228 találat a(z) juttatás cimkére

Juttatások kölcsönzött munkavállalóknak Cikk

A kölcsönzött munkavállaló a kölcsönbeadó vállalkozással áll munkaviszonyban, de a kikölcsönzés időszakában a kölcsönvevő irányítása alatt végez többnyire ugyanolyan munkát, mint a cég saját dolgozója.

Adómentes szociális segély összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személynek milyen feltételekkel és mekkora összegű szociális segélyt adhat alkalmanként, illetve éves szinten adómentesen az egyházi jogi személy? Köszönöm.

Útlevél-hosszabbítás munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségét kérni. Egy kft. munkavállalói rendszeresen járnak külföldre céges kiküldetés miatt. A cég átvállalta az útlevél-hosszabbítás költségét. Ez jár a cégnek egyéb többletkötelezettséggel? Egyes meghatározott juttatásnak minősül? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Ennyit keresnek a NAV-nál Cikk

Csökken a létszám, nő a személyi juttatásokra fordítható keret a NAV-nál – derül ki az adóhivatal nyilvánosságra hozott költségvetési adatsoraiból.

Számvitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: közhasznú alapítványnak juttatott támogatás esetén ha az igazolás kelte 2017.12., de a juttatás időpontja 2018.01. hó, 2017. vagy 2018. évi ráfordításként kezelendő az adott támogatás? Valamint 2017. vagy 2018. évi társaságiadóalap-csökkentő tétel a juttatás 20 százaléka? köszönettel a választ.

Kft. tulajdonában levő lakás költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi jogesettel kapcsolatban kérem szíves állásfoglalását. Magyarországi székhelyű kft. – amely egy németországi vállalkozás leányvállalata – megvásárol egy budapesti, új építésű lakást. A lakás a kft. nevén van, azt a könyveiben saját tárgyi eszközként tartja nyilván. A lakásvásárlás a német anyacég utasítására történt, befektetési céllal, azonban az ingatlan hasznosítására semmilyen formában (például bérbeadás) nem kerül sor. A lakás csak és kizárólag azt a célt szolgálja, hogy amikor a német ügyvezetők havonta egyszer idejönnek Magyarországra három napra a magyar leányvállalathoz látogatóba, ne szállodában kelljen megszállniuk. A köztes időben a lakás üresen áll. 1.) A lakás vételárának áfatartalma, illetve a lakáshoz kapcsolódó közüzemi számlák áfatartalma levonható-e? (Véleményem szerint nem, mivel a lakás megléte nem kapcsolódik a cég bevételszerző tevékenységéhez, de kérem, erősítsen meg ebben.) 2.) A német ügyvezetőknek keletkezik-e adóköteles jövedelmük Magyarországon amiatt, hogy három napig a lakást használják? (Például a megspórolt szállodai szállásdíj okán.) 3.) A lakás után elszámolt költségeket (értékcsökkenés, rezsiköltségek, javítási költségek, közös költség stb.) lehet-e érvényesíteni a társasági adó alapjában, vagy ezeket egytől egyig adóalapot növelő tételként kell figyelembe venni? Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett szíveskedjen a feltett kérdésekre egyértelmű, konkrét válaszokat adni. Köszönöm!

28 órás munkahét! Csak kiharcolta a legnagyobb német szakszervezet Cikk

Több hétig tartó sztrájksorozatával elérte a legnagyobb német szakszervezet a 28 órás munkahét intézményének bevezetését a fém-, és elektronikai iparban.

Ingyen krumpli, ingyen ebéd: mikor, kinek kell adót fizetni? Cikk

Az ingyenesen osztogatók jó, ha tudják, hogy a különféle akciókban történő juttatások után nem mindig, de előfordulhat, hogy adókötelezettség keletkezik. Összeírtuk a szabályokat.

Csökkentik a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat az osztrákok Cikk

Döntött az osztrák kormány pénteken arról, hogy csökkenti az országban dolgozók, illetve legálisan tartózkodók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatásokat.

Egyesület tagdíjra tekintettel nyújtott szolgáltatásának adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell értelmezni a NAV 13-as tájékoztató füzetében szereplő alábbi fordulatot: "Bevételnek nem minősülő szolgáltatás Az a szolgáltatás, amelyet a vállalkozási tevékenységet nem folytató egyesület, köztestület a magánszemély által fizetett tagdíjára, hozzájárulására, felajánlására tekintettel – az egyesület, köztestület alapszabálya alapján, a cél szerinti tevékenységével összefüggésben, a rendeltetésszerű joggyakorlás keretében – nyújt, nem minősül bevételnek az abban részesülő magánszemélynél." Ezt úgy kell érteni, hogy amennyiben az adott egyesület folytat vállalkozási tevékenységet, akkor a magánszemélyként kapott szolgáltatások után a magánszemélyeknek vagy a kifizetőnek adókötelezettsége keletkezik minden esetben. Az adott egyesület egy sportegyesület, a tagok kapnak különféle szolgáltatásokat: például belépőjegyek, terembérlet, nevezési díjak stb. alapcél szerinti szolgáltatásokat, hiszen erre hozták létre a sportegyesületet. Köszönettel!

Céges rendezvényeken adott juttatás adója és áfája Cikk

A céges eseményeken, rendezvényeken, üzleti partnereknek, illetve a saját dolgozóknak juttatott étel és ital milyen kiadásnak számít, mennyi közterhet kell fizetni utánuk, levonható-e az áfa? Olvasói kérdésekre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Járóbeteg-ellátás részletesebben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Járóbeteg ellátással kapcsolatos kérdésem kibővítve: egyik cégem járóbeteg ellátást biztosít néhány személynek (zömük munkaviszonyban áll és a személyesen közreműködő tagnak) 50 ezer forint, 100 ezer forint és 250 ezer forint kategóriákban. A szolgáltatást egy magánkórház biztosítja, a magánkórház előre kiszámlázta a szolgáltatását. Azt szeretném megtudni, hogy – mivel előző válaszból már tudom, hogy e tevékenység nem adómentes – a cégnek vagy a magánszemélyeknek kell adózniuk e szolgáltatás igénybe vétele esetén, s milyen mértékű ez után az adó? Válaszát előre is köszönöm!

Százezer forint készpénzjuttatás fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk év elején úgy döntött, hogy decemberben fog a munkavállalóinak adómentes készpénzjuttatást fizetni. Kérdésem arra irányul, hogy amennyiben valakinek év közben megszűnt a jogviszonya pl. 2017. 09. 30-án, annak a munkaviszony megszűnése után, de a nálunk eltöltött munkaviszonyra tekintettel adhatunk-e béren kívüli juttatásként készpénzjuttatást 34,22%-os adóteherrel, vagy csak munkaviszonyos jövedelemként tudjuk neki utalni az összeget? Számomra nem teljesen egyértelmű az Szja tv. ide vonatkozó része. Válaszát előre is köszönöm.

Tanulószerződéssel foglalkoztatott részére adott kötelező juttatás Kérdés

A következő ügyben kérek állásfoglalást. Tanulószerződéses tanuló részére járó kötelező juttatások közül a napi háromszori étkezés helyett a gyakorlati képzést folytató szervezet étkezési utalványt szeretne adni vagy pedig SZÉP-kártya vendéglátás alszámlára utalt összeggel szeretné ezt a kötelezettségét teljesíteni. Milyen adóteherrel adhatja a fenti juttatásokat? Besorolható-e az így adott juttatás az szja-törvény 1. melléklet 4.37. pontjában lévő adómentes juttatások körébe? Válaszát előre is köszönöm!

Járulékszabályok a munkaviszony megszűnése utáni kifizetéseknél Cikk

Gyakran előfordul, hogy volt munkavállaló számára – tehát a biztosítási jogviszony megszűnését követően – kell a munkáltatónak valamilyen juttatást vagy elmaradt bért kifizetnie. Az ezekhez kapcsolódó közterhek megállapítása és bevallása során könnyen el lehet bizonytalanodni; különösen igaz ez az egyéni járulékokra, amelyekhez ellátás is kötődik.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs