26 találat a(z) gazdálkodó cimkére

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban Cikk

A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania – derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.

Összeírja az egyéni gazdaságokat a KSH – a válaszadás kötelező Cikk

Országszerte több mint 22 ezer egyéni gazdaság mezőgazdasági összeírását kezdte meg szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A gazdálkodók május 23-áig online, azt követően pedig – június 15-éig – összeírók segítségével személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre – közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre Cikk

Az új Közös Agrárpolitika jelentette kihívásokra reagálva átalakította és mintegy 700 fősre bővítette falugazdász-hálózatát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A falugazdászok 2024 áprilisától falugazdász tanácsadóként az eddigieknél is szélesebb körben támogatják majd a gazdálkodók munkáját – írja honlapján a NAK.

Újabb előírásoknak kell megfelelniük a gazdálkodóknak Cikk

Az Európai Parlament és Tanács az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmust követően egy újabb, az Európai Unió környezetvédelmi céljait szolgáló jogszabályt fogadott el a „Fit for 55” csomag részeként. Az új rendelet, az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz kapcsolódó egyes áruk és termékek uniós piacon történő forgalmazásáról és Unióból történő kiviteléről, valamint a 995/2010/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2023/1115 európai parlamenti és tanácsi rendelet 2023. június 29-én lépett hatályba, és 2024. december 30-ától alkalmazandó – írja hírlevelében az EY.

Hogyan kell áfát tervezni? Mutatjuk Cikk

A pénzügyi tervezést végzők számára komoly kihívás, és megfontolást igényel, hogy hogyan szintetizálják a rengeteg adatot és készítsenek belőlük áfatervet. Az áfa megfelelő tervezése azért nélkülözhetetlen, mert komoly pénzeszközlekötést tud generálni, azaz igen nagy hatást gyakorol a likviditásra. A likviditás pedig azért fontos, mert a vállalkozás fizetőképességét ez a mutatószám határozza meg, és az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy kifizetésre már nem marad elegendő fedezet.

Magánszektorba irányul a mintegy 310 milliárd forintnyi erdőgazdálkodási támogatás döntő többsége Cikk

A magán erdőgazdálkodás kulcsszerepet játszik az erdők kezelésében, az ország faanyaggal történő ellátásának stratégiai munkájában, a vidék népességmegtartó erejének növelésében – mondta Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók pénteki rendezvényén, Veszprémben az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint, közölte az MTI.

Agrárminiszter: újabb pénzügyi segítséget kapnak a gazdálkodók Cikk

A háború okozta ukrán gabonaválság kezelése érdekében újabb kamattámogatási programról döntött a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter pénteken a közösségi oldalán. A miniszter kiemelte, hogy az intézkedés hozzájárul a termelés zavartalan folytatásához és az élelmiszerellátás biztosításához – közölte az MTI.

Videósorozatot indít a NAK a gazdáknak az új Közös Agrárpolitikáról Cikk

Közel 20 részes videósorozatot indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az új Közös Agrárpolitikáról (KAP). A néhány perces rövidfilmekben a gazdák és az érdeklődők megismerhetik a KAP történetét, finanszírozását, a közvetlen támogatások rendszerét a zöld felépítménnyel, közte az agro-ökológiai programmal, de tájékozódhatnak a fiatal gazdák támogatásáról, a termeléshez kötött támogatásokról, illetve a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési forrás részleteiről is – írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Több támogatáshoz juthatnak a gazdák, erre érdemes figyelniük Cikk

A 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az AGROmashEXPo és Agrárgép Show-GOSZ szántóföldi szakmai napján.

Ma éjfélig még átadhatja! – VPAKG/ÖKO normál kötelezettségátadási kérelem Cikk

A VPAKG/ÖKO támogatások esetében a 2023. évre vonatkozóan a normál kötelezettségátadási kérelmet – jelen kiírás szerint – 2023. január 15-ig kell benyújtani. Tekintettel arra, hogy a határnap munkaszüneti napra esik, így az azt követő munkanap éjfélig, azaz 2023. 01.16. hétfő éjfélig kell elektronikus úton benyújtani a Kincstár felé az átvevőnek, mely kérelmet az átadónak is jóvá kell hagynia ügyfélkapun keresztül, kivéve, ha az átadó elhunyt, vagy ha az átadó megszűnt gazdálkodó szervezet – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Benyújtható a tenyésznyúl tenyésztésbe állításának támogatása iránti kérelem Cikk

Főszabály szerint egy tenyésznyúl után csak a tenyésztésbe állítást követő első támogatási kérelem benyújtási időszakban és csak egy alkalommal igényelhető támogatás. Az állattartó a támogatási kérelmet a tárgyév január 1-je és január 31-e között, valamint július 1-je és július 31-e között postai úton nyújthatja be a Magyar Államkincstárhoz – tette közzé a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Mezőgazdasági termelők figyelem: közelgő határidők! Cikk

Fontos információ a gazdálkodók részére, hogy a Magyar Államkincstár (Kincstár) 2022. július 31-éig határozatban értesíti a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben (MKR) tag mezőgazdasági termelőt a kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségének összegéről. Felhívják a termelők figyelmét, hogy amennyiben valamilyen oknál fogva a termelő nem kapja meg határidőben ezen határozatot, érdeklődjön a Kincstárnál. Az idei egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák figyelembevételével megállapított kárenyhítési hozzájárulásnak szeptember 15-éig kell megérkeznie a Kincstár számlájára – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Március végéig fizetik ki a gazdáknak a teljes támogatási összegeket Cikk

Jó ütemben halad a hazai termelők számára legfontosabb támogatási jogcímek kifizetése – közölte a tárca pénteki közleményében Nagy István agrárminiszter.

EU Közös Agrárpolitika: megszületett a megállapodás a reformról Cikk

Megszületett a megállapodás a KAP reformról Luxemburgban, Magyarország vezetésével óriási erőfeszítések árán sikerült megvédeni a kisgazdaságok érdekeit – ismerteti az Agrárminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Már elérhetők az ültetvénytelepítésre kiírt pályázatok Cikk

Május 24-e óta benyújthatók a Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatási kérelmek. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 15 milliárd forint – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Eb-jegyértékesítés – Németország áfa

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Közösségen belüli beszerzés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink