305 találat a(z) felszámolás cimkére

Felszámolás alatti számla áfabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Felszámolás alatti cégtől kaptunk FAD-os - fordított adozású -, tehát áfát nem tartalmazó számlát. Több számla érkezett, árubeszerzésről szólnak, illetve mínuszos is van köztük, visszáru, másrészt jogos árreklamáció miatt (árat mérsékelték utólag). Hogyan kell ezeket szerepeltetnünk a saját áfabevallásunkban, mely sorokban kell közölni adatot? Tételes összesítőt érinti-e? Kérjük a kitöltésben az útmutatást , a visszáruzásra , és az árreklamáció miatti mínuszos számlára vonatkozóan is vonatkozóan. A választ előre is köszönjük.

Felszámolási eljárás során vásárolt ingatlan illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben online árverési rendszeren keresztül, ajánlattevés és ártárgyalás után megvételre kerül egy ingatlan egy felszámolás alatt álló cégtől, az adóhatóságnak joga van-e illeték-megállapítás szempontjából az ingatlan értékét újrabecsülni, és felülbírálni az adásvételi szerződést? Az online árveréseken az ingatlan igazságügyi szakértő által becsült értéke akár 40 százalékáért is megvásárolható az ingatlan kormányrendelet által szabályozott rendszeren belül, akár többszöri licit (pályázati) forduló után, ezért felülbírálhatja-e az adásvételi szerződést a NAV? Köszönöm válaszát.

Céltartalék felszámolónak Kérdés

Egy felszámolásra került cég céltartalékot képzett a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény 26. § (5) bekezdése szerint. Nincs ennyi pénze a felszámolás alatt lévő cégnek. Megteheti-e azt, hogy a pénztárba befizeti a szükséges különbözetet, és ezt adja át a kötelezően képzett céltartalék összegeként?

Hitelezőnek átadott ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolási eljárásban a felszámoló három alkalommal meghirdette az ingatlant a cégközlönyben, de nem volt rá érdeklődő. A felszámolási eljárás lezárásra kerül, és az el nem adott ingatlan a jelzálogos hitelező részére kerül átadásra a vagyonfelosztási javaslatban, 20 millió forint összegben. Kérdésünk az, hogy ebben az esetben ez ingatlanértékesítésnek minősül-e, és így a 20 millió forint után áfát is kellene felszámítani? (A cég az ingatlanértékesítésre az általános szabályokat választotta az adómentesség helyett.) Válaszukat előre is köszönöm.

Újabb cégtörlési rekord van mögöttünk Cikk

Újra csúcsra járatta a cégbíróság a vállalkozások törlését, amennyiben 5327 vállalkozást szüntettek meg Magyarországon áprilisban. Ez újabb cégtörlési rekordot jelent, az eddigi legrosszabb hónap 2015 szeptembere volt, amikor 5004 társaság jutott erre a sorsra. „Aggasztóbb azonban, hogy a cégalapítások száma még mindig stagnál” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Törölték a cég adószámát. Mi lesz a bevallások menete? Cikk

Egy cég adószámát 2015. 10. 08-án törölték. A cégbíróság még nem kezdeményezett kényszertörlési eljárást a kft. ellen. A törlést követően beküldött járulékbevallásokat a NAV feldolgozza. A törlés napját megelőző napra kell valamilyen záróbevallást benyújtani az adóhatóság felé? A 2015. évet érintő társaságiadó-bevallásban mi lesz a bevallási időszak utolsó napja? Olvasói kérdésre Sinka Júlia okleveles adószakértő válaszolt.

Gyed – felmondás előtti szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenleg felszámolás alatt lévő cégbe "beragadt" egy kismama, aki 2011 óta van állományban, és azóta két gyermeket szült. (Most gyeden van). Az évek alatt felhalmozódott teljes szabadságát ki lehet-e adni, vagy annak egy részét pénzben kell megváltani, amennyiben közös megállapodással szerződésbontásra kerül sor még a felszámolás lezárulása előtt? Amennyiben a közös megállapodás mégsem valósulna meg, úgy a végelszámolás előtt van-e mód a szabadságok kiadására, vagy csak pénzbeli megváltásra lesz csak lehetőség? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Tagi hiteles bt. megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tagi hiteles bt.-t szeretnék megszüntetni, amely körülbelül 3,2 millió forint tagi hitellel rendelkezik, 3 éve nem végez tevékenységet. Könyvelő a felszámolást javasolja. Kérdésem arra vonatkozik, hogy ennek mi a menete, és milyen költségei vannak, illetve van-e más lehetőség, hogy minél gyorsabban és legkevesebb költséggel meg lehessen szüntetni? Válaszát előre is köszönöm!

A gyanús számlakibocsátó miatt ugorhat az áfa Cikk

Ki bocsátotta ki a számlát: adószám nélküli, esetleg felszámolás, csődeljárás alatt lévő cég, netán vállalkozói igazolvány nélküli magánszemély? Ismertetjük, hogy az áfa visszaigénylésénél milyen gikszerektől kell óvakodnia.

A bér rendezése, ha megszűnik a cég, ha meghal a dolgozó Cikk

A munkavállaló haláláról a munkáltató csak napokkal, gyakran hetekkel később szerez tudomást. Mi a teendője ilyen esetben, kinek kell kifizetni a munkabért, kitől követelhető az elhunyttal szemben fennállt igény? Hogyan juthat pénzéhez az a munkavállaló, akinek a munkáltatója szűnik meg jogutód nélkül?

Fölszámolásból vásárolt gépkocsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. fölszámolásból vásárol használt gépkocsikat, tárgyi eszközöket és egyéb alkatrészeket. A bejövő számlák fordított áfásan kerültek kiállításra. A beérkezett számlák után az áfát föl kell számítani, illetve levonásba lehet helyezni, kivéve a személygépkocsik után. Véleményünk szerint, ha értékesítik a gépkocsikat, az már normál, 27 százalékos áfakulccsal kell hogy történjen. Illetve ez esetben a személygépkocsi áfája levonhatóvá válik?

Magánszemély ingó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély felszámolótól vásárolt egy ingatlant, amely egy több épületből álló telephely. Az ingatlanról szóló számlán és szerződésen az ingó vagyontárgyak értéke nem került feltüntetésre. Az ingatlanban azonban van egy gyártó berendezés, amit a tulajdonos szeretne értékesíteni. Ezen értékesítés során milyen jövedelme keletkezik a magánszemélynek, hogyan kell azt megállapítani, és milyen adóvonzatai vannak? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan bérbeadása felszámolás alatt álló társaságnál Kérdés

Felszámolási eljárás alatt álló cég bérbeadja ingatlanát. A bérbeadási tevékenységére az áfafizetési kötelezettséget választotta. Kérdésem az, hogy az áfatörvény 142. § g) pontját kell-e alkalmaznia? A bérleti dij összege havi 200 ezer forint.

Végelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Érdeklődöm, hogy amennyiben a megszűnő vállalkozásnak van tagi kölcsöne 300 ezer forint, működhet-e az egyezségkötés vagy az csak felszámolás esetén lehet? Illetve ha elengedi a tagi kölcsönt, akkor kit terhel az illeték? Válaszukat előre is köszönöm

Tagi hitel Kérdés

Tisztelt Szakértő! A téma amiben állásfoglalását kérem – már régóta lerágott csont –, de kénytelen vagyok szakvéleményét kérni. A vállalkozás 2010-ben alakult, 530 ezer forint törzstőkével, napelemek, napkollektorok franchise rendszerben történő forgalmazására, illetve értékesítésére. A franchise szerződés alapján a több millió forintos franchise díjat fél év alatt ki kellett fizetnie a vállalkozásnak. Ezért a 3 főből álló tagság tagi kölcsönt folyósított a kft. részére mintegy 4 millió forint összegben. Ezt az összeget csak szülői segítséggel tudták előteremteni. Sajnos a vállalkozás éveken keresztül csak veszteséget termelt, 3 éve már nem folytat aktív tevékenységet, nincs mit. 2015-ben 2 fő tag kilépett a cégből.A főkönyvben viszont ottmaradt az általuk rendelkezésre bocsátott tagi hitel 3 080 ezer forint összegben. A vállalkozás a 3 millió forintra történő kötelező törzstőke emelésnek sem tud eleget tenni 2016. márciusig Annyi pénze sincs, hogy a céget felszámolja. A cégnek 900 ezer forint tartozása is van a NAV felé. Kérdés: a vissza nem fizetett tagi hitelt hogyan lehet, illetve kell elszámolni, lehet-e kérni a NAV-tól a felszámolás kezdeményezését?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás az özvegyi jogon folytatott vállalkozónál

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink