174 találat a(z) jegyzett tőke cimkére

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy zrt. kft.-vé szeretne átalakulni úgy, hogy él a vagyonfelértékelés lehetőségével. A társaság belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül. A társaság jegyzett tőkéje 100 M forint. A zrt.-nek két magánszemély tagja 50-50 százalék részesedéssel rendelkezik a zrt.-ben. A vagyonmérleg tervezett időpontja 2019.12.31., a végleges vagyonmérleg fordulópontja pedig 2020.06.30-ára tervezett. 1. Amennyiben az egyik magánszemély tulajdonos 20 százalék részesedését eladja a másik tagnak, 30 százalékát pedig egy harmadik magánszemély vagy társaság veszi meg 2020-ban, a végzés bejegyzése előtt, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság, avagy kell-e hogy a 2019.12.31-én fenálló tulajdoni struktúra fennálljon? Az átalakulásról szóló első döntés tartalmazza a részvényértékesítési szándékot, és ezen a napon meg is kötik a részvényre vonatkozó adásvételi szerződést . 2. Amennyiben a jegyzett tőkét le szeretnék csökkenteni pénzkivonással járó leszállítással (tényleges pénzkivonás nem lesz, hanem kompenzálásra lesz felhasználva a taggal szembeni követelésre) a 30-70 százalékos tulajdonosok az átalakulás során 3 M forintra, azt megtehetik-e, és ha igen, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság? (Ez a pénzkivonással járó ügylet bele számít-e a 10 százalékos korlátba ?) Válaszukat előre is köszönjük!

Fejlesztési tartalék tőkeleszállításkor Kérdés

Egy kft. 30 milliós jegyzett tőkéjét 3 millióra lecsökkenti, felhasználható eredménytartalékon 34 millió, a lekötött tartalékon szintén fejlesztési célra képzett 34 millió található saját tőke részeként. A kérdés arra irányul, hogy mi lesz ennek a fejlesztési tartaléknak a sorsa. Ezt is arányosítani kell-e a tőke leszállításakor (ennek az előírása törvényi előírás miatt történt)? (Vagyis ha ezt is arányosítom, lecsökkentem, akkor a még meg nem fizetett társasági adót is be kell fizetni, az oszalékadón kívül?) Köszönöm!

Kedvezményzett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiválás esetén, ha eredetileg 3 millió forint jegyzett tőkével egy kft.-ben 50-50 százalékban van két tulajdonos, melynek a megosztandó vagyona 200 millió forint, és a kiválás után egyik tulajdonos marad 3 millió forint jegyzett tőkével és 150 millió forint vagyonnal, plusz a kiváló (új) cégbe a másik tulajdonos kerül 3 millió forint jegyzett tőkével és 50 millió forint vagyonnal (ez egy ingatlan) – ezt a kiváló tulajdonos elfogadja egyéb pénzbeli ellentételezés nélkül –, az lehet-e kedvezményezett átalakulás az illetékmentességi szempontok szerint? Szja-fizetési kötelezettség keletkezik-e a kiválás kapcsán?

Kft. végelszámolása – jegyzett, de be nem fizetett tőke mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves a következő kérdés megválaszolásával a segítségemre lenni: Kft. az egyszerűsített végelszámolás mellett döntött. Lehetséges-e a végelszámolás választása abban az esetben, ha a kft.-nek van még jegyzett, de be nem fizetett tőke nyilvántartva? A segítséget nagyon köszönöm.

Üzletrész-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági kft. valamikor az egyik tagtól 50 százalékos (4070 eFt értékű üzletrészt 2030e forintot) névértéken visszavásárolta az üzletrészét. Most egy másik tag 4070 eFt-ért kivásárolja a kft.-ből a 2030 eFt névérértéken nyíllvántartott üzletrészt. A könyvelésben hogyan kell lerendezni, hogyan kell szerepeltetni az üzletrész-csökkenést, vagy csak simán 2030 eFt-on tartom nyílván? De ez hogyan befolyásolja a jegyzett tőkét, ami szerintem a tulajdonosok üzletrészének az összege. Kérem, kontírozva szíveskedjék leírni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Huéber Józsefné

Tőkeemelés egyéb módjai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Adózóna 2019.03.21-ei cikkében leírtakkal kapcsolatban kérdezném: a tőkeemelés egyéb módjai között olyan lehetőség is szerepel, hogy a korábbi évek pozitív eredménytartalékából emel a társaság jegyzett tőkét? Ha igen, akkor ennek milyen következményei vannak a jövőre nézve? https://adozona.hu/tarsasagi_jog/Hasznos_tudnivalok_a_kft_tokeemelesenek_sza_AZBFNG Köszönettel! Szilágyi Ferenc

Apport selejtezése: mi történik a jegyzett tőkével? Cikk

Kft. magánszemély tagjai 2017-ben jegyzett tőke emelése gyanánt tárgyi eszközöket apportáltak. Ezek az eszközök tönkrementek, javíthatatlanok, le szeretnék selejtezni. A selejtezés miatt csökken-e a jegyzett tőke, kell-e társasági szerződést módosítani, vagy csak ki kell vezetni a selejtezés miatt ezen eszközöket a tárgyi eszközök közül? Tartoznak-e a tagok – akik egyben ügyvezetők is – felelősséggel az apport selejtezése miatt befizetési kötelezettséggel, mivel annak értéke már nem annyi, mint az apportáláskor volt? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Saját tőke rendezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségüket. Kft. saját tőkéje nem éri el a jegyzett tőkét. Van-e valamilyen lehetőség arra, hogy a tulajdonos egy szellemi termékét bocsássa a vállalkozás rendelkezésére? Van-e lehetőség esetleg pótbefizetésre szellemi termékkel, vagy a saját tőke valamilyen módon történő helyreállítására ilyen formában? Ez a szellemi termék egy szoftver. Köszönettel.

Jegyzett tőke csökkentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jegyzett tőke leszállításának könyvelésével kapcsolatban fordulok Önökhöz. Egy 100%-ban önkormányzati tulajdonú kft. jegyzett tőkéjét a tulajdonos 20 millió forinttal leszállította. A kft. saját tőkéje pozitív 400 ezer forint, a saját tőke csak pozitív eredménytartalékot és jegyzett tőkét tartalmaz. 200-200 ezer forint értékben.A tulajdonos a tőkekivonás ellenértékeként egy épületet kap, amelynek a nettó értéke 20 millió forint, piaci értéke 70 millió forint. Milyen könyvelési tételeket könyvelünk a jegyzett tőke leszállítása kapcsán? Az ingatlanértékesítést a kft. áfássá tette.

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Szeretnék segítséget kérni egy evás kft. egyszerűsített végelszámolással történő megszüntetésével kapcsolatban – a 2018.07.01-jei változás figyelembevételével. A cégnek nincs semmilyen külső kötelezettsége, követelése, tárgyi eszköze, az adófolyószámlája rendezett. Tulajdonosokkal zajlik a jegyzett tőke rendezése, melynek egyrésze eredménytartalékból keletkezett. Milyen zárásokat, bevallásokat kell tenni, vagyis mi a pontos menete? A végelszámolás kezdő időpontja 2019.01.01.

Eredménytartalék Kérdés

Tisztelt Adózóna! Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésben. Adott cég az eredménytartalékból felemeli a jegyzett tőkéjét 40 millióval, majd kifizeti a tulajdonosoknak a 40 milliót, és ismét 3 millió lesz a jegyzett tőke. Milyen adót kell a kapott összeg után fizetni a cégnek és a tulajdonosoknak? Köszönöm válaszukat.

Követelésapport Kérdés

X Kft. tulajdonosa Y Kft-nek. X Kft. az Y Kft.-nek adott hosszú lejáratú kölcsönét beapportálja Y Kft.-be. A követelés egy része jegyzett tőke, nagyobbik része tőketartalék lesz Y Kft.-ben. Hogyan kell ezt X Kft.-nél könyvelni? Jelenleg tehát az 1-es számlaosztályban van kimutatva az adott kölcsön. Köszönöm

A jegyzett tőke és a könyvvezetés pénznemének problémája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság az elmúlt évben a létesítő okiratában forinttól eltérő devizanemben (EUR) állapította meg a jegyzett tőkéjének összegét, mely devizanem szerint került bejegyzésre a társaság törzstőkéje. A létesítő okiratban nem került megjelölésre a könyvvezetés pénzeneme, így a könyvelés a számviteli politikában és a beszámolóban is a könyvvezetés pénznemeként a forintot jelölte meg és e szerint könyvelt. A 2018. évtől viszont a számviteli törvény módosítása rendelkezett arról, hogy a könyvvezetés pénznemének azonosnak kell lennie a cégbíróságon bejegyzett tőke pénznemével. A társaság a forintban történő könyvelés mellett maradna. Kérdés: hogyan lehet a cégbíróságon EUR-ban bejegyzett tőkét HUF-ként szerepeltetni? Létesítő okiratot kell módosítani és ismételten benyújtani már HUF összeggel a törzstőkét?

Ázsiós tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy egy zrt. esetében ázsiós tőkeemelés esetén van valamilyen előírás, hogy az emelésnél milyen arányban kell emelni a jegyzett tőkét hozzá vagy az szabadon dönthető el, csak az a fontos, hogy valamennyi jegyzett tőkeemelés is legyen?Illetve ilyen fajta tőkeemelést lehet tagi kölcsönből végrehajtani? Válaszát előre is köszönöm!

Jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy a jegyzett tőke emelése az eredménytartalékból, illetve a tag által nyújtott tagi hitelből egyaránt lehetséges. Az lenne a kérdésem, hogy a jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesítésére is van lehetőség ezekből a forrásokból? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs