hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hogyan kell áfát tervezni? Mutatjuk

  • Gyüre Ferenc adótanácsadó

A pénzügyi tervezést végzők számára komoly kihívás, és megfontolást igényel, hogy hogyan szintetizálják a rengeteg adatot és készítsenek belőlük áfatervet. Az áfa megfelelő tervezése azért nélkülözhetetlen, mert komoly pénzeszközlekötést tud generálni, azaz igen nagy hatást gyakorol a likviditásra. A likviditás pedig azért fontos, mert a vállalkozás fizetőképességét ez a mutatószám határozza meg, és az is könnyen előfordulhat, hogy egy-egy kifizetésre már nem marad elegendő fedezet.

Az áfatervezésnél figyelembe kell venni, hogy a gazdálkodónak milyen tevékenységei vannak áfa szempontjából. Azaz meg kell határozni, hogy mely tevékenységek minősülnek adóköteles bevételszerző tevékenységnek és melyek nem. Ennek az a szerepe, hogy a gazdálkodó definiálja: a teljes tevékenysége a bázis időszakban hány százalékban teljesíti a levonhatóság feltételét.

Meg kell továbbá határozni, hogy milyen beszerzési igények társulnak a fenti bevételekhez. Könnyen előfordulhat, hogy ugyan nem sok bevétel esik az adómentes bevételszerző tevékenységre, viszont rendkívül anyag- vagy eszközigényes a terület és rengeteg beszerzést kell hozzá eszközölni, de az adómentes bevételre tekintettel ennek az áfája nem vonható le.

Meg kell határozni a jelenleg érvényben lévő pénzciklust is, azaz a forgási sebességeket, tehát hogy a gazdálkodónak mennyi ideje van kifizetni a számláit, és mennyi határidőt ad, hogy neki kifizessék a számlákat. Ezek összhangja rendkívül fontos, mert könnyen kialakulhat olyan időszak, amelyben a gazdálkodó átmenetileg pénzhiánnyal küzd. Természetesen arra is van ideális megoldás, hogy a bevételek hamarabb realizálódjanak, mint a költségek, de ezen gyakorlat jellemzően nem tud mindig teljesen megvalósulni. A cél az, hogy még ha közel is vannak egymáshoz ezek a határidők, a bevétel hamarabb generálódjon, mint maga a kiadás.

Az Adózóna általános forgalmi adóval kapcsolatos további írásait ITT olvashatja el.

Amikor a fenti adatok megvannak, meg lehet állapítani, hogy mekkora fizetendő áfa és levonható áfa generálódik a gazdálkodónál.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi tudnivalót is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink