hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Várandós uniós munkavállaló – ilyen ellátásokra jogosult Magyarországon

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ma már nem ritka, leginkább multinacionális vállalatoknál, hogy külföldi, elsősorban EU-s országból érkező munkaerőt foglalkoztatnak. Függetlenül attól, hogy a munkavállaló több éven keresztül szándékozik-e Magyarországon maradni vagy sem, könnyen előfordulhat, hogy várandós lesz, és gyermekét hazánkban hozza világra, itteni munkaviszonyából megy el szülési szabadságra, itt él a családjával, és itt igényli az ellátásokat. Cikkünkben azt nézzük meg, hogy egy külföldi, EU-s munkavállalónak milyen juttatásokra nyílik lehetősége ilyen helyzetben.

Az ellátások közül az első jellemzően a csecsemőgondozási díj, amely legkésőbb a gyermek születésétől vehető igénybe, és 168 napig jár. A csed igénybevételéhez a következő alapfeltételek megléte szükséges: csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke

♦ a biztosítás tartama alatt, vagy
♦ a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik, vagy
♦ a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.

Jól látható tehát, hogy egyrészről nem feltétele a csecsemőgondozási díj igénybevételének a magyar állampolgárság vagy a magyarországi állandó lakcím, hanem a kérelmező biztosítotti jogviszonyának függvénye, hogy kaphat-e ellátást. A két fő feltétel közül az egyik az, hogy meglegyen a gyermek születése előtti 2 évben a legalább 365 biztosítotti nap. Amennyiben az EU-s munkavállaló már legalább ennyi ideje Magyarországon dolgozik akár munkaviszonyban, akár vállalkozóként, akkor ezek automatikusan beszámítódnak a 365 napba. Ha külföldön, valamelyik EU-s országban dolgozott előtte, de még 2 éven belül, akkor az ottani biztosítotti napjai is beleszámítanak a szükséges 365 napba.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja ki számít biztosítottnak, és mikor jogosult a külföldi jogviszonnyal rendelkező kismama csedre, gyedre, és mik a jogosultság feltételei!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close