10 találat a(z) jogi személy cimkére

Ezt érdemes tudni a jogi személyek és egyéb szervezetek adóügyi illetőségéről Cikk

A cikk e gyakran használt kifejezés tartalmát és jelentőségét vázolja, különös tekintettel arra, ha az illetőséget az üzletvezetés helye alapján kell meghatározni.

Alanyi mentes Lakásszövetkezet - tao, áfa Kérdés

Költségelszámolás Kérdés

NAV kötelező adatszolgáltatás Kérdés

Az ügyvezetés jogköre, testületek működése veszélyhelyzet idején Cikk

Fontos, hogy a veszélyhelyzet idején a jogi személy döntésképes maradjon, abban az esetben is, ha a döntéshozó szerv döntéshozatalára nem kerül sor vagy arra, nincs lehetőség. Továbbá fontos az is, hogy a jogi személy ügyvezetése és más testületei is működőképesek maradjanak. A következőkben ennek szabályait foglaljuk össze.

Jogi személyek döntéshozatala veszélyhelyzet idején Cikk

A tavaszi időszakban sok társaságnál időszerű a jogi személyek, társaságok legfőbb testületének a (például taggyűlés, közgyűlés) összehívása. A 2020. április 10-én kiadott 102/2020. kormányrendelet erre kínál alternatívákat a veszélyhelyzet miatti akadályoztatottság esetén.

Egyesület szervezeti egysége jogi személyiségének megszűnése Kérdés

Az egyesület a jogi személyiséggel felruházott szervezeti egységétől az egyesület alapszabályában megvonja a jogi személy státuszt. A szervezeti egység ingatlannal rendelkezik. Az ingatlan tulajdonjoga átszáll az "anya" egyesületre. Terheli-e az ügyletet adó-, illeték- vagy bármilyen más fizetési kötelezettség? A tulajdoni lapon az egyesület jogi személlyé nyilvánított szervezeti egysége van feljegyezve tulajdonosként. Az alapszabályban az új Ptk. szerint jogi személlyé van nyilvánítva a szervezeti egység. Egy alapszabály-módosítással tervezi megvonni az egyesület a jogi személlyé nyilvánítást.

Jogi személy tulajdonosnak térítés nélkül juttatott részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik magánszemély tulajdonosától visszavásárolt részesedést. Ezt aztán a többi tulajdonos térítés nélkül, részesedésük arányában megkapta. A magánszemély tulajdonosok adó- és járulékkötelezettsége bevallásra és befizetésre került. A jogi személy tulajdonos a kapott részesedést pénzügyi bevételként elszámolta. Kérdésem, hogy a jogi személy tulajdonos ezt a bevételt a 1829-es bevallásban adóalap-csökkentő tételként figyelembe veheti-e? Segítséget előre is köszönöm!

Osztalék, osztalékelőleg a bt.-től a szövetkezetig, a Ptk.-tól az szja-ig Cikk

Sok kérdés vetődik fel a különböző formában működő jogi személyek által juttatható osztalék, osztalékelőleg szabályait illetően. Ennek oka, hogy a különböző jogszabályok nem egyformán rendelkeznek e kérdésekről. A cikk körül járja a vonatkozó szabályozást, megkísérelve végrehajtható magyarázat levezetését.

Közművelődési kerekasztal, mint jogi személy Kérdés

Tisztelt Szakértő! A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83. § (1)-(11) bekezdése alapján a kerekasztal jogosítványa: – véleményt nyilváníthat, és javaslatot tehet a település közművelődési tevékenységével kapcsolatos valamennyi kérdésben, – az önkormányzat által közművelődési célra biztosított pénzügyi támogatás felhasználását és a vagyoni eszközök célszerű használatát a vonatkozó döntések, illetve az éves önkormányzati költségvetési tervezet és a zárszámadás alapján figyelemmel kíséri, véleményezi. Egyesületünk megalakította a kerekasztalt. A kérdésem az lenne, hogy hol működik ilyen kerekasztal, illetve kérem, szíveskedjenek tájékoztatni az egyesületeket arról, hogy van ilyen jogi lehetőség is, mivel nagyon sok helyen semmilyen kommunikáció nincs a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek között. Nálunk a jegyző közel egyéves huzavona alapján fogadta el a kerekasztal működését! Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs