Dolgozók iskolában: szja-vonzatok

  • Lepsényi Mária adószakértő

A jelenleg hatályos szabályok eltérően rendelkeznek az iskolarendszerű és az iskolarendszeren kívüli képzés adókötelezettségéről: az iskolarendszerű képzés esetében a juttatás 2019-től – munkavállalóknál – bérjövedelemként vált adókötelessé, míg az iskolarendszeren kívüli képzés költségeinek átvállalása révén a törvényben meghatározott feltételek fennállásakor nem keletkezik a jövedelem megállapításánál figyelembe veendő bevétel. 2019 előtt a munkáltatónak kellett a közterheket megfizetnie a képzéssel kapcsolatos kiadások után.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint az a képzés minősül iskolarendszerű képzésnek, amelynek résztvevői a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban állnak. Ilyennek számít az a külföldi képzés is, amely államilag elismert oktatási célú intézményben folytatott teljes idejű, alapfokú, középfokú vagy érettségi végzettséget adó képzés, vagy államilag elismert felsőoktatási intézményben folyó, felsőfokú végzettséget adó képzés [Szja tv. 3. § 87. pont].

A fogalom második mondata – a hallgatói jogviszonytól függetlenül – iskolarendszerű képzésnek minősíti az államilag elismert oktatási célú intézményben folytatott teljes idejű, alapfokú, középfokú vagy érettségi végzettséget adó képzéseket, illetve az államilag elismert felsőoktatási intézményben folyó, felsőfokú végzettséget adó képzéseket is.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Munkásszállás, albérleti támogatás, üzleti utazás szállásdíjának adózása", illetve "Ezt kell tudni 2020-ban a SZÉP-kártyás juttatásról" című írását is!

Külföldi iskolarendszerű képzésként a különböző, vezetőknek szánt MBA képzések merülnek fel mint a munkáltató által juttatott, finanszírozott képzések.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen szja-szabályok irányadók az iskolarendszerű képzések juttatásával kapcsolatos adókötelezettségre, valamint, hogy milyen költségeket téríthet meg a munkáltató és milyen feltételekkel!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close