hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Járványügyi szűrések céges finanszírozása: mikor adómentes, mikor nem?

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A biztonságos munkavégzés megteremtése és a dolgozók egészségének megóvása érdekében a munkáltatók egyre gyakrabban finanszírozzák PCR, IgM és IgG, IgA, rapid vagy automatizált antitest tesztek és különböző egészségügyi tesztek, szűrővizsgálatok díját. Nem egyszerű eldönteni, hogy ez mikor adómentes, és mikor nem.

A SARS-CoV-2 koronavírus megjelenése óta napjainkig több – az adóhatóság által kiadott – állásfoglalás jelent meg, mely az adott időszakban segített eligazodni, hogy a magánszemélyek részére vészhelyzetben és azon kívüli időszakban biztosított tesztek, szűrések milyen szja-kötelezettséget eredményeznek. Ennek ellenére időről időre elbizonytalanodhatunk, hogy a különböző tesztek, szűrések díja milyen esetekben számolható el adófizetés nélkül.

Az adóhatóság megújult honlapján a keresett információ megtalálása – mindaddig amíg nem tanuljuk meg a honlap kezelését – kihívást jelenthet, ezért összefoglaljuk az idevonatkozó tudnivalókat.

Adómentes – 2020. november 27-étől, de tulajdonképpen visszamenőlegesen is – a kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat juttatása, annak időpontjától függetlenül [szja-törvény 1. sz. melléklet 8.39 pont].

Az adómentes szabálynak köszönhetően, ha a munkáltató magára vállalja az oltások beszerzését és a dolgozók és esetleg még a családtagjaik részére is biztosítja az oltások beadását, akkor ennek költsége nem eredményez adófizetési kötelezettséget. A törvény minden kifizetőre és magánszemélyre nézve mentességet állapít meg, nem szűkítve a kört a munkavállalókra.

Az oltások adómentes kezelése egyértelmű, azonban a járványügyi szűrővizsgálat fogalmának értelmezése már kérdéseket vethet fel.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudj, hogy milyen esetekben adóköteles, illetve adómentes a járványügyi szűrővizsgálat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Csere erdősítés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs