11 találat a(z) gazdálkodó cimkére

Május 17-éig nyújthatják be a gazdák az egységes támogatási kérelmeket Cikk

Az egységes kérelmek elektronikus rögzítésére 2021. május 17-éig van lehetőség – hívja fel az érintettek figyelmét az Agrárminisztérium. Május elejére 1,6 millió hektár után közel 100 ezer termelő adta be az egységes kérelmét.

Megnyílt a legkisebb gazdálkodókat segítő vidékfejlesztési pályázat Cikk

Az Agrárminisztérium (AM) a legkisebb mezőgazdasági termelők számára, tevékenységük támogatása és lehetőségeik bővítése érdekében a Vidékfejlesztési programban 15 000 eurónak megfelelő forintnyi, 5 évre nyújtott, egyösszegű átalány támogatást biztosít termelő tevékenységük fejlesztésére – közölte az AM szerdán az MTI-vel.

Erdő többlethasználati megállapodás Kérdés

A beszámoló közzététele, a mulasztás következményei I. Cikk

A társasági adóalanyok közül kinek, mikor, hogyan kell a beszámoló nyilvánosságát biztosítani? Melyek a következményei e feladatok elmulasztásának? Cikkünkben a vállalkozókra vonatkozó kötelezettségeket ismertetjük.

Veszély a földeken: munkavédelmi tájékoztató kampány indul gazdáknak Cikk

Országos munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdaságban előforduló halásos kimenetelű munkabalesetek megelőzése érdekében, a fórum következő állomása április 26-án, Szekszárdon lesz – közölte a NAK.

Támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk különböző tréningek megtartását végzi egyedi megrendelés alapján. Az egyik ügyfelünkkel kötöttünk egy hosszútávú szerződést oly módon, hogy az első két hónapban tréningeket még nem tartunk, de rendszeresen jelen vagyunk telephelyeiken, a mindennapjaikban, a partnercég szavaival élve ez a beilleszkedés időszaka. Ez időszak alatt semmiféle szolgáltatás nem nyújtottunk. Partnerünk erre az időszakra úgynevezett "támogatásként" egy külön szerződésben rögzített összeget részünkre kiutalt. A kiutalással egy időben jelezte felénk, hogy nyilatkoznunk kell a vállalkozási tevékenységünkkel kapcsolatban, majd a társaságiadó-bevallással egy időben szintén nyilatkoznunk kellene. Ilyen nyilatkozatokkal, bevallom, én csak az alapítványok, egyesületek támogatása kapcsán találkoztam. Abban kérném segítő válaszukat, hogy két gazdálkodó szervezet között jogszerű-e ilyen támogatási szerződés létrejötte, és utalhat-e egyik gazdálkodó a másiknak támogatás címen bármekkora összeget, és ha igen, akkor annak az elszámolási módja ugyanaz, mint az egyéb szervezeteknek nyújtott támogatás elszámolása? Köszönettel: Dobosi Pálné

Támogatott szaktanácsadásban részesülhetnek a gazdálkodók Cikk

Ismét pályázhatnak a gazdálkodók támogatott szaktanácsadásra, már ez év őszén – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Meghosszabbított határidő gazdálkodóknak Cikk

A gazdálkodók kötelezettségvállalása szempontjából fontos módosítást hajtott végre a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodást segítő, illetve ökológiai gazdálkodásra történő áttérést és fenntartást támogató pályázataiban.

Fontos változás a családi gazdaságok bevételeinek felosztásánál! Cikk

Ki lehet a családi gazdaságok tagja, kik vehetők számításba a bevételek és a kiadások felosztásánál? Tavaly januártól változott egy fontos szabály, amit már a 2015. évről szóló bevallásoknál is szem előtt kell tartani.

Fiatal gazda támogatása Kérdés

A fiatal gazdálkodóknak induló támogatásra (MVH ) több ügyfelem sikeresen pályázott. A pályázat során kb. 10 millió forint összeget lehetett nyerni, melyet gazdaság létrehozásához kellett felhasználni egyéni vállalkozóként. A pályázati pénzt több éven keresztül állítottuk be az szja-bevallásban bevételek közé, annak megfelelően, hogy milyen ütemben történt a megvalósítás. A eset: van olyan ügyfél, aki a pályázati pént nem használta fel teljes mértékben, például a 10 millióból csak 2 milliót költött el a tényleges tevékenységre. A megvalósítási idő lejárt. Az MVH kötelezte a teljes pályázati pénz visszafizetésére (10 millió), eközben az egyéni vállalkozást megszüntette, s most munkabérletiltás van folyamatban (ez mind 2014-es esemény). Ez esetben hogyan, mi alapján kell önellenőrizni az szja-bevallást? Egyéni vállalkozóként keletkezett 10 millió forint visszafizetési kötelezettség, ezt a munkabérből tiltják le körülbelül 20 éven át... B eset: A teljes támogatási összeg felhasználásra került, elhatárolt támogatási összeg nem szerepel az egyéni vállalkozó könyvelésében. De az MVH felé nem történt meg a korrekt elszámolás, ezért az MVH jogerősen kötelezte az ügyfelet a teljes összeg visszafizetésére. Az egyéni vállalkozás szintén megszüntetésre került. Ebben az esetben, hogyan alakulnak az szja-bevallások? Önellenőrizni kell?

Megoldás az őstermelői adóváltozásokra Cikk

Az őstermelőknek mégsem kell aggódniuk a jövő évi adózási szabályok miatt, megoldás körvonalazódik a gazdálkodói kört hátrányosan befolyásoló változások kezelésére - erről Herbály Imre, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke a testület hétfői, budapesti ülésén beszélt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ebtenyésztés őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close