hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tulajdonosi követelés elszámolása jegyzett tőke csökkentése esetén

  • adozona.hu

Egy társaságnál a jegyzett tőke jelentős összegű csökkentése esetén az eredménytartalék arányosan a tulajdonos vagyonává válik. Felmerült a kérdés, hogy a tulajdonosnak mikor és milyen módon szükséges adóznia ezen jövedelem után. Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy társaság jelentős összegű és mértékű jegyzett-tőke-csökkentést hajt végre. Az eredménytartalék azonos arányban az egyszemélyes tulajdonos vagyonává válik. A kérdés: mikor kell leadóznia a tulajdonosnak ezt a jövedelmet, amelyet nem tud és nem akar a vállalkozásból kivonni. Akkor szerzi-e a jövedelmet, amikor „nyilvántartásba " veszik a követelését a céggel szemben, vagy akkor, amikor az említett eredménytartalék-hányad ténylegesen kivonásra kerül a vállalkozásból? Képezhet-e a tulajdonos tőketartalékot belőle, és milyen módon, és ha igen, nem érinti-e hátrányosan ez őt?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kérdésből nem derül ki, hogy az egyszemélyes társaság kft. vagy részvénytársaság. Nem ismert az sem, hogy az egyedüli tulajdonos társaság vagy magánszemély. A válaszban ezért minden esetre kitérünk.

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 3:202. § (1) bekezdése szerint a kft. a törzstőkét, a 3:309. § (3) bekezdése szerint részvénytársaság az alaptőkét tőkekivonás, veszteségrendezés vagy a saját tőke más elemeinek növelése céljából szállíthatja le. A tulajdonosnak követelése akkor keletkezik, ha a törzstőke, az alaptőke leszállítása tőkekivonás célból történt. Ez esetben a tagot a törzstőke, a részvényest az alaptőke csökkenése arányában a törzstőkén, alaptőkén felüli saját tőke – lekötött tartalékkal, értékelési tartalékkal csökkentett – összege illeti meg a Ptk. 3:202. § (5) és a 3:309. § (6) bekezdése szerint.

Ha a tulajdonos nem kívánja kivonni a jövedelmet a társaságból, akkor a tőkeleszállítást a saját tőke más elemeinek – a tőketartaléknak és/vagy az eredménytartaléknak – a növelése céljából kell leszállítania.

A törzstőke, az alaptőke leszállítása miatti jegyzett-tőke-változást, illetve az ahhoz kapcsolódó, a jegyzett tőke leszállításával arányos tőketartalék-, eredménytartalék-kivonás összegét (ideértve a közbenső mérlegben szereplő, adott időszaki számított adózott eredmény összegét is), a cégjegyzékbe történő bejegyzés alapján, a bejegyzés időpontjával kell elszámolni az egyéb rövid lejáratú kötelezettségekkel szemben.

Ha a tulajdonos gazdasági társaság, és a tőkeleszállítás tőkekivonással történt, akkor pénzügyi műveletek bevételeként kell elszámolnia a bevont tartós részesedés (részvény, üzletrész, egyéb társasági részesedés) nyilvántartás szerinti (könyv szerinti) értékének és névértéke fejében átvett eszközök értékének a különbözetét (az árfolyamnyereséget), amennyiben az átvett eszközök értéke a több. A kettős könyvvitel szabályai szerint a bevételt a követelés előírásával egyidejűleg kell könyvelni. Ezen elszámolás miatt a tulajdonos nyereséget mutat ki, de ezen nyereséggel – ha a kivezetett részesedésre értékvesztést számolt el, akkor ezen értékvesztéssel csökkentett nyereséggel – a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés gy)/1. pont alapján csökkenthető az adóalap.

Ha a tulajdonos magánszemély, akkor a tőkeleszállítás miatt jövedelme vállalkozásból kivont jövedelem címen keletkezik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 68. §-a szerint. Az Szja tv. 68. § (2) bekezdése szerint a társaság vagyonából megszerzett bevételből az a rész a magánszemély jövedelme, amely meghaladja az értékpapír megszerzésére fordított értéknek a jegyzett tőke leszállításával arányos részét. Az adófizetési kötelezettség a jövedelemszerzés időpontjában keletkezik. A jövedelemszerzés időpontja pedig az Szja tv. 68. § (8) bekezdés c) pontja szerint a kifizetés, a juttatás napja, illetve, ha a kifizetés, a juttatás ugyanazon magánszemély részére több részletben történik, azt kell feltételezni, hogy a kifizető mindig a jövedelmet fizeti ki először a magánszemély számára.

Az utolsó kérdést úgy értelmezem, hogy a tulajdonos a társaságnál kívánna tőketartalékot képezni. Erre akkor van lehetősége, ha a tőkeleszállítás a saját tőke elemeinek a növelése céljából történik, vagy ha a tőkekivonás részét képező eredménytartalékon/tőketartalékon felelül is rendelkezik a társaság ezen saját tőke elemekkel. (A tőkekivonással történő tőkeleszállításkor ugyanis az eredménytartalék/tőketartalék tőkelszállítással arányos része kötelezettségként mutatandó ki.)

Lekötött tartalék a vállalkozó saját döntése alapján a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 38. § (1) bekezdése szerint a tőketartalékból (Szt. 38. § (2) bekezdés c) pont) vagy az eredménytartalékból (Szt. 38. § (3) bekezdés g) pont) lehetséges.

Jogszabály nem tiltja a saját döntés alapján képzett lekötött tartalék feloldását. Csak annyi előírást tartalmaz az Szt. 38. § (6) bekezdése, hogy a feloldást a tőketartalékkal, illetve az eredménytartalékkal szemben kell elszámolni, annak függvényében, hogy a feloldott tartalék a tőketartalékból, illetve az eredménytartalékból került lekötésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink