11 találat a(z) jogi személy cimkére

Osztalékfizetés devizában Kérdés

Ezt érdemes tudni a jogi személyek és egyéb szervezetek adóügyi illetőségéről Cikk

A cikk e gyakran használt kifejezés tartalmát és jelentőségét vázolja, különös tekintettel arra, ha az illetőséget az üzletvezetés helye alapján kell meghatározni.

Alanyi mentes Lakásszövetkezet - tao, áfa Kérdés

Költségelszámolás Kérdés

NAV kötelező adatszolgáltatás Kérdés

Az ügyvezetés jogköre, testületek működése veszélyhelyzet idején Cikk

Fontos, hogy a veszélyhelyzet idején a jogi személy döntésképes maradjon, abban az esetben is, ha a döntéshozó szerv döntéshozatalára nem kerül sor vagy arra, nincs lehetőség. Továbbá fontos az is, hogy a jogi személy ügyvezetése és más testületei is működőképesek maradjanak. A következőkben ennek szabályait foglaljuk össze.

Jogi személyek döntéshozatala veszélyhelyzet idején Cikk

A tavaszi időszakban sok társaságnál időszerű a jogi személyek, társaságok legfőbb testületének a (például taggyűlés, közgyűlés) összehívása. A 2020. április 10-én kiadott 102/2020. kormányrendelet erre kínál alternatívákat a veszélyhelyzet miatti akadályoztatottság esetén.

Egyesület szervezeti egysége jogi személyiségének megszűnése Kérdés

Az egyesület a jogi személyiséggel felruházott szervezeti egységétől az egyesület alapszabályában megvonja a jogi személy státuszt. A szervezeti egység ingatlannal rendelkezik. Az ingatlan tulajdonjoga átszáll az "anya" egyesületre. Terheli-e az ügyletet adó-, illeték- vagy bármilyen más fizetési kötelezettség? A tulajdoni lapon az egyesület jogi személlyé nyilvánított szervezeti egysége van feljegyezve tulajdonosként. Az alapszabályban az új Ptk. szerint jogi személlyé van nyilvánítva a szervezeti egység. Egy alapszabály-módosítással tervezi megvonni az egyesület a jogi személlyé nyilvánítást.

Jogi személy tulajdonosnak térítés nélkül juttatott részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik magánszemély tulajdonosától visszavásárolt részesedést. Ezt aztán a többi tulajdonos térítés nélkül, részesedésük arányában megkapta. A magánszemély tulajdonosok adó- és járulékkötelezettsége bevallásra és befizetésre került. A jogi személy tulajdonos a kapott részesedést pénzügyi bevételként elszámolta. Kérdésem, hogy a jogi személy tulajdonos ezt a bevételt a 1829-es bevallásban adóalap-csökkentő tételként figyelembe veheti-e? Segítséget előre is köszönöm!

Osztalék, osztalékelőleg a bt.-től a szövetkezetig, a Ptk.-tól az szja-ig Cikk

Sok kérdés vetődik fel a különböző formában működő jogi személyek által juttatható osztalék, osztalékelőleg szabályait illetően. Ennek oka, hogy a különböző jogszabályok nem egyformán rendelkeznek e kérdésekről. A cikk körül járja a vonatkozó szabályozást, megkísérelve végrehajtható magyarázat levezetését.

Közművelődési kerekasztal, mint jogi személy Kérdés

Tisztelt Szakértő! A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83. § (1)-(11) bekezdése alapján a kerekasztal jogosítványa: – véleményt nyilváníthat, és javaslatot tehet a település közművelődési tevékenységével kapcsolatos valamennyi kérdésben, – az önkormányzat által közművelődési célra biztosított pénzügyi támogatás felhasználását és a vagyoni eszközök célszerű használatát a vonatkozó döntések, illetve az éves önkormányzati költségvetési tervezet és a zárszámadás alapján figyelemmel kíséri, véleményezi. Egyesületünk megalakította a kerekasztalt. A kérdésem az lenne, hogy hol működik ilyen kerekasztal, illetve kérem, szíveskedjenek tájékoztatni az egyesületeket arról, hogy van ilyen jogi lehetőség is, mivel nagyon sok helyen semmilyen kommunikáció nincs a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek között. Nálunk a jegyző közel egyéves huzavona alapján fogadta el a kerekasztal működését! Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs