hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Covid-19: az antitestvizsgálatra juttatott összeg nem adómentes

  • adozona.hu

Ha a munkáltató szeretné antitestméréssel felmérni munkavállalói védettségét, milyen adózással teheti ezt meg, lehet adómentes, vagy bérként adózik? Az Adózóna olvasójának felvetésére Lepsényi Mária adószakértő válaszolt, a NAV és az EMMI álláspontját is megkérdezve.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 59. § (1) bekezdése szerint a járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat célja a fertőző megbetegedések korai felismerése, azok forrásainak felkutatása, valamint a fertőzés veszélyének elhárítása.

A „járványügyi érdekből végzett szűrővizsgálat” fogalma nem terjeszthető ki a SARS-CoV-2 vírussal szembeni ellenanyag-kimutatásra vonatkozó vizsgálatra, illetve a sejtes immunitásra vonatkozó vizsgálatra.

Az antitestvizsgálat egyetlen, a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. NM rendelet (a továbbiakban: R.) által meghatározott fogalomnak sem feleltethető meg, így nem minősül az R. 17. § (1) bekezdése szerinti járványügyi érdekből végzett (szeroepidemiológiai) szűrővizsgálatnak sem.

Tekintettel arra, hogy a Covid-ellenanyagvizsgálat, -immunitásvizsgálat nem felel meg a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú melléklet 8.39. pontja szerinti „kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat” fogalmának, ezért nem minősül e pont szerint adómentes bevételnek.

A kifizetett összeg munkabérként adózik, de kezelhető csekély értékű ajándékként is évi egy alkalommal, ha a minimálbér 10 százalékát nem haladja meg a szolgáltatás értéke [Szja tv. 70. § (6) bekezdés és (9) bekezdés a) pontjai].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs