155 találat a(z) helyi adó cimkére

Hipa évközi bevallás Kérdés

Mit jelent? Kérdés

Magánszemély által működtetett falusi szálláshely adózása Cikk

Egy adószámos magánszemély falusi szállásadással foglalkozik. Egy szobát ad ki, a szobában két ágy van, étkezést nem biztosít. Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy kell-e neki szja-t és szochót fizetnie, és mi a hipa alapja. A kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Helyi iparűzési adó munkaerő-kölcsönzés 2024-től Kérdés

Helyiadó-számítás komplex megosztással Kérdés

Helyi adó 2024-től a munkaerőkölcsönző cégeknél Kérdés

Katás egyéni vállalkozó helyi adó Kérdés

Telephely a helyi adózásban Kérdés

Sávos (egyszerűsített) iparűzési adó bevételének fogalma Kérdés

Kihirdették az őszi adócsomagot – változások a társasági és helyi adózásban Cikk

Az Országgyűlés 2023. november 21-én elfogadta az adótörvényeket módosító törvényjavaslatot, amely november 30-án került kihirdetésre a Magyar Közlönyben. Írásunkban összefoglaljuk a társasági és helyi adózást érintő legfontosabb módosításokat.

Változások a társasági adóban és a helyi adózásban Cikk

Bővül a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségek, ráfordítások köre, módosul az ellenőrzött külföldi társaság fogalma, változnak az európai uniós engedéllyel igénybe vehető fejlesztési adókedvezmény szabályai a nemrégiben az Országgyűlés elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag társasági adózást érintő fejezetei szerint. A törvényjavaslat a helyi adózást érintő kisebb változtatásokat is tartalmaz.

Települési adókkal trükköznek az önkormányzatok Cikk

Szeptemberig 34 további település vezetett be települési adót a koronavírus hatásainak enyhítését célzó települési adókivetési tilalom 2023. január 1-jétől történt feloldásának eredményeképpen. Egyes esetekben nemcsak az adómértéket emelték, hanem a helyi építési szabályzat módosításával egyes telkek övezeti besorolását is megváltoztatták, sokszor magasabb adófizetési kötelezettséggel sújtva az ingatlan tulajdonosát – hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Barta Bettina, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédjelöltje.

A nap kérdése: iparűzési adó megállapítása szüneteltetett vállalkozásnál Cikk

Szeptember 1-jétől szünetel az egyéni vállalkozás, amely a 2022-es bevallásában 2023. évre a tételes (sávos) adó-megállapítást választotta. Hogyan kell kiszámítani az iparűzési adóját? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Óriási fennakadások vannak a helyi adók ügyintézésében, ami különösen a fővárosnak fájhat Cikk

A fővárosi ügyfelek adóügyeit eddig kezelő platform új helyre került át, de az átállás nem ment zökkenőmentesen. Akár a budapesti ügyfelek több mint tíz százalékának nem dolgozták fel a beadványát, pedig pénteken jár le egy fontos fizetési határidő – írja a hvg.hu.

Nemcsak eltörölték a földadót, de még azt is visszafizettetik, amit eddig beszedtek az önkormányzatok Cikk

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent két, a földadót is érintő jogszabály. Az egyik az a törvény, ami a helyi adókról szóló szabályozást írja át úgy, hogy helyi adót bármire kivethet egy önkormányzat, kivéve az alábbiak: a termőföld, a termőföld tulajdonjoga, valamint a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog. Ezt a szeptember elején hatályba lépő törvényt július 4-én fogadta el a parlament, a megjelenése tehát nem okozott meglepetést – írja a 444.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink