228 találat a(z) juttatás cimkére

Kamarai tagdíj juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság mérnök munkavállalóinak az éves mérnöki kamarai tagdíjait megtéríti. Juttatásként kell-e elszámolni a kifizetett tagdíjakat, illetve terheli-e adófizetési kötelezettség a munkáltatót? Elszámolható a kifizetésre kerülő kamarai tagdíj a vállalkozás érdekében felmerülő költségként?

Juttatások, költségtérítések önkénteseknek Cikk

Az önkéntességnek fontos szerepe van a hátrányos helyzetek enyhítésében, a kulturális örökség megőrzése, a természet védelme területén, az elemi csapások, a katasztrófahelyzetek idején a közérdek megvalósulásában. Az önkéntes munka nem jár anyagi haszonnal, mégis lehetnek az adózást érintő összefüggései.

Juttatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Társaságunk támogatja dolgozóit, hogy futóversenyen vegyenek részt, ezáltal képviselve a céget. A futóverseny nevezési díját fizeti (az egyik 12 ezer forint/fő, a másik 150 ezer forint/csoport (10 fő), illetve ezzel összefüggésben juttat a dolgozóknak energiaszeletet. Hogyan adóznak ezek a költségek 2019-ben? Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Kölcsönzött munkavállalók részére nyújtott egyéb juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kölcsönbeadó és a munkáltató mint kölcsönbevevő munkaerő-kölcsönzésről szóló megállapodást kötöttek egymással. A kölcsönbeadó és a munkáltató megállapodtak egymással, hogy a munkavállaló a munkabéren kívüli juttatást közvetlenül a munkáltatótól kapja. A munkáltató egy külső szolgáltatóval (egészségpénztár) szerződést köt, amely alapján saját munkavállalói részére nyújt egyéb juttatást (pénztári hozzájárulás). Sérül az egyenlő bánásmód követelménye, ha a munkáltató nem nyújtja a fenti (egyéb) juttatást a kölcsönzött munkavállalók részére? Köszönettel.

Áll a bál a Paksi Atomerőműben, tiltakoznak a szakszervezetek Cikk

Elfogadhatatlannak tartják a paksi atomerőmű szakszervezetei a fegyveres biztonsági szolgálat kiszervezésének feltételeit, mivel – véleményük szerint – az az ott dolgozók jövedelmének csökkenésével jár. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. méltánytalannak és túlzónak tartja a szakszervezetek követeléseit.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a dolgozó a 100 ezer forint havibérén felül bérként adózó 10 ezer forint értékű BKV-bérletet kap, és érvényesíthető utána a munkaerőpiacra lépők kedvezménye NAV igazolás birtokában, úgy a kedvezmény csak a törzsbér erejéig vagy a teljes közteher alapból, azaz a 110 ezer forintból érvényesíthető? Vagyis kérdésem, hogy a szochokedvezményeknél a bérként adózó juttatások is figyelembe vehetőek? Válaszát előre is köszönöm.

Cég által vásárolt kerékpár elszámolása Cikk

Egy társaság kerékpárt vásárolna. Hogyan számolhatja el e költséget? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Bérként adózó juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkavállalónak bérként adózó juttatást biztosítunk, például. étkezési utalványt 20 000 forint értékben, akkor a számfejtésnél a juttatás értéke, azaz 20 000 forint után kell a munkavállalónak megfizetni az szja-t és a járulékokat, vagy ezt az összeget fel kell bruttósítani? Mi lesz az adó alapja? Kérem, legyen szíves megadni, hogy kifejezetten a bérként adózó juttatásokról (elszámolása, adózásának módja stb.) mely törvényből/rendeletből lehet tájékozódni, mivel a fenti kérdésre nem találtam választ Segítségét előre is köszönöm.

Cégvezető juttatása Kérdés

Egy "A" Kft. (nem tulajdonos) cégvezetője egy "B" Kft.-ben napi 8 órás alkalmazotti munkaviszonyban van. Lehet-e cégvezetőt az "A" Kft.-ben havi 8 órára bejelenteni és 5000 Ft/hó jövedelmet adni neki, és ebből a járandóságból milyen járulékot kell levonni és milyen járulékot kell fizetni a cégnek utána? Válaszát köszönöm.

Munkáltatók: mit érdemes kifizetni még decemberben? Cikk

Százezer forint éves keretösszeget meg nem haladóan adott pénzösszeg, helyibérlet-juttatás, a tagnak útnyilvántartás alapján fizetett összeg, lakáscélú munkáltatói támogatás – mit érdemes kifizetni még idén, a 2019-es szja-szabályok hatályba lépése előtt? Írásunkból megtudhatja.

Költöztetési juttatás munkaszerződésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaszerződésben meghatároztak a munkavállalónak devizában egy összeget, aminek a célja, hogy a külföldről hazaköltözés költségeire fordítsa. Nem külföldi kiküldetéshez kapcsolódó! A szerződés 09. havi, a kifizetést a novemberi bérsrel együtt utalják, 12.04-én. Kérdés: milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm szépen!

Adómentes juttatás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben sportrendezvényre és kulturális szolgáltatásra adhat a kifizető juttatást magánszemély részére a minimálbér erejéig adómentesen. Egyéni vállalkozónak van 5 alkalmazottja, 3 fő igénybe akarja venni, 2 fő nem. Az igénybe vett értékek is különbözőek lesznek. Kérdésem: szabályos-e az eltérő összeg, és az, hogy van, aki semmit sem kap? A választ előre is köszönöm.

Átlagosan 30 százalékkal nő a kormánytisztviselők bére Cikk

Elfogadta a kormány elfogadta, és az Országgyűlés elé terjeszti a kormányzati igazgatásról szóló törvénytervezetet, amelynek megszavazása esetén januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére, emellett számos családbarát intézkedést is bevezetnek.

Cafeteria 2019 Kérdés

T. Szakértő, sokat olvashatunk a 2019. évi adózásról, de konkrétan azt nem, hogyan kell a dolgozónak és a cégnek adózni a jövő évben, ha megtartja esetleg a jelenlegi juttatást. Ha például kap BKV bérletet , akkor ennek összegét hozzá kell adni a bérhez és ebből le kell vonni 33,50 százalékot, illetve a cég befizeti a 18,50 százalékot? Olvastam különböző értékeket hogy a közteher nettó értéke 81,95 százalék vagy 78,95 százalék, ezt nem értem hogy jön össze?

Újabb megszorítás a cafeteriában Cikk

A parlament elé terjesztett T/2931. számú adótörvénycsomag ismét több javaslatot tartalmaz a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) egyes rendelkezéseinek módosítására, többek között az önkéntes kölcsönös pénztárba munkáltatói hozzájárulás, adomány, vagy célzott szolgáltatás címén történő befizetések adójogi kezelésének szigorítására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs