hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt érdemes tudni a jogi személyek és egyéb szervezetek adóügyi illetőségéről

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A cikk e gyakran használt kifejezés tartalmát és jelentőségét vázolja, különös tekintettel arra, ha az illetőséget az üzletvezetés helye alapján kell meghatározni.

Adóügyi illetőség

Az adóügyi illetőség jelentősége abban áll, hogy a személyek – a cikkben jogi személyek – a jövedelmük után hol, mely államban kötelesek adózni. Az adótörvények és a nemzetközi egyezmények – különösen a kettős adóztatás elkerülésére, illetve az adóelkerülés megakadályozására kötött egyezmények – rendelkeznek a magánszemélyek és az egyéb személyek illetőségének helyéről. A jog megkülönbözetet belföldi és külföldi illetőséget. A belföldi illetőség azt az államot jelenti, ahol a személy valamennyi jövedelme után – akár belföldön akár külföldön érte el – adózni köteles. A külföldi illetőséggel rendelkező személy egy adott államban – ahol nem rendelkezik belföldi illetőséggel – csak az ott keletkezett jövedelme után és/vagy az ott lévő vagyontárgyak alapján adóköteles.

Illetőség a magyar jog szerint

A magyar jog szerint egy magánszemélynek nem minősülő személy ott belföldi illetőségű, ahol belföldi személynek minősül vagy – ha egyezmény eltérően nem rendelkezik – ahol ugyan külföldi személynek minősül, de az üzletvezetési helye belföld [a társasági adóról és az osztalékadóról 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 2.§].

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

Belföldi személynek – nem magánszemélyek esetében – a belföldi jogszabály alapján létrejött jogi személy, személyi egyesülés, egyéb szervezet tekintendő (Tao. tv. 4. § 7. pont).

A magyar jog szerint az üzletvezetés helye az a hely, ahol az ügyvezetés az irányításra berendezkedett (Tao. tv. 4. § 35. pont). Ezt pedig az OECD Modellegyezményhez fűzött magyarázat (Kommentár) és Magyarországnak a Kommentárhoz fűzött kiegészítése alapján úgy kell értelmezni, hogy az a hely a tényleges üzletvezetés helye, ahol az adóalany, mint egész, működése szempontjából meghatározó vezetői és üzleti döntéseket érdemben meghozzák. A magyar kiegészítés szerint – amely azt jelenti, hogy Magyarország így alkalmazza az egyezményeket – ez az a hely, ahol a vezérigazgató és az ügyvezetés tagjai a tevékenységüket végzik.

Ha a nemeztközi egyezmény a magyar jogtól eltérően rendelkezik, akkor a nemzetközi egyezmény szerint kell eljárni.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mit jelent a jogi illetőség a nemzetközi egyezmények szerint, mi az üzletvezetés helye alapján a belföldi illetőségű adózó nyilvántartási és társasági adó kötelezettsége, illetve mi az üzletvehetés helye alapján külföldi illetőségűvé váló belföldi jogi személy kötelezettsége!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Dolgozó gyermekeinek adott ajándékutalvány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs