47 találat a(z) haszonélvezeti jog cimkére

Haszonélvezeti jog ellenérték fejében áfás-e? Kérdés

Tárgyi eszköz Kérdés

Lakáseladásból származó jövedelem – megszerzésre fordított összeg haszonélvezet öröklése esetén Kérdés

Illeték, haszonélvezeti jog Kérdés

Ingatlanértékesítés Kérdés

Kft. javára fenntartott haszonélvezeti jog – társasági adó, számvitel Kérdés

Cég javára fenntartott haszonélvezeti jog – illeték Kérdés

Otthonfelújítási támogatás: kérdések és válaszok Cikk

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook oldalán válaszolt az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban felmerült néhány kérdésre.

Ingatlan – szja Kérdés

Haszonélvezeti jog cégben Kérdés

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem meghatározása Kérdés

Ingatlanértékesítésből származó jövedelem folyt. Kérdés

Új lakás haszonélvezeti jog áfa Kérdés

Magánszemély új lakást vásárol a fejlesztőtől 5 százalékos áfakulccsal. Az adásvételi szerződésben ellenérték fejében haszonélvezeti jogot alapít a tulajdonában lévő kft. nevére. Milyen áfakulccsal kell számláznia az eladónak a haszonélvezeti jog ellenértékét? Ilyenkor az új lakás vételárát meg kell osztani a lakás vételárra és a haszonélvezeti jog ellenértékére. Azaz a lakás végleges vételára, a haszonélvezeti jog törvényben meghatározott értékével csökkentett összeg lesz. Így a vevővel megkötött szerződés alapján két külön számlát állítunk ki. Egyet a vevőnek a vételár haszonélvezeti jog értékével csökkentett összegéről és egyet a kft. nevére a haszonélvezeti jog ellenértékéről. Véleményünk szerint ebben az esetben a haszonélvezeti jog elválaszthatatlan az új lakás értékesítésétől, hiszen a tulajdonos (vevő) a tulajdonjogának bejegyzése, megléte esetén alapíthat haszonélvezeti jogot, azaz ez a tulajdonjogtól függő, attól elválaszthatatlan, így osztja annak sorsát, tehát ezt is 5 százalékos áfával kellene számlázni. A haszonélvezeti jogot nem az eladó (fejlesztő) értékesíti, alapítja, hanem a vevő, azaz a vevő adásvételi szerződése alapján kell az eladónak így külön számláznia, és lekövetnie a vevő által az adásvételi szerződésben kért jogügyletet. Hogyan kell kiállítanunk a számlákat és milyen áfakulccsal véleményük szerint?

Ingatlan értékesítése, szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyek ingatlant vásárolnak majd 5 hónapon belül eladják. A szerződésben az összeg fele-fele arányban szerepel a feleség tulajdonos, a férj haszonélvező. Ebben az esetben a bevallásban is fele-fele arányban kell figyelembe venni az értékesítés árát vagy a haszonélvezeti jogot a kor alapján kell megállapítani kiszámítani?

Ingatlanértékesítés vagyonértékű joggal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy lakóingatlan, amit egy házaspár 1994-ben vásárolt 50-50 százalékos tulajdonjoggal. A férj 2016 májusában elajándékozta az 50% tulajdonrészét a feleségének, úgy, hogy a haszonélvezeti joga megmaradt. Az ingatlan értéke 19 millió forint volt, az ajándékozás értéke 9,5 millió forint. 2020. februárban értékesítik az ingatlant, 37 millió forintért. Lesz-e fizetendő adó az értékesítés után? Ha igen, hogyan számoljuk ki? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kivétele kiva hatálya alatt

Szipszer Tamás

adószakértő

Üzemanyagkártya-juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close