hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Covid-19: az antitestvizsgálatra juttatott összeg nem adómentes

  • adozona.hu

Ha a munkáltató szeretné antitestméréssel felmérni munkavállalói védettségét, milyen adózással teheti ezt meg, lehet adómentes, vagy bérként adózik? Az Adózóna olvasójának felvetésére Lepsényi Mária adószakértő válaszolt, a NAV és az EMMI álláspontját is megkérdezve.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 59. § (1) bekezdése szerint a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat célja a fertőző megbetegedések korai felismerése, azok forrásainak felkutatása, valamint a fertőzés veszélyének elhárítása.

A „járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat” fogalma nem terjeszthető ki a SARS-CoV-2 vírussal szembeni ellenanyag-kimutatásra vonatkozó vizsgálatra, illetve a sejtes immunitásra vonatkozó vizsgálatra.

Az antitestvizsgálat egyetlen, a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. NM rendelet (a továbbiakban: R.) által meghatározott fogalomnak sem feleltethető meg, így nem minősül az R. 17. § (1) bekezdése szerinti járványügyi érdekből végzett (szeroepidemiológiai) szűrővizsgálatnak sem.

Tekintettel arra, hogy a Covid-ellenanyagvizsgálat, -immunitásvizsgálat nem felel meg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú melléklet 8.39. pontja szerinti „kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat” fogalmának, ezért nem minősül e pont szerint adómentes bevételnek.

A kifizetett összeg munkabérként adózik, de kezelhető csekély értékű ajándékként is évi egy alkalommal, ha a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg a szolgáltatás értéke [Szja tv. 70. § (6) bekezdés és (9) bekezdés a) pontjai].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs