaviszonyban dolgozott, 2022. június 1-jével rokkantsági ellátást állapítottak meg, melynek összege 169 380 Ft. Ha munkáltatóként 2022. július 1-jével szeretném felvenni irodai munkakörbe, napi 8 órával (heti 40 óra), milyen lejelentési kötelezettségek vannak munkáltatói és munkavállalói oldalon? Ezen túl, mit kell levonni a dolgozótól és a munkáltató mit fizet utána? A bérhez hozzá kell számítani a rokkantsági ellátást? A cég nem tb-kifizetőhely. A határozatban D minősítési kategória szerepel, és nem tudom mit tartalmaz: rehabilitációja nem javasolt, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható. Felülvizsgálat: 2023. április.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A rokkantsági ellátás társadalombiztosítás szempontjából nem minősül nyugellátásnak, ezért az abban részesülő személy nem tekinthető saját jogú nyugdíjasnak. Az előzőekre való tekintettel a munkaviszonyában kiterjed rá a biztosítás és a munkabérét az általános szabályok szerint terheli a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó. A T1041-es nyomtatványon biztosítottként be kell őt jelenteni.

A munkáltató érvényesítheti vele kapcsolatban a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 13. szakasza szerinti adókedvezményt, mivel a munkavállaló megváltozott munkaképességű személy. A kedvezmény a minimálbér kétszereséig biztosít mentességet a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól.

A rokkantsági ellátásban részesülő személy keresőtevékenységére semmilyen korlát – munkaidő, jövedelem – nem vonatkozik.

D minősítési fokozatba az a személy tartozik, akinek az orvosszakértői bizottság véleménye szerint egészségi állapota 1-30 százalék között van és a rehabilitálhatóság tekintetében kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható.

 

 

Olvasónk a válasz kapcsán további kérdéseket tett fel, alábbiakban közöljük a kérdésekre adott szakértői válaszokat:

1. Le kell-e jelentenem valahova? Mármint a NAV felé ez rendben van, de máshova nem kell? Például a Rehabilitációs Hatóságok felé nem kell lejelenteni?

Szakértőnk válasza: Nincs egyéb bejelentési kötelezettség.

2. Mit tartalmaz: „rehabilitációja nem javasolt, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható"? Mint munkáltató milyen folyamatos támogatást kell nyújtanom?

Szakértőnk válasza: Csak orvosszakmai minősítést jelent, a munkáltatónak tényleges támogatást a munka elvégzésében nem kell adnia.

3. A bérhez hozzá kell számítani a rokkantsági ellátás összegét?

Szakértőnk válasza: Nem kell hozzáadni a bérhez a rokkantsági ellátás összegét, az ellátás összege adómentes juttatás.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink